Vaccinul antigripal, disponibil în farmacii. Ce recomandă dr. Adrian Marinescu

Vaccinul antigripal este acum disponibil în farmaciile din România. Acesta poate fi achiziționat din farmaciile cu circuit deschis și clinicile medicale, pe baza unei prescripții medicale de la medicul de familie.

image

Dr. Adrian Marinescu recomandă vaccinarea antigripală mai ales categoriilor de risc. Foto: arhivă

Conform indicațiilor terapeutice, vaccinul poate fi recomandat de medici pentru prevenirea bolii gripale prin imunizarea tuturor grupelor de vârstă, respectiv a adulților (inclusiv a gravidelor), a adolescenților și a copiilor cu vârste de la 6 luni, precum și pentru protecția pasivă a sugarilor cu vârsta sub 6 luni, după vaccinarea prealabilă a gravidelor.

VaxigripTetra este un vaccin gripal tetravalent, care conține două tulpini de tip A și două tulpini de tip B ale virusului gripal, conform recomandărilor emise în februarie 2022 de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), pentru sezonul gripal 2022 – 2023.

Dr. Adrian Marinescu: Gripa este mai periculoasă decât își dau seama cei mai mulți oameni

“Vaccinarea este importantă mai ales pentru grupele de populație la risc, pentru care Organizația Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală: persoanele cu vârsta peste 65 de ani, copiii cu vârsta între 6 luni şi 5 ani, gravidele și bolnavii cronici cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 de ani. Dar gripa este mai periculoasă decât își dau seama cei mai mulți oameni. Poate duce la complicații severe, crescând riscul de infarct miocardic și pneumonie, chiar și în rândul adulților sănătoși”, avertizează dr. Adrian Marinescu, director Medical, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.

Deoarece au existat mai multe sezoane cu o circulație redusă a virusurilor gripale, probabil din cauza măsurilor de protecție împotriva COVID-19, cum ar fi purtarea măștii și distanțarea socială, există o îngrijorare globală că imunitatea populației este scăzută, ceea ce ar putea determina ca sezoanele gripale viitoare să fie mai severe. Focarele întârziate de gripă în emisfera nordică în prima parte a anului 2022 (la sfârşitul sezonului gripal 2021-2022) arată natura imprevizibilă a gripei, iar cele mai recente date epidemiologice din sezonul actual de gripă din emisfera sudică denotă un sezon gripal cu un debut puternic.

Mai mult decât atât, continuă să existe un potențial risc combinat de epidemii de gripă și COVID-19, precum și posibilitatea de co-infecție, din cauza imunității scăzute împotriva gripei și a relaxării restricțiilor împotriva COVID-19. Prevenirea gripei și a complicațiilor sale severe ar trebui să fie o prioritate globală de sănătate publică, iar aceasta se bazează pe atingerea unei acoperiri vaccinale ridicate și prin oferirea protecției dincolo de gripă”, explică medicul Adrian Marinescu.

Datele arată că gripa poate crește riscul de infarct miocardic de până la 10 ori în prima săptămână după infecția gripală, demonstrând că povara gripei depășește complicațiile respiratorii cunoscute. De asemenea, gripa crește riscul de accident vascular cerebral de 8 ori, fiind în același timp, un factor determinant în dezvoltarea pneumoniei primare și secundare la copii.

Vaccinarea antigripală a fost asociată cu o reducere cu 15-45% a riscului de infarct miocardic, o reducere similară cu efectul renunțării la fumat sau al consumului de medicamente pentru a controla colesterolul sau hipertensiunea.

În România, vaccinarea antigripală pentru categoriile de populație la risc este acoperită prin intermediul Programului Național de Vaccinare, desfășurat de către Ministerul Sănătății prin cabinetele medicilor de familie. Vaccinul gripal poate fi achiziționat în baza prescripției medicale din farmaciile cu circuit deschis sau din centrele medicale private.

Vezi şi: Cum „miroase” diabetul? Simptomul care arată o complicaţie gravă a bolii

Vaccinarea antigripală anuală este cea mai bună modalitate de prevenție împotriva gripei și, implicit, a complicațiilor acesteia. În fiecare an pot apărea tulpini diferite ale virusului gripal, sezoanele gripale fiind, prin urmare, imprevizibile de la un an la altul. Din acest motiv, în fiecare an, Organizația Mondială a Sănătății monitorizează circulația acestora și face recomandări pentru compoziția vaccinului din sezonul următor. De asemenea, potrivit studiilor, protecția împotriva gripei poate scădea pe parcursul unui sezon gripal, ceea ce înseamnă că este necesară vaccinarea anuală repetată.

Gripa este o amenințare serioasă la nivel global, determinând anual până la 5 milioane de cazuri severe și între 290 000 și 650 000 de decese.

image