Flurona: ce simptome are şi cât de gravă este infecţia simultană cu gripă şi COVID-19

Probabilitatea de a fi infectat cu gripă şi cu COVID-19 este mai mare ca oricând în acest sezon, cu toate că despre flurona s-a vorbit şi în pandemie, însă atunci numărul cazurilor de infecţie cu virusul gripal era mult mai mic ca în prezent, informează sciencesetavenir.fr. În plus, regulile recomandate pentru a preveni infecţia cu noul coronavirus a limitat îmbolnăvirile de gripă.

flurona jpg

Flurona nu este o nouă variantă a noului coronavirus, ci infecţia simultană cu gripă şi COVID-19. Foto: Shutterstock

Pacientul zero cu flurona este o femeie însărcinată din Israel, care a primit tratament pentru ambele forme de infecţie. În 2020, a apărut un studiu în revista medicală The Lancet despre patru persoane diagnosticate în acelaşi timp cu gripă şi COVID-19. Acestea prezentau simptome uşoare până la moderate. Totuşi, în sezoanele trecute virusul gripal nu a circulat atât de mult ca acum. Acum, când nu mai există restricţii precum purtarea măştilor, număruul de cazuri de flurona a început să crească.  

Simptomele pot fi agresive

Coinfecţia cu gripă şi COVID-19 poate avea o simptomatologie mult mai intensă sau agresivă.

Flurona se manifestă prin: stare generală modificată brusc, dureri intense musculare, articulare, de cap. Coinfecţia poate da acea senzaţie că „ai fost bătut”, potrivit dr. Adrian Marinescu. Totodată, pot fi prezente simptomele comune ale gripei şi COVID-19: tuse, febră, oboseală, rinoree, dureri de gât.

„Testarea este cea care pune diagnosticul, însă mai important decât că am simptomatologia zgomotoasă este riscul de apariție a complicațiilor, mai ales la persoanele vulnerabile, cu boli cronice, cu o anumită vârstă. Și atenție la copiii mici, cu vârste sub 5 ani, nu neapărat pentru că ar dezvolta forme severe, dar trebuie să fie monitorizați. La copii apar de obicei și simptomele digestive”, a declarat medicul Adrian Marinescu citat de rfi.ro.

Este foarte posibil ca flurona să dureze mai mult.

Ce să faci dacă ai semne de flurona

Persoanele care prezintă simptome sugestive de flurona pot face teste rapide care se găsesc în farmacii. Dacă se confirmă dubla infecţie, este nevoie de un control de specialitate. Este nevoie de tratament pentru ambele infecţii, fiind vorba despre două antivirale - unul pentru gripă, unul pentru COVID, dar şi despre alte tratamente precum corticoterapia.

Poate fi nevoie de internare, în cazul persoanelor vulnerabile

Cei cu vârsta peste 60 de ani, persoanele care mai au şi alte boli cronice, cele supraponderale şi copiii mai mici de 5 ani sunt la risc de a dezvolta complicaţii, iar în cazul lor poate fi nevoie de internare.

Dubla vaccinare oferă protecţie

Când o persoană are flurona, „riscul unei forme grave se înmulțește cu doi”, potrivit dr. Yannick Simonin, infecţionist citat de ouest-france.fr. Specialistul precizează: „Riscul de a dezvolta forme respiratorii grave este mai mare la cei mai vulnerabili coinfectați cu aceste două virusuri, în special la cei mai în vârstă. Tot din acest motiv, autoritățile sanitare recomandă vaccinarea dublă, gripă și COVID, pentru această categorie de populație.

Vezi şi: Iată ce trebuie să faci dacă ți-a căzut părul din cauza COVID-19

Cum ne protejăm

Aceleaşi reguli pe care le-am urmat în pandemie ne ajută şi să prevenim flurona. Se recomandă purtarea măştilor în locurile aglomerate şi spălarea pe mâini cât mai des. Este nevoie de aerisirea regulată a locuinţelor şi a spaţiilor de lucru, pentru că astfel scade concentraţia de virus.