Fibromul uterin: ce opţiuni de tratament există

În jur de 30-50% dintre femeile cu vârsta peste 30 de ani dezvoltă fibrom uterin, considerat cea mai frecventă patologie tumorală benignă. Adesea este asimptomatic, dar poate cauza și dureri, cicluri menstuale abundente și probleme de fertilitate. Din fericire, fibromul uterin beneficiază de tratamente eficiente.

image

Fibromul uterin este o excescență care se dezvoltă la nivelul mușchiului uterin și apare mai ales la femeile cu vârstă reproductivă. Este o tumoră necanceroasă, având un risc minim de malignizare.

În funcție de localizare, fibromul poate fi: intramural (se dezvoltă în grosimea peretelui uterin), submucos (apare în cavitatea interioară a uterului) sau subseros (aflat în exteriorul uterului).

Citeşte şi: În ce situaţii este nevoie de scoaterea uterului. Sfatul medicului

Favorizat de modificările hormonale

Nu se cunoaște cu exactitate cauza apariției fibromului uterin, dar există unii factori de risc. Unul dintre aceștia sunt fluctuațiile hormonale – hormonii sexuali (estrogenul și progesteronul) joacă un rol important în creșterea fibroamelor. Sarcina este o etapă propice apariției sau dezvoltării acestor tumori. Antecedentele de fibrom la mamă sau soră, excesul de kilograme, apariția ciclului menstrual înainte de 12 ani și consumul de alcool sunt alți factori de risc ai fibromului uterin.    

Poate fi însoțit de menstruații abundente

Multe femei care au fibrom uterin nu au niciun simptom și pot afla de existența lui la un control ginecologic ecografic. În cazul în care apar manifestări, acestea depind de localizarea, de mărimea și de numărul fibroamelor. Printre simptomele frecvente ale fibromului uterin, se numără: ciclul menstrual abundent, care durează mai mult ca de obicei (peste 1 săptămână), durere în zona pelviană, urinări frecvente, constipație, dificultatea de a goli vezica.

Femeile cu astfel de simptome trebuie să se prezinte la un consult medical. Deși nu are risc de malignizare (nu evoluează niciodată într-o tumoră malignă), fibromul poate avea complicații precum hemoragiile și perturbarea fertilității.

În 50% din cazuri, fibromul uterin nu cauzează simptome.

Există mai multe opțiuni de tratament

În general, fibromul uterin care nu cauzează simptome nu necesită tratament. Pentru celelalte, există diverse opțiuni, în funție de mărimea, de numărul lor, precum și de vârsta femeii.

· Medicamente. Tratamentul medicamentos determină reducerea mărimii fibroamelor și scade simptomele pe care le generează. Pentru femeile care pierd mult sânge, o soluție este montarea steriletului.

· Tratament chirurgical. Când fibroamele sunt mari sau produc complicații, se recomandă tratamentul chirurgical. Prin miomectomie (care se poate face pe cale abdominală, laparoscopică sau histeroscopică) se extirpă fibromul, dar se păstrează în totalitate uterul, implicit posibilitatea menținerii sarcinilor viitoare. Miomectomia nu protejează de reapariția unui alt fibrom în viitor. Singura soluție pentru a evita o recidivă este histerectomia, adică îndepărtarea uterului.    

· Embolizarea presupune închiderea vaselor de sânge care alimentează fibromul. Pentru că nu mai este „alimentat“, fibromul va scădea în dimensiuni.

image