Cafeaua creşte sau nu tensiunea?
Cafeaua este una dintre cele mai apreciate băuturi din lume. Consumată cu moderaţie, poate aduce unele beneficii sănătăţii. Astfel, poate oferi protecţie ficatului şi poate reduce riscul de apariţie a diabetului de tip 2, au arătat unele studii. De asemenea, alte cercetări au arătat că un consum regulat de cafea poate reduce nivelurile de markeri pro-inflamatori.
Nelipsita cafea, care ne asigură doza necesară de energie pentru întreaga zi, poate influenţa echilibrul tensiunii arteriale. Iată ce susțin specialiştii în domeniu!
Nu se cunoaște exact de ce cafeaua duce la creșterea tensiunii arteriale. Unii cercetători susțin că această băutură populară crește tensiunea arterială pe o perioadă scurtă de timp, acest lucru fiind valabil chiar și în cazul persoanelor care nu suferă de hipertensiune arterială, potrivit dr. Francisco Lopez-Jimenez citat de Mayo Clinic. Tensiunea arterială ar crește din cauza faptului că, prin consumul cafeină, se inhibă activitatea unui hormon ce are rolul de a păstra elasticitatea arterelor. Alți cercetători consideră că, prin acțiunea cafeinei în organism, se stimulează activitatea glandelor suprarenale, acestea producând adrenalină, care duce, în mod implicit, la creșterea tensiunii arteriale.
Citeşte şi: Câtă cafea poţi bea fără riscuri pentru sănătate
Evită cafeaua dacă ai hipertensiune!
Cafeaua crește valorile tensiunii arteriale, motiv pentru care hipertensivii trebuie să o consume cu moderație sau chiar să o evite. Potrivit Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA (Food and Drug Administration), cantitatea de cafea recomandată pentru o zi este de 400 mg. Dar, în cazul persoanelor cu probleme de tensiune această cantitate poate scădea și ajunge la 200 mg. pe zi. De asemenea, trebuie reținut că substanța care duce la valori crescute ale tensiunii, cafeina, se regăsește și în alte băuturi, precum anumite ceaiuri și energizantele.
Citeşte şi: Trucuri pe care orice bautor de cafea trebuie sa le ştie
Precauții privind consumul de cafea
Este indicat să consumi cafeaua până în ora 17:00. După această oră, activitatea creierului poate fi suprastimulată și favorizeză agitația și insomnia. De asemenea, dacă suferi de hipertensiune, evită să bei cafea după activitățile care duc în mod normal la creșterea tensiunii, precum exercițiile fizic și ridicarea de greutăți.
Anca-Teodora Popa