Nu lua aceste medicamente când bei cafea!

Cafeaua poate interacționa cu unele medicamente, adică modifică ritmul în care acestea se absorb în fluxul sangvin și favorizează apariția efectelor secundare. 

image

Cofeina din cafea modifică pH-ul stomacului, influențând absorbția, metabolizarea și eliminarea medicamentelor din organism, ceea ce duce la niveluri mai ridicate sau mai scăzute ale substanțelor din medicamente în sânge. Consumul de cafea poate provoca insomnie, creșterea tensiunii arteriale, anxietate și o eliminare crescută de lichide din organism, așa că dacă iei medicamente cu aceleași efecte secundare, cafeaua poate agrava aceste simptome.  

Tratamente pentru glanda tiroidă

Hipotiroidismul este o afecțiune în care glanda tiroidă, un organ în formă de fluture, situată în partea frontală a gâtului, nu produce deloc sau suficient hormon tiroidian. Pacienților diagnosticați cu această afecțiune li se poate recomanda administrarea medicamentelor care conțin levotiroxină, un hormon tiroidian de sinteză. Studiile arată că asocierea cafelei cu această substanță reduce cantitatea medicamentului pe care organismul o absoarbe, adică tratamentul devine mai puțin eficient. Unele cercetări au arătat că această băutură poate reduce absorbția medicamentelor tiroidiene cu mai mult de jumătate. În cazul în care ai o afecțiune tiroidiană, este recomandat să consulți medicul în privința obiceiurilor alimentare pe care le ai, inclusiv asupra consumului de cafea.

Antihistaminice și descongestionante

Când urmezi un tratament medicamentos contra alergiilor sau răcelilor, este bine să cunoşti efectele pe care interacțiunea acestuia cu cafeaua le poate avea. Aceste medicamente conțin stimulenți ai sistemului nervos central, așa cum este pseudoefedrina sau fexofenadină. Cafeaua este deja un stimulent, așa că asocierea acestuia cu astfel de medicamente poate cauza efecte secundare, precum neliniște și incapacitatea de a adormi.  

Medicamente pentru diabet

Cofeina ar putea avea efecte nedorite pentru unii diabetici, în special dacă este consumată în exces. Cafeaua influențează sensibilitatea la insulină în organism, iar după consumul său, se poate observa o creștere al nivelului de glucoză în sânge. De asemenea, cafeaua ar putea agrava efectele secundare gastrointestinale ale celor care urmează un tratament medicamentos cu metformină. Discută cu medicul tău despre cantitatea de cafea permisă pe parcursul zilei!

Antidepresivele

O altă categorie de medicamente care poate fi influențată de consumul de cafea este reprezentată de antidepresivele, care se utilizează în tratamentul tulburărilor depresive, tulburărilor obsesiv-compulsive, atacurilor de panică și fobiei sociale. Cafeaua poate reduce absorbția medicamentelor și substanțelor ca amitriptilina, fluvoxamina, escitalopram și amipramina. Mai mult, studiile arată că fluvoxamina poate crește efectele secundare ale cafelei, adică insomnie și palpitații, prin urmare, evită să iei antidepresive în combinație cu această băutură!

Vezi şi: Ketamina, care i-a fost fatală lui Matthew Perry, e folosită de Elon Musk pentru depresie