Dr. Mihail Pautov: cum te afectează o tulburare mintală nediagnosticată

Sănătatea mintală este foarte importantă, iar persoanele care au tulburări precum despresia sau anxietatea este bine să vorbească mai multe despre ceea ce simt cu persoanele apropiate sau cu un specialist.

image

Medicul Mihail Pautov atrage atenţia asupra importanţei sănătăţii mintale şi face câteva recomandări pe pagina sa de Facebook.

“Sănătatea mintală are o foarte mare legătură cu sănătatea noastră fizică. Atât de mare, încât este păcat să le separăm în felul în care o facem astăzi în medicina alopată. De fapt, sănătatea noastră este formată din două sfere suprapuse: sănătatea fizică și sănătatea mintală, fiind important să avem grijă de amândouă în aceeași măsură. Mai simplu spus, îți va fi greu să te bucuri de o viață plină dacă ai o boală fizică cronică ce te împiedică să faci ce îți dorești. La fel este și pentru sănătatea mintală: chiar dacă nu se vede în mod direct și nu există încă analize de sânge care să o descopere, o tulburare mintală nediagnosticată te va împiedica să te bucuri de ceea ce te pasionează și te va ține departe de o viață sănătoasă și împlinită.

Daca suferi in orice fel de o problema de sanatate mintala, nu trebuie sa te simti singur; iata o statistica la nivel mondial (*Our world in data)

 792 de milioane de oameni suferă de o tulburare mintală sau de abuz de substanţe.

Anxietatea afectează 284 de milioane de oameni.

Depresia afectează 265 de milioane de oameni.

Tulburarea mintală cauzată de consumul de alcool afectează 107 de milioane de persoane.

Tulburarea mintală cauzată de consumul de droguri afectează 71 de milioane de oameni.

Tulburarea bipolară afectează 46 de milioane de oameni.

Schizofrenia afectează 20 de milioane de oameni.

Tulburările de alimentație (anorexie clinica sau bulimie)  afectează 14 milioane de persoane.

Ce poti sa faci tu? In primul rand sa vorbesti cu cineva apropiat despre asta!

Depresie şi anxietatea, tulburări frecvente

“Nu există, în momentul de faţă, un studiu care să arate prevalenţa tulburărilor psihice doar în populaţia românească. Datele oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) spun că, la nivel global, 1 persoană din 4 suferă de o boală mintală sau neurologică la un moment dat al vieţii sale”, explică medicul psihiatru Mihai Bran, psihoterapeut.

Cele mai frecvente afecţiuni psihice la nivel global (automat şi la nivelul populaţiei din România) sunt reprezentate de depresie şi de tulburările de anxietate. De exemplu, conform OMS, depresia a devenit în 2017 principala cauză de dizabilitate la nivel mondial, depăşind astfel bolile cardiovasculare sau oncologice.