Supraviețuitoarea cancerului anal, Marcia Cross, îi avertizează pe alții ce să nu facă

Marcia Cross este o vedetă TV cunoscută pentru rolul său ca Bree Van de Kamp din drama ABC Desperate Housewives. Dar la cinci ani după încheierea seriei, actorița se confrunta cu o afecțiune medicală care i-a schimbat viața.

În 2017, Cross a fost diagnosticată cu o formă rară de cancer și a trecut prin chimioterapie și radioterapie. Acum, boala ei este în remisie și își folosește popularitatea pentru a pune capăt stigmatizării legate de acest tip de cancer, pe care unii oameni încă îl consideră tabu.

Cross a fost diagnosticată cu cancer anal în 2017. În acel an, a mers la medicul ginecolog pentru controlul anual. În timpul unui examen rectal digital, medicul ei a descoperit excrescențe și a trimis-o imediat la un chirurg specializat în chirurgia colonului și rectului, pentru o prelevare de tumoră și biopsie.

marcia cross 2 jpeg

Marcia Cross își folosește popularitatea pentru a crește conștientizarea în privința cancerului anal. Foto: preluare Instagram.

Curând după aceea, a primit diagonsticul de cancer anal, o formă rară de cancer. „M-am simțit foarte norocoasă pentru că singurul motiv pentru care a fost descoperit cancerul a fost acela că am avut un ginecolog atât de riguros încât să facă o examinare completă”, a spus Cross într-un interviu din 2020 pentru Coping Magazine. „Îi cam datorez viața”, a completat actrița.

Deoarece cancerul ei a fost descoperit devreme, operația nu a fost recomandată. În schimb, Cross a suferit șase săptămâni de radiații și chimioterapie pentru a-și micșora tumorile. Actrița a descris efectele secundare ale tratamentului ei ca fiind dificile, dar a fost recunoscătoare pentru accesul la resursele care au ajutat-o să facă față în timpul chimioterapiei.

 „Sunt foarte mulțumit de oamenii care au fost cu adevărat sinceri în privința asta, pentru că medicilor le place să minimizeze problema în discuția cu pacienții, deoarece nu vor să te sperii. Dar am citit multe online așa că, eram oarecum pregătit pentru ceea ce avea să urmeze.”

Acum, ea îi avertizează pe alții să nu ignore niciodată semnele pe care le dă corpul,  din cauza stânjenelii.

Cancerul lui Cross a fost, din fericire, în remisie din 2018, cu șanse scăzute de recidivă. Cu toate acestea, actrița este hotărâtă să-și folosească propria experiență pentru a-i ajuta pe alții. În special, îi avertizează  că nu ar trebui să ignore niciodată semnele de suferință. „Dacă ceva nu se simte în regulă, ascultă-ți corpul și vorbește cu medicul tău”, a spus Cross pentru People Magazine. „ Este un cancer vindecabil dacă este descoperit devreme, așa cum a fost al meu".

Deși cancerul lui Cross a fost descoperit în timpul unui examen de rutină, acest tip de screening este un instrument esențial în diagnosticare și este, de asemenea, important să fiți atenți la simptomele cancerului anal. Acestea pot include sângerări anale, durere, modificări ale mișcărilor intestinale, mâncărime, excrescențe sau mase voluminoase care se simt, ganglioni limfatici umflați și multe altele, potrivit Societății Americane de Cancer.

Ea vrea, de asemenea, să pună capăt stigmatizării din jurul cancerului anal, spunând că nu este nimic de care să-ți fie rușine. „Vreau să ajut la destigmatizarea din jurul cancerului anal”, a spus Cross pentru People. „Am citit o mulțime de povești cu supraviețuitori ai cancerului și mulți oameni, în special femei, au fost prea jenați să spună ce fel de cancer au avut. Este multă rușine în direcția asta. Vreau să înceteze", a spus ea.

Cross spune că, deși inițial „nu a fost interesată să devină purtătorul de cuvânt al cancerului anal”, acum intenționează să-și folosească popularitatea de actor pentru a-i educa pe alții despre starea ei. Ea spune că a întâlnit multe persoane, în special femei, care nu au fost dispuse să discute despre cancerul anal, dintre care multora „nu li s-a oferit îngrijirea și monitorizarea de care aveau nevoie” din cauza ezitării lor. Vorbind deschis despre simptomele sau îngrijorările tale, spune ea, este mai probabil să primești tratamentul de care ai nevoie într-un interval de timp care să-ți salveze viața.

Ea a adăugat că rușinea este o povară suplimentară, inutilă pentru cei care se confruntă deja cu un diagnostic de cancer.

„Știu că există oameni cărora le este rușine. Ai cancer! Trebuie să te simți și tu rușinați?" Cross a spus într-un interviu din 2019 pentru CBS News. „De parcă ai făcut ceva rău”, a spus actrița.

Un aspect al cancerului anal pe care unii îl consideră tabu este asocierea acestuia cu HPV (virusul papiloma uman). Deși Cross nu fusese diagnosticată cu HPV, ea a aflat mai târziu că aceasta a fost cel mai probabil cauza cancerului ei. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), aproximativ 90% dintre cancerele anale sunt cauzate de HPV, iar majoritatea acestor cazuri ar putea fi prevenite cu vaccinul HPV.

HPV a fost, de asemenea, asociat cu alte câteva tipuri de cancer, inclusiv cancerul de col uterin, de gât și genital.

Discută cu medicul dacă nu ai fost încă testat și vaccinat pentru HPV, sau dacă observi orice simptome anormale care ar putea sugera cancer.

Citește și Semne că ai putea avea embolie pulmonară