Cine ar trebui să poarte ciorapi compresivi

Ciorapii compresivi aplică o uşoară presiune pe picioare şi glezne, iar astfel îmbunătăţesc circulaţia sângelui de la picioare către inimă.

image

Ciorapii compresivi previn acumularea sângelui în venele picioarelor şi îmbunătăţesc drenajul limfatic. Foto: Shutterstock

Dacă eşti expus riscului de a face varice sau dacă ai o muncă sedentară, o soluţie pentru a preveni boala varicoasă este purtarea ciorapilor compresivi. Aceştia sunt recomandaţi în profilaxia, dar şi în tratamentul bolii varicoase, al  tromboflebitelor profunde sau în sindromul posttrombotic.

Beneficiile purtării ciorapilor compresivi

Prin presiunea uşoară pe care o aplică, ciorapii compresivi pot reduce diametrul venelor importante prin creşterea volumului şi a vitezei sângelui prin vene.

De asemenea, aceşti ciorapi sprijină curgerea sângelui spre inimă şi ajută la prevenirea refluxului sangvin în jos către picior sau lateral, către venele superficiale.

Ciorapii compresivi previn acumularea sângelui în venele de la picioare, reduc durerea provocată de varice, previn ulcerele varicoase, îmbunătăţesc drenajul limfatic.

Ciorapii compresivi pot preveni şi umflarea şi durerile de la nivelul picioarelor şi al gleznelor. Este indicat ca aceşti ciorapi compresivi să fie schimbaţi după 4 - 6 luni sau să fie purtaţi alternativ 2 perechi.

Ce mai poţi face pentru a preveni varicele

Fii activ zilnic

Un factor de risc în apariţia varicelor este sedentarismul. Pentru o bună circulaţie a sângelui, este indicat să faci zilnic mişcare. Sunt ideale tipurile de activităţi care folosesc mai mult picioarele - mersul pe jos, înotul şi ciclismul.

Ai grijă la excesul de kilograme

Surplusul de greutate pune o presiune suplimentară asupra venelor picioarelor, iar acest lucru afectează circulaţia sângelui de la nivelul membrelor spre inimă. La persoanele cu obezitate, varicele pot fi camuflate de grăsime, motiv pentru care acestea rămân netratate, lucru care are consecinţe nefaste - insuficienţă venoasă cronică, ulcer varicos, cheaguri de sânge, embolie pulmonară.

Persoanele cu exces de kilograme care reuşesc să slăbească îşi îmbunătăţesc şi aspectul venelor.  

Evită anumite poziţii pe perioade lungi

Atât statul în picioare, cât şi pe scaun pe perioade lungi îngreunează întoarcerea sângelui de la picioare spre inimă, iar acest lucru favorizează apariţia varicelor, din cauza presiunii de la nivelul membrelor inferioare. De altfel, persoanele care stau mult în picioare se pot confrunta adesea cu membre umflate şi dureroase, ceea ce este un semnal de alarmă. Dacă eşti, totuşi, nevoit să stai mult în picioare, încearcă să le mişti, ca şi cum ai merge pe loc, lucru ce contribuie la îmbunătăţirea circulaţiei.