Dr. Rare┼č Nechifor: 90% dintre fibromele uterine pot fi tratate non-chirurgical

2 specialist jpg jpeg

Dr. Rare┼č Nechifor, medic primar radiologie interven┼úional─â, semnaleaz─â c─â 90% dintre fibroamele uterine depistate se pot trata ┼či ├«n Rom├ónia minim invaziv ┼či non-chirurgical prin procedura de embolizare, considerat─â a fi ÔÇŁmedicina viitoruluiÔÇŁ, prin care se evit─â anestezia general─â, inciziile, pierderea integrit─â┼úii corporale, recuperarea prelungit─â ┼či toate riscurile ┼či complica┼úiile asociate chirurgiei.

ÔÇŁRom├óncele trebuie s─â ┼čtie c─â exist─â ┼či embolizarea ca tip de tratament pentru a trata fibromul uterin, ba chiar c─â este pus─â pe primul loc ├«n alegerile femeilor ca procedur─â de eradicare a fibromului si recunoscuta de c─âtre Societatea American─â de Ginecologie ├«nc─â din 2008. Exist─â mai multe metode de tratament eficiente ├«n cazul diagnosticului de fibrom uterin, care se recomand─â ├«n func┼úie de particularit─â┼úile fiec─ârui caz, ├«ns─â la noi ├«n ┼úar─â istoric se practic─â recomandarea de histerectomie care impacteaz─â pacientele radical ┼či cu urm─âri ireversibile fizic, psihic ┼či social f─âr─â a fi necesar. 90% dintre fiboramele uterine se pot trata non-invaziv, non-chirurgical, rapid ┼či f─âr─â riscuri de recidiv─â prin embolizare, procedur─â cu o istorie de 20 de ani ├«n lume ├«n care ┼či-a dovedit eficien┼úa.ÔÇŁ, declar─â dr. Rare┼č Nechifor, medicul rom├ón cu cea mai mare experien┼ú─â la nivel european ├«n terapia fibromului uterin prin embolizare.

Fibromul uterin este, ├«n urma inciden┼úei ├«nregistrate ├«n ├«ntreaga lume, cea mai frecvent─â tumor─â a sistemului reproductiv feminin, peste 30% dintre femei descoperind c─â sufer─â de unul sau mai multe fibroame uterine, aproape jum─âtate dintre acestea fiind la v├órst─â activ─â, ├«ntre 20 ┼či 50 de ani. ÔÇŁFibroamele pot fi tratate u┼čor ┼či eficient prin embolizare, o procedur─â de Radiologie Interventional─â, minim invaziv─â, prin care evit─âm anestezia general─â, inciziile, recuperarea prelungit─â ┼či toate riscurile ┼či complica┼úiile asociate chirurgiei. Procedura de embolizare necesit─â o singur─â zi de spitalizare ┼či 3 zile de recuperare. Pacienta r─âm├óne ├«ntreag─â ┼či ├«┼či p─âstreaz─â fertilitatea ┼či fluxul activit─â┼úilor de zi cu zi.ÔÇŁ, semnaleaz─â

, unul dintre pionierii radiologiei interven┼úionale din Rom├ónia ┼či membru fondator al Societ─â┼úii Rom├óne de Neuroradiologie ┼či Radiologie Interven┼úional─â din Rom├ónia (2009), cu peste 10 000 de interven┼úii endovasculare realizate cu succes.

Embolizarea, potrivit

, este recomandat─â indiferent de num─ârul fibroamelor, de pozi┼úia sau de dimensiunea lor. ÔÇŁProcedura de embolizare const─â ├«n ├«nchiderea ramurilor mici arteriale din interiorul fibroamelor. Astfel acestea nu mai sunt hr─ânite cu s├ónge ┼či intr─â ├«ntr-un proces de involu┼úie ┼či resorb┼úie. Uterul s─ân─âtos ├«┼či p─âstreaz─â vasculariza┼úia normal─â. Procedura se practic─â de peste 20 de ani ┼či este recunoscut─â ca una dintre procedurile de prim─â alegere ├«n terapia fibromului uterin. Aproximativ 90% dintre femeile cu fibrom uterin simptomatic pot beneficia de tratamentul prin embolizareÔÇŁ, consider─â

, medicul care a dus Rom├ónia pe un loc frunta┼č ├«n Europa cu cele peste 7000 de interven┼úii realizate de embolizare a fibromului uterin, o procedur─â minin-invaziv─â, non-chirurgical─â de Radiologie Interven┼úional─â, considerat─â a fi ÔÇťchirurgiaÔÇŁ viitorului.

insist─â asupra accesului la informare al femeii din Rom├ónia care trebuie s─â ┼čtie c─â solu┼úiile terapeutice ├«n cazul diagnosticului de fibrom sunt variate, iar ele trebuie s─â ┼úin─â cont de dorin┼úele ┼či obiectivele pacientei, precum dorin┼úa de a avea un copil, dorin┼úa de a-┼či p─âstra uterul, de a evita anestezia general─â, de a beneficia de o procedur─â minim-invaziv─â, care s─â ├«i permit─â o recuperare rapid─â ┼či, nu ├«n ultimul r├ónd, de dorin┼úa de a elimina riscul de apari┼úie a cancerului. ÔÇŁFa┼ú─â de chirurgia clasic─â, prin embolizarea fibromului uterin se elimin─â pierderea integrit─â┼úii corporale, se reduc perioada de recuperare ┼či riscul complica┼úiilor post-chirurgicale, cre┼čte calitatea vie┼úii, se rezolv─â rapid, f─âr─â urm─âri ┼či f─âr─â recuperare lung─â problema de s─ân─âtate ┼či se ofer─â garan┼úie pe via┼úa, prin lipsa recidivelorÔÇŁ, subliniaz─â

, medic primar radiologie interven┼úional─â, cu peste 20 de ani de experien┼ú─â, un reper profesional interna┼úional ┼či formator a peste 300 de radiologi interven┼úioni┼čti din 27 de ┼ú─âri ale lumii.