Pot face sport persoanele cu cancer?
După ce primești un diagnostic de cancer, s-ar putea să ți se pară dificil să începi sau să menții o rutină de exerciții fizice. Este de înțeles, mai ales că activitatea fizică regulată poate să fi fost o provocare chiar și înainte de diagnostic.
Cu toate provocările noi aduse de tratament, cum ar fi testele medicale și vizitele la medic, exercițiile pot părea și mai puțin realizabile.
Cu toate acestea, asistenta specializată în îngrijirea pacienților oncologici, Josette Snyder, subliniază că există multe motive importante pentru a continua să faci mișcare în timpul tratamentului pentru cancer.
Pauzele de la mișcare în zilele de tratament nu ar trebui să te descurajeze. Foto: Shutterstock
Cel mai important este că numeroase studii au arătat că activitatea fizică regulată este asociată cu o speranță de viață mai mare după un diagnostic de cancer, adesea prin reducerea riscului de recurență a cancerului.
Cercetările recente au demonstrat, de asemenea, că exercițiile moderate pot îmbunătăți starea fizică, mentală și emoțională. Exercițiile te pot ajuta să-ți controlezi greutatea, să dormi mai bine și să îți îmbunătățești starea de spirit, oferind o ameliorare fără medicamente pentru tristețea care poate însoți un diagnostic de cancer.
Activitatea fizică regulată crește, de asemenea, forța și flexibilitatea musculară, care pot fi afectate de intervenții chirurgicale și unele terapii.
De asemenea, exercițiile îți vor îmbunătăți funcția cardiovasculară și îți vor proteja oasele. Exercițiile fizice reduc stresul, îți oferă mai multă energie și pot accelera recuperarea după tratamentul pentru cancer.
Tratamentul cancerului, cum ar fi chimioterapia, radioterapia și transplantul de măduvă osoasă, pot reduce nivelul de energie, deoarece medicamentele nu atacă doar celulele canceroase, ci și celulele sănătoase, inclusiv celulele roșii din sânge, ceea ce poate duce la anemie și oboseală.
Deși poate părea invers, exercițiile fizice te pot ajuta să gestionezi oboseala. Studiile arată că pacienții cu cancer care fac exerciții regulate resimt cu 40% până la 50% mai puțină oboseală. Deși la început poate necesita un efort considerabil să te ridici și să te miști, exercițiile îți vor aduce beneficii pe termen lung, reducând oboseala.
Este esențial să discuți cu echipa ta medicală despre momentul și tipul de exerciții potrivit pentru tine.
Uneori, cum ar fi imediat după o intervenție chirurgicală, poate fi necesar să faci o pauză pentru ca organismul tău să se vindece. De asemenea, este posibil să ai afecțiuni sau simptome, cum ar fi limfedemul, care trebuie luate în considerare în alegerea activității fizice.
Este posibil să fie nevoie să îți modifici rutina de exerciții în funcție de ciclul de tratament. De exemplu, dacă urmezi chimioterapie, este posibil să dorești să eviți sau să reduci exercițiile în zilele în care efectele secundare ale tratamentului sunt mai pronunțate. Sau, dacă urmezi radioterapie, exercițiile ar putea fi reduse sau, în unele cazuri, evitate spre sfârșitul tratamentului sau în săptămânile imediat următoare.
Exercițiile nu trebuie să însemne o oră de aerobic intens sau alergări pe distanțe lungi. Pot lua forma oricărei activități fizice. Rețeaua Națională de Cancer din SUA (NCCN) recomandă să începi lent și să crești treptat nivelul de activitate. Poți începe cu o plimbare de 10 minute în jurul blocului. Alții ar putea constata că pot face exerciții timp de 20 de minute sau mai mult chiar de la început.
Îți poți propune să faci cel puțin 30 de minute de exerciții aerobice cinci zile pe săptămână sau mai mult. Dar nu te forța prea tare. Dacă erai obișnuit să mergi regulat la sală înainte de diagnostic, poate fi necesar să reduci intensitatea antrenamentelor pentru o perioadă. Ascultă-ți corpul și redu-ți efortul atunci când este necesar. Unele zile s-ar putea să ai mai puțină energie decât altele, iar acest lucru este în regulă. Uneori, scopul va fi doar să termini antrenamentul.
Nu te antrena dacă nu te simți bine sau ai febră.
Alte sugestii din partea medicilor includ: dacă nu ai suficientă energie pentru o jumătate de oră de exerciții, împarte-o în trei plimbări de câte 10 minute pe parcursul zilei.
Fă exercițiile mai plăcute cu un partener de plimbare sau ascultând muzică în timp ce folosești o bicicletă sau o bandă de alergare.
Îmbracă-te confortabil și bea multă apă.
Încălzește-te prin mișcarea brațelor sau mergând pe loc și răcorește-te cu întinderi ușoare. Activitățile precum grădinăritul sau curățenia casei oferă, de asemenea, un antrenament fizic.
Ia în considerare yoga și tai chi; deși nu sunt exerciții aerobice, acestea integrează mișcarea cu meditația și îmbunătățesc starea de bine.
Caută programe de exerciții special concepute pentru persoanele cu cancer. Unele cluburi de sănătate și spitale oferă cursuri de exerciții care abordează provocările și nevoile celor care au cancer.
Foarte important, dacă urmezi radioterapie, evită piscinele; acestea pot conține bacterii care pot cauza infecții, iar clorul poate irita pielea expusă radiațiilor.
Sursa: Health Cleveland