Iată cât de nociv este să te freci la ochi! Nu vei mai face asta după ce vei afla!

Pentru mulţi dintre noi, frecatul la ochi pare un gest inofensiv, însă în realitate nu este aşa. Frecarea pielii delicate și subțiri a zonei ochilor poate avea consecințe grave asupra sănătății oculare și asupra aspectului pielii.

image

Zona ochilor este una dintre cele mai delicate din corp. Obişnuim să ne frecăm la ochi când lucrăm mult la calculator sau când avem alergii. Este bine să ştii că acest gest poate cauza unele probleme de sănătate sau estetice.

Poate favoriza apariţia cearcănelor

Frecarea ochilor deteriorează vasele mici de sub piele, favorizând apariţia cearcănelor. Mai exact, pot să apară cearcăne maronii, ca urmare a frecării ochilor din cauza mâncărimilor (simptom al alergiilor sau dermatitei). În acest caz, în loc să te freci, pune comprese reci locale şi vei observa ameliorări.

Vezi şi: Nu amâna vizita la oftalmolog dacă ai următoarele simptome!

Apare aspectul de ochi injectaţi

„Frecatul ochilor poate fi vinovatul din spatele motivului pentru care ai ochii obosiţi”, potrivit medicului dermatolog dr. Snehal Amin, citat de huffpost.com. „Ochii injectați de sânge pot fi rezultatul frecării până când capilarele sunt rupte.”

Accentuează ridurile

„Când vă frecați ochii în mod repetat, vă expuneți pielea în pericol de lichenificare, care este un termen medical pentru îngroșarea pielii”, a spus medicul dermatolog dr. Brendan Camp. „Poate face liniile pielii mai evidente, ceea ce accentuează aspectul ridurilor. De asemenea, vă poate face pielea să arate uscată și solzoasă.”

Vezi şi: Gestul zilnic pe care trebuie să-l faci pentru sănătatea ochilor

Pericol de leziuni corneene

„Frecarea cronică nu numai că dăunează pielii pleoapei, dar poate provoca și mici zgârieturi la nivelul corneei”, potrivit dr. Snehal Amin. „În timp, acest lucru poate duce la subțierea și pierderea formei corneei, ceea ce determină vedere încețoșată, o afecțiune cunoscută sub numele de keratoconus. Frecarea ochilor este deosebit de periculoasă pentru persoanele cu glaucom, deoarece poate determina creșteri ale presiunii intraoculare.” Mai exact, keratoconusul este o boală degenerativă, care duce la deformarea şi subţierea corneei, determinând afectarea serioasă a vederii.

Te poţi alege cu infecţii

„Ochii sunt poarta de intrare pentru infecție oculară”, a mai adăugat dr. Amin. „Germenii de pe mâini sau din aer pot pătrunde în corp prin mucoasa ochilor, lucru care a fost evidențiat în timpul pandemiei.”