Ce beneficii are cafeaua pentru organism.12 motive pentru care e bine să o bei

cafea5 jpg

Face parte din rutina noastră zilnic. O bem când lucrăm sau când ieșim să socializăm cu prietenii. Avem întotdeauna senzația că ne revigorează și că se schimbă tonusul, dar beneficiile cafelei nu se opresc însă aici.

“Sunt frecvent întrebat dacă e sănătos să bei cafea, ce rol are în hipertensiune, aritmii, accidente vasculare, cum protejează anumite organe și așa mai departe. Pacienții vor o părere avizată pentru că au multe semne de întrebare.

Ei bine, sunt băutor de cafea. Mult timp nu mă atingeam de ea pentru că nu-i vedeam rostul, preferând să fac niște exerciții fizice dimineața pentru a mă înviora rapid. În perioada asta, când ajung să fac multe gărzi pe lună și sunt prins în numeroase proiecte, nu pot funcționa fără cafea. Am citit sute de studii și majoritatea spune că efectele sunt favorabile, deci fashionable sau nu, băutura asta ameliorează starea de sănătate, statusul mintal și crește longevitatea.

Cafeaua a pătruns în Suedia prin 1674. Regele Gustav al III-lea avea dubii cu privire la influența ei asupra poporului său, care începea să stea la șuete în jurul delicioasei băuturi. Consumul crescuse enorm și Gustav nu mai știa cum să oprească tot avântul. A crescut taxele, ba chiar a interzis apoi cafeaua în țara sa. Oamenii tot găseau căi să o bea. Gustav a pornit un experiment: voia să vadă clar ce efect are cafeaua asupra omului. A luat o pereche de gemeni identici, condamnată pentru o crimă comună și a inițiat un studiu: doi medici aveau să ofere zilnic trei cești de cafea unui întemnițat, respectiv trei cești de ceai altuia (nu se spune ce tip de ceai). Toate bune și frumoase. Anii au zburat, medicii au murit, Gustav al III-lea al Suediei a murit și el. Prizonierul care a primit ceai zilnic a murit la 83 de ani. Fratele său care a primit cafea zilnic a mai trăit mulți ani în plus. Ca o glumă, îmi permit să spun că închisoarea din Suedia n-a fost rea deloc, la cât au trăit ambii”, povestește medicul Vasi Rădulescu.

Iată, însă, ce alte beneficii are cafeaua și ce poate face pentru organismul nostru!

1. poate crește puțin tensiunea arterială, benefic pentru cei care se plâng că nu suportă tensiuni mai mici;

2. efect minim pe frecvența cardiacă, influență resimțită la consum mai mare via efect central;

3. îmbunătățește diureza, dar aici lucrurile sunt un pic discutabile.

4. rol protectiv la nivelul vaselor sanguine cerebrale, cu rate mai mici de AVC la băutorii de cafea;

5. crește longevitatea. Sunt studii făcute și pe șoareci, care au arătat același lucru;

6. ameliorează statusul mintal, crescând tonusul cerebral;

7. consumată după mese, în cantitatea mică, previne somnolența postprandială dată de redistribuția sangvină;

8. rol de protecție în cancerul colorectal;

9. ajută la dezvoltarea masei musculare. Există numeroase produse dedicate culturiștilor;

10. promovează arderea grăsimilor, fiind utilă pentru optimizarea masei corporale. O puteți consuma în diete;

11. îmbunătățește circulația la nivelul foliculului pilos, poate astfel stopa căderea părului. Există multe șampoane cu cofeină. La mine n-a mers treaba asta;

12. reglează tranzitul intestinal, putând ajuta persoanele care suferă de constipație;

‘Sunt și câteva studii care arată niște legături negative, dar cred că există o cheie: consumul moderat, echilibrat, rațional. Doza e regină în orice’’, adaugă medicul.