Fibromul uterin: ce opţiuni de tratament există

În jur de 30-50% dintre femeile cu vârsta peste 30 de ani dezvoltă fibrom uterin, considerat cea mai frecventă patologie tumorală benignă. Adesea este asimptomatic, dar poate cauza și dureri, cicluri menstuale abundente și probleme de fertilitate. Din fericire, fibromul uterin beneficiază de tratamente eficiente.

image

Fibromul uterin este o excescen╚Ť─â care se dezvolt─â la nivelul mu╚Öchiului uterin ╚Öi apare mai ales la femeile cu v├órst─â reproductiv─â. Este o tumor─â necanceroas─â, av├ónd un risc minim de malignizare.

├Än func╚Ťie de localizare, fibromul poate fi: intramural (se dezvolt─â ├«n grosimea peretelui uterin), submucos (apare ├«n cavitatea interioar─â a uterului) sau subseros (aflat ├«n exteriorul uterului).

Cite┼čte ┼či: ├Än ce situa┼úii este nevoie de scoaterea uterului. Sfatul medicului

Favorizat de modific─ârile hormonale

Nu se cunoa╚Öte cu exactitate cauza apari╚Ťiei fibromului uterin, dar exist─â unii factori de risc. Unul dintre ace╚Ötia sunt fluctua╚Ťiile hormonale ÔÇô hormonii sexuali (estrogenul ╚Öi progesteronul) joac─â un rol important ├«n cre╚Öterea fibroamelor. Sarcina este o etap─â propice apari╚Ťiei sau dezvolt─ârii acestor tumori. Antecedentele de fibrom la mam─â sau sor─â, excesul de kilograme, apari╚Ťia ciclului menstrual ├«nainte de 12 ani ╚Öi consumul de alcool sunt al╚Ťi factori de risc ai fibromului uterin.    

Poate fi ├«nso╚Ťit de menstrua╚Ťii abundente

Multe femei care au fibrom uterin nu au niciun simptom ╚Öi pot afla de existen╚Ťa lui la un control ginecologic ecografic. ├Än cazul ├«n care apar manifest─âri, acestea depind de localizarea, de m─ârimea ╚Öi de num─ârul fibroamelor. Printre simptomele frecvente ale fibromului uterin, se num─âr─â: ciclul menstrual abundent, care dureaz─â mai mult ca de obicei (peste 1 s─âpt─âm├ón─â), durere ├«n zona pelvian─â, urin─âri frecvente, constipa╚Ťie, dificultatea de a goli vezica.

Femeile cu astfel de simptome trebuie s─â se prezinte la un consult medical. De╚Öi nu are risc de malignizare (nu evolueaz─â niciodat─â ├«ntr-o tumor─â malign─â), fibromul poate avea complica╚Ťii precum hemoragiile ╚Öi perturbarea fertilit─â╚Ťii.

În 50% din cazuri, fibromul uterin nu cauzează simptome.

Exist─â mai multe op╚Ťiuni de tratament

├Än general, fibromul uterin care nu cauzeaz─â simptome nu necesit─â tratament. Pentru celelalte, exist─â diverse op╚Ťiuni, ├«n fun╚Ťie de m─ârimea, de num─ârul lor, precum ╚Öi de v├órsta femeii.

┬Ě Medicamente. Tratamentul medicamentos determin─â reducerea m─ârimii fibroamelor ╚Öi scade simptomele pe care le genereaz─â. Pentru femeile care pierd mult s├ónge, o solu╚Ťie este montarea steriletului.

┬Ě Tratament chirurgical. C├ónd fibroamele sunt mari sau produc complica╚Ťii, se recomand─â tratamentul chirurgical. Prin miomectomie (care se poate face pe cale abdominal─â, laparoscopic─â sau histeroscopic─â) se extirp─â fibromul, dar se p─âstreaz─â ├«n totalitate uterul, implicit posibilitatea men╚Ťinerii sarcinilor viitoare. Miomectomia nu protejeaz─â de reapari╚Ťia unui alt fibrom ├«n viitor. Singura solu╚Ťie pentru a evita o recidiv─â este histerectomia, adic─â ├«ndep─ârtarea uterului.    

┬Ě Embolizarea presupune ├«nchiderea vaselor de s├ónge care alimenteaz─â fibromul. Pentru c─â nu mai este ÔÇ×alimentatÔÇť, fibromul va sc─âdea ├«n dimensiuni.

image