Primele decese din cauza gripei, printre care şi o tânără fără alte boli. Cum recunoşti infecţia

Două persoane au murit din cauza gripei, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, infomrează Agerpres.

image

Gripa poate face victime şi în rândul persoanelor sănătoase. Printre victimele gripei de anul acesta se numără o femeie de 25 de ani din Bucureşti. Aceasta nu avea condiţii medicale pre-existente şi era nevaccinată antigripal, fiind confirmată cu virus gripal tip A, subtip H3.

Cealaltă victimă este o femeie de 50 de ani, tot din Bucureşti, având condiţii medicale preexistente, dar nevaccinată antigripal, confirmată cu virus gripal tip A, subtip H1.

Cum recunoşti gripa

Gripa este o infecţie respiratorie cauzată de virusurile gripale umane, care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii, uneori plămânii). „Gripa debutează de obicei brusc cu febră, frisoane, dureri musculare, durere de cap, lipsa poftei de mâncare si ulterior tuse, nas înfundat, vărsături sau diaree. Complicațiile grave ale gripei pot apărea la orice vârstă, însă, unele persoane sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta complicații în gripă. În această categorie de populaţie la risc sunt incluși copiii mai mici de 5 ani, precum și persoanele cu boli cronice, indiferent de vârstă (astm bronşic, diabet zaharat, bolile de inimă, ciroza hepatică), femeile însărcinate și persoanele de peste 65 de ani”, a declarat prof. univ. dr. Victoria Aramă, Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

Persoanele vulnerabile, risc mai mare de complicaţii

Populaţia de risc de a avea complicaţii în urma gripei este reprezentată de persoanele cu boli cronice (astm sau alte boli respiratorii, afecţiuni cardiace, renale, cardiace, hepatice, metabolice, neorologice), cei cu obezitate sau cu sistemul imunitar slăbit, gravidele, copiii sub 5 ani şi cei peste 65 de ani.

La categoria de risc, gripa poate da complicaţii precum pneumonia, infecţii ale urechii sau ale sinusurilor şi agravarea bolilor cronice. De asemenea, la persoanele în vârstă, gripa poate duce la apariţia atacului de cord sau a accidentului vascular cerebral.

Ce trebuie să ştii despre vaccinarea contra gripei

Specialiştii recomandă ca vaccinarea antigripală să fie administrată de la începutul sezonuli de gripă până în decembrie. Protecţia oferită de vaccin se obţine după 2-3 săptămâni de la administrare, timp necesar pentru formarea anticorpilor protectori. Vaccinurile gripale disponibile în România sunt cel injectabil (se administrează copiilor de la 6 luni şi adulţilor) şi sub formă de spray nazal (destinat copiilor cu vârsta între 2 şi 18 ani).

Vezi şi: Care este cel mai bun moment pentru a te vaccina împotriva gripei. Avertizările medicilor