Nu purta această încălţăminte dacă ai probleme cu genunchii!

image

Este bine de ştiut că purtarea încălţămintei nepotrivite poate agrava probleme precum gonartroza sau osteoartrita la nivelul genunchiului.

Caracterizată de o deteriorare progesivă a cartilajului și a altor țesuturi articulare, osteoartrita genunchiului este frecvent întâlnită în rândul populației din România. Poate că nu știai, însă purtarea anumitor tipuri de încălțăminte poate agrava durerile și senzațiile neplăcute la nivelul genunchiului, avertizează specialiștii.

„Fie că stai în picioare, mergi sau alergi, încălțămintea nepotrivită îți afectează pasul și postura și modifică alinierea genunchilor, a șoldurilor și spatelui. În timp, aceasta tensionează mușchii, ligamentele și tendoanele care susțin articulația genunchiului. Tocurile înalte, de exemplu, cresc presiunea pe partea din față a piciorului și degete. Acest lucru determină o lungime mai mică a pașilor, care afectează sănătatea tendonului patelar și a altor structuri din articulația genunchiului”, explică dr. Robert Apostolescu, medic chirurg ortoped cu o expertiză bogată în chirurgia minim-invazivă a șoldului și genunchiului.

Vezi şi: Te dor genunchii? Află ce îţi recomandă medicul!

Ce încălțăminte să porți sau să nu porți dacă ai probleme cu genunchii

· Pantofii cu tocuri înalte

Dr. Robert Apostolescu a inclus pantofii cu toc înalt și stiletto pe lista încălțămintei dăunătoare pentru sănătatea genunchiului. În special dacă suferi de osteoartrita genunchiului, tocurile nu sunt o alegere bună, avertizarea vizând inclusiv pantofii cu barete. Mersul pe tocuri înalte supune genunchii la o presiune suplimentară, ceea ce pregătește terenul pentru apariția osteoartritei.

Deterioarea genunchiului este cumulativă, iar sfatul specialistului către persoanele care adoră pantofii cu tocuri înalte este să îi poarte doar la ocazii speciale.

· Saboții

Un alt tip de încălțăminte care pune presiune mare pe articulația genunchiului este reprezentat de saboți. Deși ai putea crede că sunt mai confortabili decât pantofii cu toc, purtarea frecventă a saboților poate duce la uzură articulară, alături de artrită și alte probleme.

· Adidașii de susținere

Nu te așteptai, nu-i așa? Un pantof sport de acest tip, care oferă foarte multă susținere, nu este neapărat cea mai bună alegere pentru evitarea osteoartirei genunchiului.

Dr. Robert Apostolescu evidențiază că pantofii cu prea mult suport pentru arcadă împiedcă pronația, care este esențială atât pentru picior cât și pentru genunchi. Pronația ajută la răspândirea forței la mers, eliminând presiunea pe o singură articulație.

Vezi şi: Scapi de crampe şi dureri apăsând aceste puncte de la nivelul picioarelor

Cei mai buni pantofi în osteoartrita de genunchi

Acum că ai aflat care sunt pantofii pe care ar fi bine să îi eviți, dacă suferi de gonartroză, avem și vești mai bune. Iată câteva variante pe care le poți alege fără griji și care te ajută să reduci impactul asupra articulațiilor.

· Adidașii moi și flexibili

Alege adidași sau pantofi de mers pe jos moi, plați și flexibili, concepuți să imite biomecanica mersului cu picioarele desculțe, recomandă specialiști. Aceștia nu expercită o presiune foarte mare asupra articulației genunchilor și sunt mai confortabili.

· Balerinii și pantofii moi și flexibili

Pantofii de tip balerini, cu talpă joasă și confecționați din materiale de calitate sunt o alegere bună pentru persoanele cu probleme la nivelul articulației genunchiului. Pe timpul verii, poți opta și pentru alte tipuri de pantofi mai eleganți, flexibili, moi, care să nu strângă piciorul și să provoace dureri și alte probleme, evitând modelele de pantofi foarte rigizi.

· Flip-flops

Acest model de încălțăminte este confortabilă pentru persoanele cu osteoartrita genunchiului, din punct de vedere biomecanic, însă persoanele în vârstă ar trebui să fie atente când îi poartă, deoarece ar putea duce la căderi.  

Recomandările medicului

Reține că opțiunile de încălțăminte menționate anterior sunt, în mod probabil, cele mai adecvate pentru persoanele afectate de forma cea mai comună de osteoartrită la nivelul genunchiului, care vizează compartimentul medial - deși ar putea oferi beneficii și în alte tipuri de osteoartrită la nivelul genunchiului. Este întotdeauna recomandat să consulți medicul în cazul în care nu ești sigur de tipul de osteoartrită cu care te confrunți. Îi poți solicita ortopedului sfaturi generale privind încălțămintea potrivită pentru tine.

„Atunci când cumperi pantofi, este foarte important să ții cont de câteva aspecte fundamente, ca să eviți agravarea simptomelor și a durerilor de genunchi în osteoartrită: suport minim pentru arcadă, flexibilitate, material moale. Confortul este și el foarte important, așadar dacă un pantof se simte inconfortabil în magazin, nu este o alegere bună”, mai explică dr. Apostolescu. 

Este, de asemenea, esențial să iei în considerare tipul de activitate pe care o desfășori atunci când alegi încălțămintea potrivită, acesta fiind un aspect crucial. De exemplu, dacă intenționezi să faci mai multe plimbări pe jos, ar trebui să optezi pentru pantofi cu o talpă flexibilă și un toc foarte subtil, scurt, pentru a evita exercitarea unei presiuni excesive asupra genunchiului.

Indiferent de tipul de încălțăminte ales, este important ca aceasta să se potrivească bine, să ofere spațiu suficient pentru degetele de la picioare și să aibă tălpi late, ca să eviți ca părțile laterale ale piciorului să depășească marginile pantofului.

În cazul alergătorilor, este recomandată utilizarea unor pantofi cu o amortizare suplimentară sau cu o capacitate mai mare de absorbție a șocurilor, comparativ cu cei folosiți pentru mersul pe jos. 

image

Dr. Robert Apostolescu, medic chirurg ortoped