Poate fi gura uscată semn al unei boli?

image

Ocazional, gura uscată este o cauză a deshidratării, dar când devine cronică ar putea indica o problemă de sănătate!

Xerostomia sau gura uscată apare când glandele salivare nu produc suficientă salivă pentru a menține cavitatea bucală umedă. Uscarea gurii nu este singura manifestare a xerostomiei, ci vine însoțită și de respirație urât mirositoare, dificultăți de înghițire sau de vorbire, senzație de uscăciune în nas, răgușeală, sete crescută, gust neplăcut, buze crăpate, gât uscat și iritat. În timp, xerostomia poate provoca erupții cutanate, infecții gingivale, carii dentare și senzația de ochi uscați. 

Xerostomia este frecventă, iar cercetările spun că afectează 1 din 5 persoane.

Deshidratarea, cauză frecventă

O cauză frecventă a xerostomiei este lipsa apei din organism. Saliva este esențială pentru menținerea sănătății cavității bucale, iar deshidratarea scade cantitatea acesteia, prin urmare este importantă menținerea unui nivel adecvat de hidratare. Majoritatea medicilor recomandă consumul a cel puțin 2 litri de apă pe zi, în funcție de vârstă, sex și nivel de activitate. Importantă este și evitarea consumului excesiv de alcool și cafea, deoarece au efect diuretic și deshidratează.

Unele medicamente pot usca gura

Sute de medicamente (atât cele care se eliberează pe bază de rețetă medicală, cât și fără) pot să scadă producția de salivă a corpului, iar pe prospectul acestora este menționat ca efect advers. Adesea, gura uscată este provocată de: antidepresive, antihistaminice, anticolinergice (medicamente indicate în tratamentul incontinenței urinare, vezicii urinare hiperactive și tulburării pulmonare obstructive cronice), antihistaminice, descongestionante, dar și de unele medicamente pentru hipertensiune arterială și boala Parkinson.

Vezi şi: Nu lua aceste medicamente când bei cafea!

Simptom al unor afecţiuni

Când hidratarea este la un nivel optim și nu sunt administrate medicamente, gura uscată ar putea fi un semn de boală. Spre exemplu, persoanele care au diabet zaharat pot experimenta acest efect ca rezultat al unor niveluri ridicate de glucoză din sânge, care afectează buna funcționare a glandelor salivare. De asemenea, insuficiența renală cronică duce la un nivel scăzut de lichide și la dezechilibre electrolitice în corp. La fel și sindromul Sjogren, o tulburare autoimună în care glandele sunt atacate de propriul sistem imun, iar secreția normală de salivă este redusă.

Efect advers al tratamentelor pentru cancer

O altă cauză a xerostomiei poate fi reprezentată de tratamentele pentru cancer. Radiațiile folosite în cadrul radioterapiei pot afecta temporar sau permanent glandele salivare, iar medicamentele chimioterapeutice pot reduce, de asemenea, producția de salivă ca efect advers.  

Ce poţi face dacă ai gura uscată

Tratamentul specific al gurii uscate depinde de cauză. Dacă este o problemă de sănătate diagosticată, medicul de familie va prescrie medicamente care stimulează producția de salivă. Alternativ, sunt recomandate aceste măsuri:

- Menținerea unei bune igiene orale, care implică spălarea zilnică pe dinți și vizitele regulate la stomatolog;

- Mestecarea gumei fără zahăr;

- Folosirea unui umidificator pe timp de noapte, mai ales dacă respiri pe gură;

- Evitarea fumatului, băuturilor carbogazoase, alcoolului și alimentelor acide, picante, uscate și zaharoase.