Mesteci gumă? Înghiți microplastic toxic fără să știi!
Dacă îți place să mesteci gumă, ar fi bine să știi că poate elibera mii de particule de microplastic, pe care le înghiți fără să-ți dai seama. Oamenii de știință avertizează că aceste particule minuscule sunt legate de afecțiuni grave precum cancerul, demența și bolile de inimă.
Ce sunt microplasticele și cum ajung în corpul tău?
Microplasticele sunt fragmente minuscule de plastic, cu dimensiuni mai mici de cinci milimetri. Le poți ingera prin alimente și băuturi sau chiar prin aerul pe care îl respiri. Acestea provin din degradarea ambalajelor, a hainelor sintetice și a produselor de uz casnic precum sticlele de apă, pungile de ceai sau chiar tocătoarele de bucătărie.

Guma de mestecat eliberează în gură micorplastice pe care le înghițim. Foto: Shutterstock.
Un studiu recent a descoperit că unele creiere umane conțin până la 7 grame de plastic, ceea ce ar putea avea legătură cu dezvoltarea demenței. Acum, cercetătorii au adăugat și guma de mestecat pe lista obiectelor care contribuie la expunerea zilnică la microplastice.
Cât de mult plastic înghiți când mesteci gumă?
Profesorul Sanjay Mohanty, de la Universitatea din California, și echipa sa au testat mai multe tipuri de gumă – atât sintetică, cât și naturală. Concluzia? Indiferent de tip, fiecare bucățică de gumă poate elibera până la 3.000 de particule de microplastic în doar câteva minute de mestecat.
Dacă obișnuiești să consumi 160-180 de bucăți de gumă pe an, asta înseamnă că ai putea înghiți în jur de 30.000 de microplastice anual, doar din această sursă!
Cum să reduci expunerea la microplastice?
Dacă vrei să te protejezi, iată câteva măsuri simple:
- Alege gumă fără plastic – Unele mărci folosesc ingrediente naturale, în locul polimerilor sintetici, iar majoritatea microplasticelor sunt eliberate în primele minute de mestecat.
- Atenție la apă – Apa îmbuteliată poate conține la fel de multe microplastice ca toate celelalte surse combinate.
- Evită încălzirea alimentelor în plastic – Tăvile de plastic și recipientele pentru mâncare pot elibera particule toxice atunci când sunt încălzite.
- Folosește un tocător de lemn – Tocătoarele din plastic pot elibera milioane de particule de microplastic anual.
- Alege produse de îngrijire fără microplastice – Scruburile, rujurile și alte produse cosmetice pot conține polimeri sintetici.
Cercetătorii spun că avem nevoie de studii suplimentare pentru a înțelege pe deplin efectele microplasticelor asupra sănătății umane.
Dar până atunci, fii atent la alegerile tale și încearcă să limitezi expunerea la aceste particule invizibile, dar potențial periculoase!
Sursa: The Sun