La ce probleme de sănătate eşti expus în funcţie de culoarea ochilor

Se spune despre ochi că sunt oglinda sufletului, însă tot ei ne pot oferi indicii despre starea sănătăţii noastre. Mai exact, culoarea irisului este asociată cu riscul de a dezvolta anumite boli, potrivit unor studii.

image

Probabilitatea de a suferi de o boală depinde de numeroşi factori precum predispoziţia genetică şi mediul. Unele cercetări au asociat culoarea ochilor cu protecţia, dar şi cu riscul mai mare de a suferi de unele probleme de sănătate.

Ochii negru sau căprui, mai protejaţi

Culoarea ochilor este determinată de cantitatea de melanină și de tipul de pigment din iris. Cu cât sunt mai închiși, cu atât ochii conțin o cantitate mai mare de melanină protectoare. Cu alte cuvinte, persoanele cu ochii închiși la culoare sunt mai protejate de razele soarelui, dar acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să poarte ochelari de soare cu filtru de protecţie.

Persoanele cu ochii închişi ar fi mai protejate faţă de cancerul de piele, melanom.     

Totodată, cei cu ochii închişi la culoare au un risc mai mic de a face degenerescenţă maculară şi retinopatie diabetică, potrivit aarp.org. Degenerescenţa maculară reprezintă deteriorarea maculei şi apare pe măsura înaintării în vârstă. Retinopatia diabetică este afectarea vaselor de sânge ale retinei. Este o complicaţie a diabetului şi poate duce la pierderea vederii.

Un studiu a arătat că persoanele cu ochi căprui au un risc de două ori mai mare de a face cataractă.

Totodată, persoanele cu ochii închişi ar avea o sensibilitate mai mare la alcool, prin urmare beau mai puţin alcool.

Vezi şi: 14 lucruri interesante despre ochi și vedere, de la medicul Vasi Rădulescu

Ochii albaştri

Cei cu ochii albaştri ar fi mai protejaţi de vitiligo, afecţiune care produce decolorarea pielii pe anumite zone de corp. Potrivit specialiştilor, unele dintre genele care dau culoarea ochilor albaştri scad riscul de a face această boală. În schimb, probabilitatea de a face melanom ar fi mai mare în cazul celor cu ochi albaştri, potrivit thehealthy.com.

Potrivit unui studiu, persoanele cu ochii albaştri au o probabilitate mai mare de a consuma alcool şi de a deveni dependente.

Ochii verzi

Persoanele cu ochi verzi ar avea o toleranţă mai mare la durere, potrivit unui studiu efectuat de specialiştii de la Universitatea din Pittsburgh.

În schimb, la fel ca şi în cazul ochilor albaştri, persoanele cu ochii verzi sunt mai expuse riscului de a face melanom.

Vezi şi: Studiu: Ochii pot spune cât mai ai de trăit