Boala care te poate face s─â vorbe┼čti obscen

Considerat cea mai grav─â ┼či mai complex─â form─â de asociere a ticurilor motorii ┼či vocale, sindromul Tourette este o tulburare neurologic─â mai frecvent─â la persoanele de sex masculin.

image

Denumirea sindromului Tourette are legătură cu numele medicului Gilles de la Tourette, neurolog pediatru francez, cel care a descris această afecţiune în anul 1885.

Tulburarea debuteaz─â, de regul─â, ├«nainte de ├«mplinirea v├órstei de 18 ani. Ticurile apar de obicei ├«ntre 2 ╚Öi 15 ani, media fiind ├«n jur de 6 ani. B─ârba╚Ťii au o probabilitate mai mare de trei p├ón─â la patru ori de a dezvolta sindromul Tourette, informeaz─â mayoclinic.com.

Este foarte important ca p─ârin┼úii s─â ├«n┼úeleag─â c─â ticurile verbale ┼či motorii ale copilului sunt involuntare ┼či imposibil de controlat, de aceea nu trebuie s─â ├«l pedepseasc─â sau s─â ├«l critice. Totodat─â, p─ârin┼úii trebuie s─â observe c├ónd apar ticurile, pentru a ajuta la identificarea unor factori declan┼čatori. ÔÇ×Ticul poate fi declan┼čat de o emo┼úie sau de un eveniment nea┼čteptatÔÇŁ, explic─â dr. Sanda M─âgureanu, profesor ┼či medic primar neurologie ┼či psihiatrie pediatric─â.

Cite┼čte ┼či: Ai ticuri ┼či vrei s─â scapi de ele? Iat─â ce po┼úi face!

Grimasele ┼či cuvintele obscene, printre manifest─âri

Reprezentative pentru sindromul Tourette sunt ticurile motorii ┼či cele verbale, simple sau complexe. Poate fi vorba despre ticuri u┼čoare sau severe.

Sindromul Tourette ÔÇ×se manifest─â prin ticuri motorii multiple ┼či prin unul sau mai multe ticuri vocale, de┼či acestea nu apar obligatoriu simultan. Ticurile trebuie s─â apar─â de mai multe ori pe zi, aproape zilnic, pe o perioad─â de mai mult de un an ┼či, pentru a pune diagnosticul de sindrom Tourette, ├«n aceast─â perioad─â trebuie s─â nu fi existat mai mult de trei luni f─âr─â ticuriÔÇŁ, explic─â dr. psihiatru Emilian Voiculescu.

Primele ticuri sunt cele motorii simple, precum grimasele, unele mi┼čc─âri ale capului ┼či clipirea. ├Äns─â, uneori pot surveni ┼či autov─ât─âmarea ┼či gesturile ┼či cuvintele obscene.

Ticurile vocale apar de regulă la un an sau doi după cele motorii, fiind iniţial simple, iar apoi, în o treime din cazuri devin ticuri vocale complexe.

Cite┼čte ┼či: Ce este sindromul Stockholm

De ce apare sindromul Tourette

Potrivit mayoclinic.com, cauza exact─â a sindromului Tourette nu este cunoscut─â. Este o tulburare complex─â cauzat─â probabil de o asociere de factori mo╚Öteni╚Ťi (genetici) ╚Öi de mediu. De asemenea, implicate ├«n apari┼úia sindromului Tourette ar fi ┼či substan╚Ťele chimice din creier care transmit impulsuri nervoase (neurotransmi╚Ť─âtori), inclusiv dopamina ╚Öi serotonina.

Cite┼čte ┼či: Ce este ┼či cum se manifest─â sindromul Peter Pan

Cum se trateaz─â

Persoanele cu sindromul Tourette pot avea o via┼ú─â normal─â, activ─â social. Totu┼či, persoanele cu acest sindrom au de ├«nt├ómplinat dificult─â┼úi, ├«ncep├ónd din copil─ârie, la ┼čcoal─â, p├ón─â la adaptarea ┼či acceptarea ├«n societate.

Tratamentul sindromului Tourette depinde sau nu de asocierea cu tulburarea de deficit de aten┼úie ┼či hiperactivitate (ADHD), tulburarea obsesiv-compulsiv─â, tulbur─ârile din spectrul autist, problemele de somn, depresia, anxietatea, durerile asociate ticurilor (precum cele de cap).

Cu toate că nu există tratament care să vindece sindromul Tourette, există terapii care ajută la ţinerea sub control a ticurilor care interferează cu activităţile de zi cu zi.

Psihoterapia este parte din tratamentul sindromului Tourette. Astfel, terapia comportamental─â comprehensiv─â pentru ticuri (Cognitive Behavioral Intervention for Tics  - CBIT) poate fi de folos ├«n cea ce prive┼čte controlarea ticurilor. Cu toate c─â nu vindec─â, terapia poate reduce severitatea sau impactul ticurilor. De asemenea, exist─â ┼či alte terapii comportamentale precum biofeedback-ul sau terapia de sus┼úinere.

Dacă nu se observă îmbunătăţiri după terapia comportamentală, pot fi recomadate anumite medicamente care ajută la diminuarea simptomelor specifice sindromului Tourette.

Cite┼čte ┼či: Ce vezi ├«n imagine? Testul care ├«┼úi dezv─âluie viziunea asupra vie┼úii