Boala care te poate face să vorbeşti obscen

Considerat cea mai gravă şi mai complexă formă de asociere a ticurilor motorii şi vocale, sindromul Tourette este o tulburare neurologică mai frecventă la persoanele de sex masculin.

image

Denumirea sindromului Tourette are legătură cu numele medicului Gilles de la Tourette, neurolog pediatru francez, cel care a descris această afecţiune în anul 1885.

Tulburarea debutează, de regulă, înainte de împlinirea vârstei de 18 ani. Ticurile apar de obicei între 2 și 15 ani, media fiind în jur de 6 ani. Bărbații au o probabilitate mai mare de trei până la patru ori de a dezvolta sindromul Tourette, informează mayoclinic.com.

Este foarte important ca părinţii să înţeleagă că ticurile verbale şi motorii ale copilului sunt involuntare şi imposibil de controlat, de aceea nu trebuie să îl pedepsească sau să îl critice. Totodată, părinţii trebuie să observe când apar ticurile, pentru a ajuta la identificarea unor factori declanşatori. „Ticul poate fi declanşat de o emoţie sau de un eveniment neaşteptat”, explică dr. Sanda Măgureanu, profesor şi medic primar neurologie şi psihiatrie pediatrică.

Citeşte şi: Ai ticuri şi vrei să scapi de ele? Iată ce poţi face!

Grimasele şi cuvintele obscene, printre manifestări

Reprezentative pentru sindromul Tourette sunt ticurile motorii şi cele verbale, simple sau complexe. Poate fi vorba despre ticuri uşoare sau severe.

Sindromul Tourette „se manifestă prin ticuri motorii multiple şi prin unul sau mai multe ticuri vocale, deşi acestea nu apar obligatoriu simultan. Ticurile trebuie să apară de mai multe ori pe zi, aproape zilnic, pe o perioadă de mai mult de un an şi, pentru a pune diagnosticul de sindrom Tourette, în această perioadă trebuie să nu fi existat mai mult de trei luni fără ticuri”, explică dr. psihiatru Emilian Voiculescu.

Primele ticuri sunt cele motorii simple, precum grimasele, unele mişcări ale capului şi clipirea. Însă, uneori pot surveni şi autovătămarea şi gesturile şi cuvintele obscene.

Ticurile vocale apar de regulă la un an sau doi după cele motorii, fiind iniţial simple, iar apoi, în o treime din cazuri devin ticuri vocale complexe.

Citeşte şi: Ce este sindromul Stockholm

De ce apare sindromul Tourette

Potrivit mayoclinic.com, cauza exactă a sindromului Tourette nu este cunoscută. Este o tulburare complexă cauzată probabil de o asociere de factori moșteniți (genetici) și de mediu. De asemenea, implicate în apariţia sindromului Tourette ar fi şi substanțele chimice din creier care transmit impulsuri nervoase (neurotransmițători), inclusiv dopamina și serotonina.

Citeşte şi: Ce este şi cum se manifestă sindromul Peter Pan

Cum se tratează

Persoanele cu sindromul Tourette pot avea o viaţă normală, activă social. Totuşi, persoanele cu acest sindrom au de întâmplinat dificultăţi, începând din copilărie, la şcoală, până la adaptarea şi acceptarea în societate.

Tratamentul sindromului Tourette depinde sau nu de asocierea cu tulburarea de deficit de atenţie şi hiperactivitate (ADHD), tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburările din spectrul autist, problemele de somn, depresia, anxietatea, durerile asociate ticurilor (precum cele de cap).

Cu toate că nu există tratament care să vindece sindromul Tourette, există terapii care ajută la ţinerea sub control a ticurilor care interferează cu activităţile de zi cu zi.

Psihoterapia este parte din tratamentul sindromului Tourette. Astfel, terapia comportamentală comprehensivă pentru ticuri (Cognitive Behavioral Intervention for Tics  - CBIT) poate fi de folos în cea ce priveşte controlarea ticurilor. Cu toate că nu vindecă, terapia poate reduce severitatea sau impactul ticurilor. De asemenea, există şi alte terapii comportamentale precum biofeedback-ul sau terapia de susţinere.

Dacă nu se observă îmbunătăţiri după terapia comportamentală, pot fi recomadate anumite medicamente care ajută la diminuarea simptomelor specifice sindromului Tourette.

Citeşte şi: Ce vezi în imagine? Testul care îţi dezvăluie viziunea asupra vieţii