Durerile de genunchi: de ce apar ┼či cum le po┼úi calma

1 durere genunchi jpg jpeg

Problem─â comun─â care afecteaz─â persoanele de toate v├órstele, durerea de genunchi poate ap─ârea ├«n urma unei leziuni, cum ar fi un ligament sau un cartilaj rupt, sau poate semnala o problem─â de s─ân─âtate, inclusiv artrit─â, gut─â ┼či infec┼úii.

Localizarea ┼či severitatea durerii genunchiului pot varia ├«n func┼úie de structura genunchiului care este implicat─â. De exemplu, genunchiul se umfl─â ┼či este dureros la atingere ├«n cazul unei infec┼úii, pe c├ónd un chist Baker (chist care con┼úine un fluid) provoac─â durere ├«n partea din spate a genunchiului. Deseori, disconfortul este ├«nso┼úit ┼či de alte simptome, precum incapacitatea de a ├«ndrepta complet piciorul, dificult─â┼úi la mers, la cobor├ót ┼či la urcat, deplasarea greut─â┼úii c─âtre genunchiul ┼či piciorul opuse.

Aten┼úie! Nu mai am├óna vizita la medic dac─â ┼úi s-a umflat foarte tare genunchiul, nu-l po┼úi flexa, observi o deformare a lui ┼či ai febr─â.

Accident─ârile, printre cauzele frecvente

Durerile de genunchi pot ap─ârea ├«n urma unor leziuni acute (os sau ligament rupt), infec┼úii sau ├«n cadrul unor afec┼úiuni (artrit─â, osteoartrit─â, sindromul patelar, tendinit─â ┼či gut─â).

Unele dintre cele mai frecvente leziuni sunt cele ale ligamentului ├«ncruci┼čat anterior (LIA). Acestea apar frecvent la persoanele care fac sporturi ce necesit─â oprirea brusc─â ┼či schimbarea direc┼úiilor, precum baschetul ┼či fotbalul. ├Än timpul c─âz─âturilor sau a accident─ârilor, oasele genunchiului se pot rupe. Indiferent de circumstan┼úe, toate fracturile necesit─â asisten┼ú─â medical─â imediat─â. R─âsucirea genunchiului poate r─âni meniscul, problem─â ├«nt├ólnit─â la fotbali┼čti. Meniscul medial ┼či cel lateral sunt forma┼úiuni fibro-cartilaginoase care absorb ┼čocurile ┼či stabilizeaz─â genunchiul. Dislocarea reprezint─â o urgen┼ú─â medical─â, c─âci poate compromite fluxul de s├ónge de la nivelul piciorului. O problem─â grav─â de s─ân─âtate este ┼či tendinita patelar─â, inflama┼úie a tendoanelor, care leag─â genunchiul de osul piciorului inferior. Apare cu prec─âdere la cei care repet─â aceea┼či mi┼čcare ├«n timpul exerci┼úiilor fizice (precum alerg─âtorii ┼či cicli┼čtii). ÔÇ×Alte afec┼úiuni mai pu┼úin frecvente, dar demne de luat ├«n considerare din cauza tabloului clinic, precum ┼či al necesit─â┼úii instituirii tratamentului precoce ├«n vederea evit─ârii agrav─ârii afec┼úiunii de baz─â ┼či apari┼úiei eventualelor complica┼úii sunt: poliartrita reumatoid─â, boli metabolice, precum guta ┼či pseudoguta, artritele infec┼úioase, tumori benigne sau maligneÔÇŁ, explic─â medicul ortoped Ioan-Mihai Japie.

Care sunt factorii de risc

Problemele genunchiului sunt favorizate de:

  • Greutatea excesiv─â suprasolicit─â articula┼úiile genunchiului, chiar ┼či ├«n timpul unor activit─â┼úi obi┼čnuite, cum este mersul.
  • Lipsa flexibilit─â┼úii sau a for┼úei musculare - mu┼čchii sl─âbi┼úi nu mai ofer─â un suport stabil pentru genunchi, ap─âr├ónd o senza┼úie de sl─âbiciune.
  • Anumite sporturi ÔÇô baschetul, de pild─â, suprasolicit─â foarte tare genunchii.
  • Accident─ârile anterioare.

Ce poţi face acasă

├Än cazul unor traumatisme u┼čoare, uneori e suficient s─â iei o pauz─â de la activit─â┼úile care solicit─â genunchiul. Pe l├óng─â odihn─â, aplicarea unei pungi de ghea┼ú─â este probabil tratamentul cel mai frecvent utilizat pentru ameliorarea durerilor de genunchi. Nu aplica ghea┼úa direct pe piele, ci ├«nf─â┼čoar-o ├«ntr-un prosop, ┼či ├«n sesiuni de doar 15-20 de minute (de mai multe ori pe zi). ├Än func┼úie de diagnosticul pus de medic, acesta poate recomanda sprijin pentru genunchi, pentru u┼čurarea durerii. De exemplu, ├«n cazul tendinitei patelare, o band─â de sus┼úinere ├«┼úi va fi de ajutor. Pentru unele fracturi ale genunchiului, poate fi necesar─â o atel─â p├ón─â la vindecare. Opera┼úia este ├«n general rezervat─â pentru anumite diagnostice, cum ar fi: cazuri avansate de osteoartrit─â, dislocarea cronic─â a genunchiului, anumite fracturi.

Sfatul specialistului

Dr. Ioan-Mihai Japie

medic specialist traumatologie ┼či ortopedie, Clinica de Diagnostic Gral, www.gralmedical.ro, Tel: 021-323.00.00

Articula┼úia genunchiului este una dintre cele mai complexe din corpul uman, precum ┼či una dintre cele mai solicitate din punct de vedere biomecanic, motiv pentru care leziunile la acest nivel sunt foarte frecvente. Medicul specialist ortoped trebuie consultat, dac─â ├«n urma unui traumatism mersul este ┼čchiop─âtat (apare diminuarea amplitudinii mi┼čc─ârilor articulare ┼či imposibilitatea efectu─ârii extensiei complete), apar febra ┼či semne locale de inflama┼úie (ro┼čea┼ú─â), pacientul acuz─â durere persistent─â, indiferent de caracterul ei, dar care afecteaz─â calitatea vie┼úii. P├ón─â la consultarea medicului specialist ortoped, posibilit─â┼úile de ameliorare a durerii la nivelul genunchiului constau ├«n administrarea unui antiinflamator nesteroidian, repaus articular, imobilizarea articula┼úiei cu o fa┼č─â elastic─â sau ortez─â fix─â, aplicarea de comprese reci de 2-3 ori pe zi.