Ai hipertensiune? Trebuie s─â ┼čtii asta!

1 tensiune jpg jpeg

Frecvent lipsit─â de simptome, hipertensiunea duce la apari┼úia mai multor complica┼úii serioase, deoarece afecteaz─â organe precum inima, creierul ┼či rinichii. Stilul de via┼ú─â ┼či tratamentul sune esen┼úiale pentru a ┼úine sub control tensiunea m─ârit─â.

Hipertensiunea arterial─â este una dintre cele mai frecvente probleme de s─ân─âtate ├«n ┼úara noastr─â ┼či ├«n lume. Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii (OMS) atrage aten┼úia c─â mai mult de jum─âtate dintre persoanele cu hipertensiune, la nivel mondial, care reprezint─â ├«n jur de aproximativ 720 de milioane de pacien┼úi, nu urmeaz─â tratament medical, iar acest lucru expune la grave probleme cardiovasculare.

Tensiunea arterială este un adevărat instrument de verificare a stării de sănătate. Conform ghidului Societăţii Europene de Hipertensiune, tensiunea arterială optimă este egală sau mai mică de 120/80 milimetri coloana de mercur (mm Hg). Dacă valorile sunt crescute, egale sau mai mari de 140/90 mm Hg, vorbim de hipertensiune arterială.

Ce complicaţii pot să apară

ÔÇ×Hipertensiunea cre┼čte considerabil riscul de boli ale inimii, creierului ┼či rinichilor ┼či este una dintre cauzele majore de deces ┼či de ├«mboln─âvire la nivel mondialÔÇŁ, a subliniat OMS ├«ntr-un comunicat citat de Agerpres.

Un studiu efectuat de speciali┼čtii de la Imperial College din Londra arat─â c─â num─ârul persoanelor care au hipertensiune s-a dublat ├«n ultimii 30 de ani. De asemenea, se estimeaz─â c─â 580 de milioane de persoane din lume sufer─â hipertensiune f─âr─â s─â ┼čtie. Conform oamenilor de ┼čtiin┼ú─â, peste 8,5 milioane de decese la nivel global sunt asociate direct cu hipertensiunea. Tratarea tensiunii arteriale crescute ar putea sc─âdea cu p├ón─â 50% num─ârul infarctelor ┼či cu 40% pe cel al accidentelor vasculare cerebrale, potrivit cercet─âtorilor. 

Cite┼čte ┼či: 5 sfaturi pentru hipertensivi