Fisura anală: cum se manifestă şi de ce apare
O fisură anală poate să apară în timpul eliminării scaunelor mai consistente sau mai dure.
Fisura anală este o ruptură mică în mucoasa care căptușește anusul. Uneori, fisurile anale sunt confundate cu hemoroizii, vase de sânge inflamate din interiorul sau exteriorul anusului.
Fisurile anale apar în urma întinderii mucoasei anale, care se produce cel mai frecvent ca urmare a scaunelor dure datorate constipației. Odată aceste rupturi apărute, se produc răniri repetate.
Cele mai frecvente cauze ale fisurilor anale sunt: eliminarea scaunelor mari sau tari, constipația sau eliminarea scaunului cu dificultate, inflamația din zona anorectală, cauzată de boala Crohn sau alte afecţiuni inflamatorii intestinale, nașterea.
Defecaţia dureroasă, simptom frecvent
Fisurile anale pot duce la apariția unor manifestări precum:
▬ Durerea în timpul defecației sau după eliminarea scaunului, care poate dura chiar și câteva ore
▬ Apariția de sânge deschis la culoare în scaun sau pe hârtia igienică, după defecaţie
▬ Iritaţia sau mâncărimea în jurul anusului
▬ Rană vizibilă sau o mică umflătură la nivelul anusului
Cum se tratează
Dacă ai dureri în timpul eliminării scaunului sau dacă observi sânge în scaun ori pe hârtia igienică, mergi la medic. Fisura anală poate avea complicaţii precum vindecarea greoaie şi ruptura extinsă la nivelul muşchilor învecinaţi.
Pentru diagnosticarea fisurii anale, este posibil că medicul chirurg să îți facă un tușeu rectal, care constă în introducerea în canalul anal a unui deget învelit în mănușă chirurgicală sau a unui anoscop, un instrument scurt. Dacă această procedura îți produce prea multă durere, medicul poate diagnostica fisură anală prin observație.
Medicul mai poate recomanda sigmoidoscopia flexibilă sau colonoscopia.
Fisurile anale se pot vindecă în câteva săptămâni, dacă iei măsuri privind menținerea unui scaun moale, prin aportul de fibre și lichide. Menținerea șezutului în apă caldă 10-20 de minute, mai ales după defecaţie, ajută la relaxarea sfincterului, grăbind vindecarea.
Medicul îți poate recomandă: aplicarea locală a unei creme cu nitroglicerină, care ajută la îmbunătățirea circulației în zona fisurii, favorizând vindecarea și relaxarea sfincterului anal, sau aplicarea de creme cu anestezic precum cele cu clorhidrat de lidocaină, care calmează durerile locale.
Dacă fisura anală nu răspunde la alte tratamente sau ai simptome severe, medicul îți poate indică intervenția chirurgicală.
Vezi şi: Cele mai bune plante pentru băile de şezut. Ajută în hemoroizi şi infecţii intime
Ce ajută la ameliorarea fisurii anale
Consumă zilnic 30 de grame de fibre, care ajută la înmuierea scaunului, favorizând vindecarea fisurii anale. Printre alimentele bogate în fibre se numără fructele, legumele, nucile și cerealele integrale.
Hidratează-te corespunzător, pentru că lichidele previn constipația.
Este recomandată mișcarea moderată, precum mersul pe jos, 30 de minute, zilnic.
Evita încordarea în timpul defectaţiei, pentru că poate crea presiune, ceea ce poate duce la apariția de noi rupturi în zona anală.
Surse: