Ce este „Sindromul fetei cuminți” și de ce trebuie să „îl tratezi”?
Perfecționism, dorința de a mulțumi pe toată lumea și punerea altora pe primul loc sunt toate semne ale acestui comportament dăunător.
Să fii femeie presupune presiuni multe și complexe. Trebuie să fii drăguță, dar nu copilăroasă; sexy, dar nu vulgară; atractivă, dar nu prea stridentă. Să fii inteligentă, dar să nu te lauzi, ambițioasă, dar întotdeauna familia pe primul loc, tăcută, ascultătoare, virtuoasă, perfecta și zâmbitoare.
Când așteptările celorlalți modelează aspectul și modul de a fi, poate fi vorba despre „sindromul fetei cuminți”. Foto: Shutterstock
Aceste scenarii culturale pe care femeile ar trebui să le împlinească sunt atât de nerealiste, cât și contradictorii. Pentru multe femei, încercarea de a satisface aceste așteptări zi de zi poate afecta sănătatea mintală.
Psihologul Susan Albers, explică ce este așa-numitul „Sindrom al fetei cuminți”, ce presupune, cum să-l recunoști și ce să faci dacă te regăsești în acest comportament.
Termenul este cel mai des întâlnit în mediul online și se referă la un set de trăsături de comportament valorificate la fete și femei. Dr. Albers descrie sindromul ca fiind „manifestarea trăsăturilor apreciate sau lăudate la fete”, modelate de felul în care adulții, inclusiv părinții și profesorii, interacționează cu ele.
Expresia „fetiță cuminte” evocă imaginea unei fete tăcute, ascultătoare, drăguțe, care are grijă de ceilalți și nu creează probleme. Este profund înrădăcinată în așteptările stereotipe ale societății legate de cum „ar trebui” să fie femeile.
Semne că ai „Sindromul fetei cumiți”
Deși nu este o condiție medicală diagnosticabilă, sindromul este un set de trăsături care pot deveni dăunătoare atunci când sunt duse la extrem. Dr. Albers spune că majoritatea femeilor se vor regăsi în una sau mai multe dintre cele șase caracteristici asociate cu sindromul. Însă contează cât de mult se manifestă aceste trăsături și dacă îți afectează autenticitatea sau sănătatea mintală.
Iată cele șase trăsături care indică prezența sindromului.
1. Perfecționismul
Încercarea de a fi totul pentru toți este imposibilă. Perfecționismul poate fi sănătos, dar devine problematic atunci când îți bazezi valoarea de sine pe realizările tale sau pe modul în care te percep ceilalți. În cazul sindromului, perfecționismul devine un scut împotriva criticilor.
2.Dorința de a mulțumi pe toată lumea
Persoanele cu acest sindrom sunt bune la anticiparea nevoilor celorlalți și își obțin valoarea personală satisfăcând aceste nevoi, chiar și atunci când sunt tratate nedrept sau își doresc altceva. Acest comportament duce la auto-supunere și la nevoia de a fi acceptate.
3. Alții pe primul loc
Auto-negarea este un semn distinct al acestui sindrom. Poate însemna sacrificarea carierei sau a preferințelor personale pentru a satisface nevoile altora. Persoanele cu acest sindrom tind să pună nevoile celorlalți mai presus de ale lor și au dificultăți în a se impune.
4. Probleme cu imaginea corporală
Fetele și femeile simt adesea presiunea de a arăta într-un anumit fel pentru a-i mulțumi pe ceilalți. Acest lucru poate duce la tulburări de alimentație sau alte comportamente auto-distructive în numele frumuseții.
5. Dificultăți sexuale
Fetele „cuminți” se confruntă adesea cu dileme sexuale. Pot simți vinovăție sau teamă în legătură cu sexualitatea lor, pot avea dificultăți în a-și exprima nevoile sau se pot simți presate să accepte situații sexuale care nu le sunt confortabile.
6. Un istoric de traumă
Persoanele cu forme extreme de sindrom au adesea un istoric de traume. Comportamentele asociate cu sindromul pot fi o formă de hipervigilență, un mecanism de apărare dezvoltat pentru a face față unor experiențe traumatice, dar care pot provoca stres intens.
Cum să depășești „Sindromul fetei cuminți”
Dacă te regăsești în aceste trăsături, primul pas este să cauți consiliere. Dr. Albers recomandă terapia pentru a învăța să îți exprimi sentimentele și să îți confrunți temerile. Procesul este gradual și necesită timp, dar este esențial pentru a te elibera de comportamentele dăunătoare.
Identificarea și validarea sentimentelor
Un pas cheie în terapie este identificarea și validarea sentimentelor tale. Persoanele cu acest sindrom par adesea fericite, deși în interior pot simți furie sau resentimente. Este important să recunoști aceste sentimente și să înveți să le exprimi.
Învăță să setezi limite
Un alt aspect esențial al terapiei este să înveți să setezi limite. Acest lucru include abilitatea de a spune „nu” fără vinovăție și de a te proteja de presiunile externe care încearcă să te forțeze să te conformezi.
Să nu transmiți sindromul mai departe
Dacă ești părinte, este important să eviți folosirea termenilor precum „fetiță cuminte” și să încurajezi copiii să își urmeze instinctele. Învață-i să își asculte instinctele și să fie asertivi pentru a se proteja și a evita situațiile periculoase.
Sindromul se produce atunci când femeile internalizează mesaje culturale despre cum „ar trebui” să se comporte, comportamente care pot fi dăunătoare pentru sănătatea lor fizică, mentală și relațională. Sindromul poate fi la fel de nociv ca o condiție medicală și necesită adesea ajutorul unui terapeut pentru a fi depășit.
Sursa: Health Cleveland