Cum tratezi hipertensiunea fără medicamente. Sfatul medicului
În ţara noastră, peste 7 milioane de persoane au hipertensiune, o condiție medicală adesea fără simptome, dar cu efecte negative asupra unor organe precum inima, rinichii și creierul. Este bine de știut că tensiunea arterială poate fi ținută sub control printr-un stil de viață echilibrat, care include mișcarea, dieta săracă în sare şi somnul suficient.
Tensiunea arterială defineşte presiunea pe care sângele o exercită asupra pereților vaselor de sânge. Unitatea de măsură folosită este milimetru coloană de mercur (mmHg). Primul număr (valoarea mare) este tensiunea sistolică, care arată presiunea când sângele este pompat în artere, iar cel de-al doilea număr (valoarea mică) este tensiunea diastolică, aceasta indicând presiunea când inima se relaxează.
Tensiunea arterială normală în cazul unui adult este considerată 120/80 mmHg.
De ce apare hipertensiunea
Specialiştii vorbesc despre hipertensiune primară şi secundară. În primul caz, este vorba despre hipertensiunea fără o cauză anume, care se dezvoltă treptat, de-a lungul anilor. Cea secundară este cauzată de factori precum sindromul de apnee obstructivă în somn, de bolile renale sau tiroidiene, de defecte congenitale ale vaselor de sânge, de administrarea unor medicamente precum descongestionantele, calmantele şi contraceptivele orale.
Alţi factori de risc ai hipertensiunii arteriale sunt: vârsta (probabilitatea de apariţie este mai mare pe măsura înaintării în vârstă), cazurile de hipertensiune în familie, la rudele de gradul I, sedentarismul, obezitatea, fumatul, stresul şi consumul prea mare de sare şi aport scăzut de potasiu în dietă.
Citeşte şi: Ce se întâmplă în corpul tău când consumi prea multă sare
În cele mai multe cazuri, nu are simptome
Adesea, hipertensiune arterială nu are simptome. În cazul în care tensiunea creşte brusc (salturi hipertensive), poate să apară o stare generală de rău. De asemenea, creșterea tensiunii poate fi însoțită de durere de cap (mai ales dimineața), de amețeli, tulburări de vedere (persoana are senzația că vede musculițe) și de țiuit în urechi. Oboseala, nevoia frecventă de a urina, palpitațiile și sângerarea nazală sunt alte simptome sugestive pentru hipertensiunea arterială.
Ce complicaţii poate avea
În cazul în care hipertensiunea este necontrolată, pot să apară numeroase complicaţii cu potenţial grav. Printre acestea, se numără: ateroscleroza (îngroşarea pereţilor arterelor, din cauza depunerilor de grăsimi sau colesterol), anevrismul, criza cardiacă, sindromul metabolic, problemele de memorie sau demenţa.
Cum poate fi ţinută sub control fără a apela la medicamente
Dr. Soysaler Cezara-Andreea, medic specialist medicină internă, ne spune care sunt soluțiile la care putem apela pentru a ține în echilibru tensiunea arterială.
Acupresura
Unele studii au arată că aplicarea presiunii asupra unor anumite puncte ale corpului poate avea un efect de scădere a tensiunii arteriale.
Punctul Taichong este situat pe laba piciorului, între degetul mare și al doilea deget. Se aplică presiune în această depresiune, chiar înaintea celor 2 oase ale piciorului. Cercetătorii au observant că presiunea asupra acestui punct Taichong poate reduce tensiunea arterială sistolică şi cu 15 mmHg și tensiunea arterială diastolică cu 4 mmHg.
Citeşte şi: Cum poţi scădea hipertensiunea în 5 minute
Plimbările scurte
Una din cele mai bune metode de îmbunătățire a sănătății cardiovasculare o reprezintă mișcarea. O plimbare de cel puțin 10 minute pe zi este suficientă pentru scăderea tensiunii arteriale.
Sucul de sfeclă roșie și sucul de mere
Una din metodele prin care se poate reduce tensiunea arterială este consumul de suc de sfeclă și suc de mere. Un studiu a arătat că băutura care conține suc de sfeclă și de mere are efecte pozitive și rapide asupra scăderii tensiunii arteriale.
Sucul de rodie
Consumul a 150 ml de suc de rodie duce la scăderea tensiunii arteriale, iar reducerea acesteoa are loc în decurs de 4-6 ore.
Acupunctura
Unul dintre remediile naturale în hipertensiunea arterială pentru a reduce dependența de medicamente este acupunctura. Terapia cu acupunctură la fiecare 2-3 zile, timp de 1 lună, ajută la scăderea tensiunii arteriale. Acupunctura este un remediu natural eficient.
Ceai de hibiscus
Acest ceai nu scade tensiunea arterială în 3 minute, dar consumat zilnic poate ajuta la scăderea ei pe termen lung.
Sportul
Antrenamentul regulat și efortul scad tensiunea arterială. Menținerea unei greutăți corporale sănătoase exercită o presiune mai mică asupra inimii și ajută la scăderea tensiunii arteriale. Sportul și o dietă echilibrată ajută la scăderea în greutate și la tratarea hipertensiunii. Astfel, pierderea în greutate duce la scăderea hipertensiunii arteriale.
Stresul
Este unul dintre principalii factori care duc la o tensiune arterială crescută. Eliminarea lui ajută la scăderea rapidă a acestuia, iar majoritatea medicilor sunt de acord că stresul cronic duce la hipertensiune. Presiunile la locul de muncă, în familie pot determina creșterea tensiunii arteriale.
Efectul muzicii
Ascultarea în mod regulat a muzicii are ca efect scăderea tensiunii arteriale.
Alimentele bogate în potasiu
Ajută la scăderea tensiunii arteriale. Cercetătorii au ajuns la concluzia că un aport zilnic de potasiu de 4,7 g prin dietă poate ajuta la reducerea semnificativă a tensiunii arteriale. Printre alimentele bogate în potasiu se numără: lămâia, caisele uscate, fasolea, laptele, banana, pieptul de pui.
Calciul
Consumul de alimente bogate în calciu ajută la scăderea tensiunii arteriale. Alimentele bogate în calciu sunt: sardinele, brânza, laptele, iaurtul, tofu.
Oțetul de cidru de mere
Oțetul de mere poate scădea tensiunea arterială, dar ajută și la tratarea ei. Majoritatea proprietăților medicinale ale oțetului de mere provin din conținutul său de acid acetic. Acidul acetic ajută la inhibarea anumitor enzime care pot provoca hipertensiunea arterială.
Uleiul de măsline
Este unul din alimentele care pot fi consumate pentru scăderea tensiunii arteriale și, în același timp, pentru îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Persoanele care consumă în mod regulat ulei de măsline în dieta lor au un risc mai mic de a face hipertensiune. Consumul de ulei de măsline contribuie și la scăderea colesterolului.
Pulbere de cacao
Una dintre băuturile cele mai bune pentru tensiunea arterială ridicată este ciocolata fierbinte din pulbere de cacao. Consumul de pulbere de cacao poate să reducă tensiunea arterială cu aproximativ 4 mmHg.
Suplimentele de usturoi
Se poate utiliza usturoiul ca medicament natural pentru scăderea hipertensiunii arteriale și pentru îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Acesta trebuie să fie utilizat în mod regulat, pentru a reduce tensiunea arterială cu 9 mmHg.
Vitamina C
Una din cele mai bune vitamine pentru tratamentul hipertensiunii arteriale este vitamina C. Administrarea a 500 mg pe zi de vitamina C ajută la scăderea tensiunii arteriale.