Ți se zbate ochiul? Iată care ar putea fi cauzele!

Există fel de fel de superstiții din bătrâni, cum ar fi că dacă ți se zbate ochiul drept urmează să primești o veste bună, iar dacă ți zbate ochiul stâng urmează să te confrunți cu un necaz. Mai există și unele credințe populare care susțin că ora la care ți se zbate ochiul este foarte importantă pentru a afla natura veștii pe care o vei primi. Totuși, spasmul ocular nu are legătură cu aceste credințe populare, ci este rezultatul unor obiceiuri sau simptomul unor afecțuni medicale deja existente.

image

Lipsa de magneziu poate fi o cauză pentru care ţi se zbate ochiul. @Shutterstock

Alcoolul și lipsa de odihnă, factori care cauzează spasmul ocular

Alcoolul, somnul insuficient sau slab calitativ și excesul de cofeină sunt factorii principali care pot cauza miochimie (spasm ocular). Rareori spasmul ocular este cauzat de o afecțiuni serioasă. În majoritatea cazurilor, miochimia încetează după renunțarea la excesul de cafea, alcool și după odihna corespunzătoare. Totuși, în cazuri mai grave, unde pacientul resimte un spasm frecvent la nivelul ochiului pe parcursul mai multor zile, se poate aduce în discuție belafarospasmul benign esențial.

Poate fi semn al unei boli

Belafarospasmul benign esențial este o afecțiune caracterizată în principal prin micohimie frecventă și clipire incontrolabilă. Această boală nu are o cauză exactă, însă este rezultatul unei anomalii neurologice. Persoana afectată poate fi mai sensibilă la lumină și, de asemenea, poate vedea încețoșat sau se poate confrunta chiar cu spasme faciale, informează healthline.com. În ciuda acestor simptome, belafarospasmul beningn esențial nu duce la orbire și poate fi ținut sub control prin medicație. De asemenea, medicul specialist poate recomanda injecții cu toxină botulinică, care slăbesc capacitatea mușchilor oculari de a se contracta sau intervenția chirurgicală, informează clevelandclinic.org.

Deficitul de magneziu, o cauză posibilă

Magneziul este un mineral esențial pentru menținerea sănătății oaselor și a mușchilor, inclusiv a mușchilor oculari. Deficitul de magneziu poate produce spasm ocular, oboseală inexplicabilă și contracții musculare. Totuși, poți preveni deficitul de magneziu prin consumul de legume verzi crude, cereale integrale, fructe, carne de vită, somon și piept de pui.

În afară de carența de magneziu, o dietă dezechilibrată poate duce la spasm ocular. Este bine să ai în vedere că tutunul, excesul de cafea și alcoolul pot să încetinească absorbția de magneziu din organism. De altfel, schimbările hormonale ce au loc în timpul sarcinii și alăptării pot duce la deficit de magneziu și implicit la spasm ocular, potrivit bioelectra.com. De aceea este esențial ca femeia însărcinată să adopte o dietă echilibrată și să ia complexul de vitamine și minerale prenatale conform recomandărilor medicului.

Vezi şi: Cum îţi dai seama că ai lipsă de magneziu. Fii atent la aceste semne!

Alte cauze care pot duce la spasmul ocular

Stresul, migrenele, anumite infecții ale ochiului și unele medicamente pot cauza miochimie. Totodată și unele afecțiuni mai grave precum scleroza multiplă, boala Parkinson și sindromul Tourette (cunoscut și ca ,,boala ticurilor’’) pot cauza simptome precum spasmul ocular. Totuși, sunt rare cazurile în care spasmul ocular este cauzat de boli grave. De obicei, acest simptom dispare după somnul suficient, ameliorarea stresului, renunțarea la acool, tutun și cafea. Dacă în schimb, spasmul ocular persistă și este însoțit de sensibilitate la lumină și vedere încețoșată este cazul să te prezinți la medic.

de Anca-Teodora Popa