Ce se întâmplă în corpul tău când consumi prea multă sare
O alimentaţie bogată în sare produce efecte negative asupra sănătăţii, de la retenţie de apă la hipertensiune. Îţi spunem cum să reduci consumul de sare pentru ca sănătatea ta să aibă de câştigat!
Sarea sau clorura de sodiu (NaCl) este un amestec de minerale care conţine 0,4 g de sodiu şi 0,6 g de clorură pentru fiecare gram de sare. Clorura de sodiu este responsabilă, printre altele, cu absorbţia şi transportul nutrienţilor în organism, cu menţinerea echilibrului de fluide şi cu contracţia şi relaxarea muşchilor. Iată care sunt efecte nefaste ale excesului!
Poate cauza retenţie de apă
Când consumi prea multă sare, corpul reţine un surplus de sodiu, ceea ce va creşte cantitatea de fluide în afara celulelor. Această creştere a lichidului îi va permite organismului să continue să reţină sodiu şi fluide în timp ce excretă niveluri mai ridicate de sodiu în urină. Printre cele mai comune simptome ale retenţiei de apă se numărăr senzaţia de balonare şi de „umflare“ a corpului, transpiraţia mâinilor şi a picioarelor.
Factor de risc pentru cancerul de stomac
Cauzele cancerului de stomac sunt multiple şi multe au legătură cu alimentaţia. Specialiştii consideră că dietele bogate în sare pot face o persoană mai vulnerabilă la cancerul de stomac, provocându-i ulcere sau inflamaţii ale mucoasei intestinale.
Poate creşte tensiunea arterială
Cercetările sugerează că dietele bogate în sare cresc semnificativ tensiunea arterială, deoarece pot provoca un volum mai mare de sânge să curgă prin vase şi artere. Îmbătrânirea şi obezitatea pot amplifica această consecinţă a consumului excesiv de sare.
Poate modifica răspunsul imunitar
Într-un studiu recent, specialiştii au ajuns la concluzia că excesul de sare scade capacitatea neutrofilelor - un tip de globule albe din sânge - de a apăra organismul, în special rinichii, în faţa bacteriei E.Coli.
Câtă sare este recomandat să consumi
Autorităţile din domeniul sănătăţii nu recomandă consumul a mai mult de 5-6 g de sare (2-2,4 g sodiu) zilnic, echivalentul a 1 linguriţă cu sare/zi în cazul adultului sănătos. În afară de sarea de masă, aminteşte-ţi că inclusiv alimentele procesate şi preparatele restaurantelor conţin sare adăugată. Persoanelor cu diverse afecţiuni, de la insuficienţă cardiacă până la cele renale şi hepatice, medicul este în măsură să le prescrie cantitatea potrivită pentru consumul de sare. În cazul copiilor între 2-15 ani, aportul maxim recomandat de sare pentru adulţi trebuie să fie ajustat în funcţie de necesităţile lor energetice: 1-3 ani (1-2 g sare/zi), 4-6 ani (2-3 g sare/zi), 7-10 ani (4-5 g sare/zi), peste 11 ani (5-6 g sare/zi).
La ce să fii atent
Poţi preveni aportul excesiv de sare dacă respecţi unele măsuri:
Hidratează-te corespunzător. ·
Citeşte cu atenţie meniul localului înainte de a comanda.
Citeşte eticheta de pe ambalajul produselor alimentare. Majoritatea dintre etichete au afişată cantitatea de sare în grame, în timp ce altele afişează cantitatea de sodiu în miligrame. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă ≤ 2000 mg de sodiu/zi. Din lista alimentelor bogate în sare fac parte: fileurile de anşoa, dressing-urile, baconul, brânza, şunca, măslinele, murăturile, salamul, alunele sărate, carnea şi peştele afumate, sosul de soia, delikatul, cârnaţii ş.a.
Scurge bine lichidul din conserve înainte de a le consuma. ·
Include în dieta zilnică alimente sănătoase, în special sursele bogate în potasiu: fructe (banane, kiwi, portocale, rodie, avocado ş.a.), legume cu frunze verzi şi nu numai (dovleac, cartofi etc.), leguminoase, nuci, seminţe, lactate, apă de cocos. Alături de sodiu, potasiul este un nutrient care joacă un rol important în menţinerea echilibrului de fluide în organism.
Condimentele şi ierburile aromatice au un gust la fel de bun: piperul, pătrunjelul, coriandrul, mărarul, cimbrul, oregano etc.
Încearcă unele combinaţii culinare echilibrate în cazul în care nu vrei să renunţi cu totul la produsele procesate. Alătură-le alimentelor sănătoase.
Optează pentru gustări nesărate, cum sunt floricelele de porumb fără sare.
Citeşte şi: 7 alimente recomandate hipertensivilor