Ce vitamine îți cresc riscul de AVC, leziuni cerebrale și ale organelor?

Vitaminele și mineralele din suplimente te pot ajuta să îți menții sănătatea: de exemplu, vitamina A ajută la combaterea infecțiilor, calciul este esențial pentru oase și dinți, iar uleiul de pește susține sănătatea inimii, plămânilor și vaselor de sânge. Însă experții avertizează că luarea unor doze prea mari din orice supliment cu vitamine și minerale  poate avea consecințe grave.

image

Excesul de vitamine și de minerale este la fel de periculos precum excesul de medicamente. Foto: Shutterstock. 

Nu doar că supradozajul poate provoca greață și vărsături, dar a fost și asociat cu un risc crescut de accident vascular cerebral și leziuni ale organelor.

Dipa Kamdar, lector de farmaceutică la Universitatea Kingston, scrie în The Conversation: „Aproximativ jumătate dintre adulții din Marea Britanie iau în prezent un supliment alimentar. Dar vitaminele și mineralele sunt necesare, de obicei, în cantități mici, iar prea mult dintr-un lucru bun poate deveni dăunător.”

Vitamina A

Vitamina A ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor, îți îmbunătățește vederea în lumină slabă și menține sănătatea pielii.

Se găsește în brânză, ouă, pește gras, lapte și ficat, iar suplimentele sunt, de asemenea, disponibile.

Bărbații cu vârste între 19 și 64 de ani au nevoie de 700 micrograme (mg sau µg) pe zi, în timp ce femeile au nevoie de 600 mg.

Unele cercetări sugerează că mai mult de 1.500 mg de vitamina A zilnic, timp de mai mulți ani, poate crește riscul de fracturi osoase odată cu înaintarea în vârstă.

„La persoanele în vârstă, acest lucru poate duce la fracturi, deoarece sunt mai predispuse la osteoporoză”, spune Dipa Kamdar. „În cazuri severe, oamenii pot suferi leziuni hepatice ireversibile.”

Dacă mănânci ficat sau pate de ficat mai mult de o dată pe săptămână, ai putea primi prea multă vitamina A. De asemenea, ai grijă dacă iei suplimente de ulei de ficat de pește, deoarece acestea sunt bogate în vitamina A.

Dacă ești însărcinată, ar trebui să eviți complet suplimentele de vitamina A și produsele pe bază de ficat, deoarece pot provoca defecte congenitale și avort spontan.

Vitamina B6

Dacă nu consumi suficientă carne de porc, carne de pasăre, arahide, soia, ovăz sau banane, s-ar putea să nu ai un aport suficient de vitamina B6. Acest lucru poate cauza oboseală, erupții cutanate, buze crăpate, limbă umflată și chiar schimbări de dispoziție.

Dr. Harry Jarrett, expert în cercetare pentru un brand de suplimente, a declarat pentru The Sun: „Nivelurile scăzute de vitamina B6 au fost asociate cu un risc mai mare de boli cardiovasculare, anumite tipuri de cancer, depresie și anxietate.”

Dar ai grijă să nu iei prea multă vitamina B6. Consumul a peste 200 mg pe zi poate provoca neuropatie periferică, o afecțiune care determină pierderea sensibilității la nivelul brațelor și picioarelor.

„Aceasta se poate ameliora odată ce încetezi să mai iei suplimentul, dar în unele cazuri, efectele pot fi permanente” a spus expertul.

Vitamina C

Poate provoca dureri de stomac, diaree și gaze intestinale.

De asemenea, poate fi periculoasă pentru persoanele cu hemocromatoză, o afecțiune caracterizată prin exces de fier, deoarece vitamina C îmbunătățește absorbția acestuia.

Prea mult fier poate duce la afectarea inimii, ficatului, pancreasului, tiroidei și sistemului nervos central.

În plus, consumul excesiv de vitamina C crește riscul de pietre la rinichi.

Vitamina D și calciu

Vitamina D ajută la reglarea nivelului de calciu și fosfat din organism, esențiale pentru sănătatea oaselor, dinților și mușchilor.

În lunile de vară, organismul își produce singur vitamina D din lumina soarelui, dar în perioada octombrie-martie, NHS recomandă un supliment de 10 mg zilnic.

Prea multă vitamina D poate duce la insuficiență renală și bătăi neregulate ale inimii.

Fier

Fierul este esențial pentru producerea globulelor roșii, care transportă oxigenul prin corp.

Însă consumul de doze mari (peste 20 mg) poate provoca constipație, greață, vărsături, dureri de stomac și chiar insuficiență hepatică.

„Doze foarte mari de fier pot fi fatale, în special pentru copii, așa că păstrează întotdeauna suplimentele de fier departe de aceștia", avertizează NHS.

Acid folic

Acidul folic este o formă sintetică a folatului (vitamina B9), care ajută organismul să producă globule roșii sănătoase. În timpul sarcinii, se recomandă un supliment zilnic de 400 mg pentru a preveni defectele congenitale, cum ar fi spina bifida.

Dar luarea a peste 1.000 mg poate masca simptomele deficitului de vitamina B12, ceea ce poate duce la leziuni cerebrale ireversibile.

Iod

Luarea unor doze mari de iod pe termen lung poate afecta funcționarea glandei tiroide și poate duce la creștere în greutate.

Se recomandă să nu depășești 140 mg pe zi.

Majoritatea oamenilor ar trebui să își poată obține vitaminele și mineralele esențiale dintr-o dietă echilibrată. Înainte de a lua orice supliment, asigură-te că ai nevoie de el și că nu îți pune sănătatea în pericol.

Sursa: The Sun