Semne că suferi de gonartroză

1 2 jpg jpeg

Cel mai bun indice că eşti afectat de această boală este durerea, provocată de mişcare care apoi dispare în starea de repaos. Când ajunge într-un stadiu avansat această boală, durerea devine permanentă resimţindu-se chiar şi pe timpul nopţii.

În timp durerea devine mai intensă dimineaţa sau după ce ai avut o perioadă în care nu ai făcut mişcare iar la schimbările vremii zona devine meteosensibilă.

Simptomatologia afecţiunii

Pe lângă durerea specifică, genunchiul devine mai rigid decât de obicei, se umflă iar mobilitatea lui devine tot mai redusă mai ales la mişcări precum îndoire sau îndreptare.

Mersul se transformă într-unul şchiopătat, iar genunchiul va trosni la mişcările efectuate atunci când mergi.

Află din ce cauză apar durerile articulare AICI

Cum se examinează?

Medicul ortoped este cel care poate pune acest diagnostic de coxartroză, în urma unui consult de specialitate pe genunchiul dureros, în care va evalua mobilitatea, sensibilitatea apărută în zona afectată, edemul şi stadiul în care poate să se deplaseze.

Se va recomanda întotdeauna efectuarea unei radiografii care să confirme tasarea cartilajului articular şi eventual apariţia ciocurilor osoase numite în termeni medicali osteofiţi.

Tratamentul necesar

Trebuie precizat faptul că scopul tratamentului este mai ales acela de a reduce sau elimina durerea, pentru a creşte mobilitatea genunchiului şi treptat să dispară simptomele care te-au trimis la medic.

Depistată în stadiu incipient această afecţiune poate fi tratată fără ajutorul chirurgical. Astfel că este necesară schimbarea stilului de viaţă, exerciţii fizice executate cu precizie şi constanţă, folosirea dispozitivelor ajutătoare pentru deplasare şi bineînţeles tratamentul medicamentos bazat pe antiinflamatoare.

Ce stil de viaţă trebuie adoptat

Este foarte important să ai un control asupra greutăţii tale, în cazul în care ai câteva kilograme în plus se recomandă pierderea în greutate. Orice kilogram în plus reprezintă o extra greutate cu care corpul tău trebuie să se descurce.

Trebuie să eviţi orice fel de mişcare în care presiunea asupra genunchiului este marită şi anume jogging-ul, fotbal, tenis, bicicleta. Exerciţiile fizice contribuie substanţial la scăderea durerii şi la creşterea mobilităţii genunchiului dar şi la tonifierea musculaturii.

Este bine să apelezi la un kinetoterapeut bun care să îţi facă un program de exerciţii pe care să îl faci zilnic pentru a evita agravarea simptomelor.

Se recomandă utilizarea unei orteze pentru genunchi, folosirea unui baston pentru deplasare şi evitarea terenului accidentat

Medicamente recomandate

În principiu se vor recomanda antiinflamatoarele nesteroidiene şi antialgice (AINS), deoarece acestea sunt folosite la scară largă pentru tratarea durerilor artrozice, se pot elibera şi fără reţetă medicală, dar trebuie folosite cu prudenţă şi doar la recomandarea medicului, ele pot altfel avea efecte negative asupra stomacului sau asupra sistemului cardiac dacă sunt dereglări la nivelul acestui sistem.

Infiltraţii cu substanţe vasco-elastice (Acid Hialuronic)

Se mai optează de asemenea atunci când este strict necesar pentru injectarea intraarticulară a unui lichid gros pe bază de acid hialuronic. Acest acid este un component natural al lichidului sinovial (lichidul care lubrifiaza articulatia), având rolul de a acţiona precum un lubrifiant care să permită oaselor să alunece lin unul peste altul, fiind totodată un amortizor al şocurilor transmise prin articulaţie.

Artroza este o afecţiune care odată ce apare ea progresează foarte lent şi nu se va vindeca niciodată de la sine. Cu cât se depistează mai din timp şi se începe tratamentul cu atât va progresa mai lent afecţiunea.

În cazul în care nu se observă îmbunătăţiri în urma tratamentului cu AINS şi cu recuperarea medicală, se va recomanda intervenţia chirurgicală şi în cel mai grav caz implantul de proteză.