Cum pot fi depistate cancerele ginecologice
Examenul RMN (sau IRM) este de mare ajutor în patologia pelvisului feminin şi ajută inclusiv în depistarea cancerelor la acest nivel, cum sunt cele ginecologice.
Medicul Liana Păuna-Cristian – medic primar Radiologie și Imagistică Medicală, specializare în RMN și pelvis feminin, ne vorbeşte mai multe despre RMN-ul de pelvis.
Cum ajută un control RMN de pelvis la depistarea patologiilor ginecologice? Ce organe sunt evidențiate în timpul investigației?
Examenul IRM este considerat gold-standardul investigațiilor imagistice în patologia pelvisului feminin, devenind de neînlocuit în stabilirea diagnosticului și monitorizarea pacientelor cu boli ginecologice; sfera patolologiilor evidențiate IRM este deosebit de largă, fiind bine examinate atât organele genitale (uter, ovare, vagin, regiune valvară), cât și colonul sigmoid, rectul și anusul, dar și vezica urinară și ureterele distale.
Vezi şi: Cum se manifestă cancerul ovarian. Ce femei au un risc mai mare de a face boala
Ce tipuri de patologii ginecologice pot fi depistate prin efectuarea unui astfel de RMN și care este cea mai întâlnită afecțiune depistată?
Cele mai frecvente patologii ginecologice depistate IRM sunt din păcate cele oncologice (cancer de col uterin, cancer endometrial sau ovarian), la care se adaugă modificările fibromatoase uterine extrem de des întâlnite; RMN-ul este examenul de primă intenție și în cazul unor suspiciuni de anomalii congenitale în sfera ginecologică, în evaluarea pacientelor cu endometrioză, dar poate fi luat în considerate și la pacientele însărcinate cu sindrom dureros pelvin acut sau pentru anatomia fetală, în cazul în care evaluarea ecografică nu este suficientă.
Un RMN de pelvis este recomandat pentru diagnosticarea doar a afecțiunilor oncologice sau sunt și alte tipuri de afecțiuni care pot fi evidențiate astfel?
Examenul IRM pelvin nu este util doar pentru diagnosticarea si monitorizarea pacientelor cu afecțiuni oncologice în sfera genitală, ci și pentru evidențierea unor eventuale anomalii congenitale ginecologice și evaluarea pelvisului în context post-traumatic; de asemenea examenul IRM recomandat în cursul investigațiilor pentru infertilitate, pentru evaluarea unor mase pelvine de tipul fibroamelor uterine sau în contextul unui sindrom dureros pelvin și al dificultăților la urinare sau defecație.
Vezi şi: Fibromul uterin: ce opţiuni de tratament există
Ne poate ajuta RMN pelvin cu protocol pentru endometrioză în stabilirea infertilității? Ce ne puteți spune despre această examinare?
Examenul IRM este nelipsit din paleta de investigații efectuate în contextul unei infertilități, fiind extrem de util ginecologului atât pentru diagnosticarea endometriozei, cât și pentru planingul operator; examenul IRM cu protocol pentru endometrioză este ușor diferit de examinarea clasică, fiind efectuată cu administrarea i.v. a unor substanțe care încetinesc peristaltismul intestinal (NoSpa), cu montarea unei sonde vaginale și rectale, pe care se va introduce o substanță de contrast apoasă (gel) și nu în ultimul rând cu injectarea i.v. a substanței de contrast paramagnetice, utilă pentru excluderea unor eventuale patologii pelvine de tip neoplazic.
Cât de eficientă este examinarea RMN pelvis feminin în depistarea cancerului ovarian? Dar în depistarea cancerului de col uterin?
Cancerul de col uterin este a 4 a cea mai comună patologie oncologică la femeie; din fericire pentru cancerul de col uterin există ca modalitate de screening testul Babeș-Papanicolau, examenul IRM jucând un rol important nu în diagnosticare ci în stadializarea preoperatorie și monitorizarea imagistică ulterioară.
Cancerul ovarian este a 5 a cea mai comună neoplazie, cu simptome nespecifice, adesea silențios, cu rată de mortalitate mare și cu diagnosticare frecventă într-un stadiu tardiv, mai ales pentru ca screeningul pentru cancerul ovarian se realizează în general în cazul persoanelor cu risc crescut (paciente cu istoric de cancer mamar la vârstă mai mică de 40 ani, paciente cu două sau mai multe rude cu cancer mamar sau ovarian diagnosticat după vârsta de 50 ani, paciente cu mutații genetice BRCA1 si BRCA2); tocmai din acest motiv examenul IRM este de cele mai multe ori modalitatea imagistică de diagnostic pentru neoplazia ovariană, fiind frecvent recomandat de medicul ginecolog în cazul unor valori crescute ale marker-ului tumoral CA 125 și în cazul unui scor ROMA modificat.
Printr-un RMN de pelvis poți afla cu precizie formațiunile maligne de cele benigne?
Examenul IRM pelvin reprezintă cea mai performantă modalitate imagistică de investigare a pelvisului feminin, ce ajută radiologul în diagnosticarea cât mai acurată a patologiilor uro-genitale, stabilindu-se cu certitudine diferențierea între un substrat malign vs benign, în corelație cu datele clinice și cu detaliile oferite de medicul curant.
Cum ne pregătim pentru efectuarea unui RMN de pelvis?
Examenul RMN pelvin nu presupune o pregătire extrem de riguroasă din partea pacientei, se evită cu o zi înainte consumul de fructe și legume crude, care produc balonare, eventual se efectuează o microclismă în dimineața examinării (utilă mai ales în cazul în care se instilează gel intrarectal), se elimină din câmpul examinat materialele metalice (eventuale piercing-uri) și se informează medicul despre eventuale reacții alergice în antecedență, având în vedere că în timpul examinării se injectează intravenos contrast paramagnetic, cu potențial alergen.
Când este recomandată o astfel de examinare și care sunt riscurile amânării efectuării unui RMN de pelvis?
Examenul IRM pelvin trebuie realizat doar la indicația clinicianului, în situația în care la controlul clinic și ecografic se pun în evidență anumite modificări în sfera genitală (uter, ovare, rect), fie la pacientele cu risc crescut de a dezvolta cancer ovarian sau cu valori crescute ale marker-ilor tumorali specifici.
Dr. Liana Păuna-Cristian – medic primar Radiologie și Imagistică Medicală, specializare în RMN și pelvis feminin