Iată ce trebuie să faci dacă ți-a căzut părul din cauza COVID-19

Infectarea cu COVID-19 poate provoca rărirea și căderea părului, deoarece atunci când corpul își îndreaptă resursele către combaterea virusului, neglijează lucruri mai puțin urgente, cum ar fi creșterea părului, scrie Times India

image

Vitaminele ajută la recuperarea părului post-Covid. Foto: Shutterstock

Pierderea părului asociată cu COVID-19 nu vine cu simptome la nivelul scalpului, cum ar fi roșeața, descuamarea, mâncărimea sau arsura, spre deosebire de alte afecțiuni legate de căderea părului.

Un studiu a constatat că efluviul telogen asociat COVID-19, adică o cădere excesivă a părului apare, în general, la una până la două luni după o infecție cu COVID-19. Potrivit cercetării, până la 60% dintre persoanele infectate cu COVID-19 se confruntă cu căderea părului.

Specialiștii spun că stresul este un factor comun pentru declanșarea căderii părului. Fiecare fir de păr trece prin trei faze – o fază de creștere (anagen) care durează trei până la șase ani, o fază de tranziție (catagen) care durează două până la patru săptămâni și o fază de repaus (telogen) care durează două până la patru luni. Părul cade după etapa telogen. Toate firele de păr de pe capul nostru se află în diferite etape ale acestui ciclu, așa că doar 10% dintre ele sunt în etapa telogen la un moment dat.

Cu toate acestea, un eveniment stresant precum o infecție cu COVID poate face ca  multe fire de păr să treacă dintr-o data în faza telogenă, ceea ce va duce la căderea semnificativă a părului la două, până la patru luni mai târziu.

Ia vitamine care ajută părul

Vitaminele au un rol important in reducerea caderii parului. Fierul, vitamina D, zincul și vitaminele B sunt indicate. Chiar dacă toți acești nutrienți pot fi obținuți prin dietă, de multe ori nu se asimilează sau se consumă excesiv de repede din cauza situațiilor de stress, a sarcinii, menopauzei sau a unor boli cronice. În astfel de cazuri, unele suplimente vă pot asigura că nu rămâneți sub acești nutrienți esențiali.

Consumul unei diete echilibrate cu suficienți nutrienți esențiali și menținerea hidratării  poate promova sănătatea părului. Poți include pește gras în dietă pentru proteine, seleniu și vitamine B, care ajută la promovarea părului sănătos.

Ouăle sunt, de asemenea, grozave pentru părul sănătos, deoarece conțin proteine, biotină, seleniu, zinc și o varietate de vitamine, minerale și nutrienți.

Legumele și fructele cu frunze de culoare verde închis, cum ar fi fructele de pădure, cireșele, caisele, strugurii și portocalele sunt pline de nutrienți care previn căderea părului. Nucile și semințele includ vitamina E, zinc, seleniu și acizi grași omega-3, care vor ajuta la prevenirea căderii părului.

De asemenea, este esențial să dormi mult pentru a preveni căderea părului. Hormonul melatonina ajuta la cresterea parului si previne caderea parului. Acest hormon este eliberat în creier noaptea în timp ce dormim. Deci, lipsa somnului sau calitatea slabă a somnului poate afecta producția de melatonină, ceea ce poate afecta sănătatea părului.

Dacă căderea părului este severă și nu se îmbunătățește, există diferite tratamente disponibile pe care le puteți solicita discutând cu medicul dermatolog.

Citește și Pentru ce boli se acorda bursa medicala