Durere de ┼čold. Poate fi artroz─â?

1 2 jpg jpeg

Cunoscut─â sub denumirea de coxartroz─â, atroza ┼čoldului este o afec┼úiune care apare ├«n general dup─â v├órsta de 40 de ani ┼či este ├«nt├ólnit─â ├«n special la b─ârba┼úi. Exist─â solu┼úii care ajut─â la limitarea simptomelor bolii!

Artroza este o afec┼úiune reumatic─â degenerativ─â, cu o evolu┼úie lent─â ┼či progresiv─â, ├«n care cartilajul se deterioreaz─â, devenind mai moale ┼či mai sub┼úire. Astfel articula┼úia ┼čoldului, cea mai mare din organism, devine din ce ├«n ce mai rigid─â ┼či duce la apari┼úia durerilor ├«n timpul mersului.

Durere ┼či ┼čchiop─âtat la mers, printre simptome

Fie din cauza ├«naint─ârii ├«n v├órst─â, a unor traumatisme sau a excesului de kilograme, pe suprafa┼úa cartilajului din articula┼úia ┼čoldului apar mici fisuri care se ad├óncesc cu timpul. Primul simptom este dat de o u┼čoar─â senza┼úie de disconfort ┼či rigiditate ├«n zona inghinal─â ┼či a ┼čoldului, care se manifest─â diminea┼úa. ├Än timp, buc─â┼úile din cartilaj se desprind, oasele r─âm├ón descoperite, capetele acestora se pot freca ┼či disconfortul se transform─â ├«n dureri. Intensitatea durerilor este mai mare diminea┼úa, deoarece peste noapte ┼čoldul a stat ├«n repaus, ┼či scade pe parcursul zilei.

Ce analize sunt necesare

Cu c├ót coxartroza este identificat─â mai din timp, cu at├ót evolu┼úia bolii poate fi ├«ncetinit─â ┼či simptomele ameliorate. Gradul de degradare al articula┼úiei ┼čoldului poate fi stabilit prin radiografia de bazin. Aceasta va ar─âta c├ót de erodat este cartilajul, dac─â oasele din apropierea cartilajului sunt deformate, precum ┼či prezen┼úa excrescen┼úelor osoase, cunoscute sub denumirea de ciocuri. ├Änainte de opera┼úia de ├«nlocuire a articula┼úiei ┼čoldului pot fi necesare ┼či alte analize, cum este tomografia computerizat─â sau ecografia musculoscheletar─â.

Mi┼čcarea zilnic─â ├«nt├órzie avansarea bolii

Mersul pe jos timp de cel pu┼úin 30 de minute pe zi, mersul pe biciclet─â sau exerci┼úiile de kinetoterapie men┼úin buna func┼úionare a articula┼úiilor ┼či ├«nt─âresc musculatura ┼čoldului. Atunci c├ónd durerea se intensific─â se poate lua paracetamol, iar ├«n situa┼úiile ├«n care durerea nu se amelioreaz─â se administreaz─â, doar la recomandarea medicului, antiinflamatoarele non-steroidiene. ├Än stadii mai avansate ale bolii, se injecteaz─â intraarticular solu┼úii de baz─â de acid hialuronic, care au rolul de lubrifia articula┼úia ┼či de a sus┼úine buna func┼úionare a sa.

Protezarea ┼čoldului, doar ├«n cazuri grave

Atunci c├ónd cartilajul este grav afectat, ┼čoldul este ├«n┼úepenit ┼či durerea nu mai poate fi comb─âtut─â prin administrarea de medicamente, c├ónd durerea se manifest─â at├ót ziua ├«n timpul mersului, c├ót ┼či noaptea, ├«n perioadele de repaus, medicul poate recomanda proteza de ┼čold. Aceasta este o articula┼úie artificial─â, format─â din 2 piese, una pentru bazin ┼či una pentru femur. Durata de recuperare dup─â opera┼úie este cuprins─â 6 luni ┼či 1 an. Dup─â protezarea ┼čoldului, mobilitatea articular─â este recuperat─â, durerea dispare ┼či pacientul ├«┼či poate relua via┼úa de dinainte.

Sfatul specialistului

Dr. Svetlana Popescu, medic primar reumatolog, Hyperclinica MedLife Titan, Bucure┼čti

Tratamentul artrozei este symptomatic, cu antiinflamoatoare ┼či antialgice (diclofenac, piroxicam, paracetamol), condroprotectoare - suplimente nutritive care hr─ânesc articula┼úiile ┼či cartilajul articular - pe baz─â de condroitin─â, glucozamin─â, acid hialuronic. Mai sunt recomandate fizioterapia, kinetoterapia, precum ┼či tratamentul balnear. Pentru a preveni agravarea bolii, este important─â respectarea unor reguli privind activitatea fizic─â, mi┼čc─ârile de suprasolicitare ale articula┼úiilor ┼či regimul alimentar, care s─â ajute la eliminarea kilogramele ├«n plus, deoarece acestea pun presiune pe articula┼úii.