Antiviralele. De ce nu sunt indicate tuturor?

Se prescriu pentru a trata infecţiile virale, deoarece că fie distrug, fie opresc mutiplicarea virusurilor. Administrate de cele mai multe ori pe cale orală sau injectabilă, antiviralele sunt recomandate  în cazul infecțiilor cu un virus, scrie NewYorkTimes.com

„Medicamentele antivirale există încă din anii 1960 sub formă de pastile, soluții intravenoase, unguente și chiar picături pentru ochi. Țintesc virusuri precum H.I.V., virusurile herpes simplex, virusurile hepatitei B și C, gripa A și B și acum coronavirusul.”, explică NewYorkTimes.com.

image

Medicii nu prescriu antivirale pentru toți infectații cu COVID-19. Foto: Shutterstock

Potrivit New York Times, antiviralele care tratează gripa pot reduce la minimum simptomele și pot scurta cursul bolii atunci când sunt luate în primele zile de la îmbolnăvire.

Alte terapii antivirale, precum cele pentru H.I.V. și hepatita C, pot fi luate sub formă de tratament pentru boală cronică, chiar și în absența simptomelor, pentru a preveni progresia bolii și pentru a reduce apariția simptomelor, conform publicației americane.

„Majoritatea antiviralelor funcționează prin suprimarea capacității virusului de a infecta și de a se multiplica în celulele tale, iar acest lucru ajută organismul să lupte împotriva unei infecții active prin ameliorarea simptomelor și scurtarea duratei bolii”, a spus dr. Rajesh Gandhi, medic în boli infecțioase la Spitalul General din Massachusetts, citat de New York Times.

Specialiştii spun că organismul poate dezvolta rezistenţă la aproape toate tipurile de antivirale, deoarece virusurile suferă mutaţii în timp, tratamentul pierzându-şi eficacitatea. De aceea, cercetătorii încearcă în permanenţă să extindă aria de acoperire a antiviralelor pentru a combate şi alte tulpini și familii patogene.

Se prescriu personalizat

Antiviralele pot fi utilizate numai în stadiile incipiente ale infecției și nu sunt potrivite pentru toată lumea. „De exemplu, în cazul infecțiilor cu COVID -19, majoritatea oamenilor pot gestiona infecția acasă, fără a fi nevoie de antivirale. Ele pot fi benefice pentru persoanele care prezintă un risc mai mare de a evolua către o boală severă”, informează Agenția Australiana pentru Medicamente.

Există efecte secundare?

Toate medicamentele pot avea potențial efecte secundare, dar cele mai multe vor dispărea cu timpul sau când opriți tratamentul. Efectele secundare antivirale variază în funcție de medicament. Deoarece unele medicamentele antivirale sunt noi, informații despre cât de bine funcționează și despre efectele adverse sunt în curs de colectare. De aceea, este important să discuți cu medicul dacă ai întrebări.  

Citește și Tipuri de cancer care se previn prin vaccinare