Regele celebru care detesta să meargă la WC şi a făcut fistulă anală. A fost operat fără anestezie

image

Regii lumii au intrat în istorie nu numai prin realizările lor, ci şi prin anumite detalii, cum sunt obiceiurile sau problemele de sănătate.

Un exemplu este regele francez Ludovic al XIV-lea, cunoscut şi ca  Regele Soare. Monarhul a fost o fire bolnăvicioasă încă din copilărie şi ar fi suferit de mai multe boli cronice.

Detesta nevoile fiziologice şi se abţinea până nu mai putea

Una dintre realizările regelui Ludovic al XIV-lea a fost somptuosul palat de la Versailles, care a devenit un adevărat simbol al puterii regale. Ca un fapt inedit, în momentul construcţiei, palatul nu avea WC-uri, cu toate că avea peste 700 de camere. Acest lucru a avut legătură cu aversiunea regelui faţă de necesităţile fiziologice. Potrivit istoricilor, regele Ludovic al XIV-lea se abţinea până nu mai putea. Se spune că o ducesă care a călărit cu regele timp de şase ore s-a abţinut, la rândul ei, să meargă la toaletă, cunoscând aversiunea regelui faţă de necesităţile fiziologice.

image

Regele Ludovic al XIV-lea detesta să meargă la toaletă. Foto: Shutterstock

Se pare că regele nu suporta nici bolile şi nici graviditatea, cu toate că a lăsat însărcinate multe femei.

A făcut fistulă anală şi a fost operat fără anestezie

Una dintre problemele de sănătate ale regelui Ludovic al IV-lea a fost fistula anală, leziune infectată care se dezvoltă între piele şi deschiderea musculară de la capătul tractului digestiv (anus). Fistula anală apare din cauza unor infecţii cronice sau infecţii prost tratate. De exemplu, o infecţie bacteriană apărută la nivelul anusului sau rectului poate cauza un abces sau o colecţie de puroi. În cazul în care abcesul se rupe, din rană se formează o fistulă.

În 1686, chirurgul regelui, Charles-François Félix, l-a operat cu succes (în ciuda faptului că nu mai realizase anterior o astfel de intervenţie), cu ajutorul unui instrument creat special pentru rege.

image

Instrumentul cu care regele a fost operat. Foto: Muzeul de Istoria Medicinei Paris

În ciuda lipsei anesteziei, regele a suportat intervenţia delicată la nivelul anusului. În urma intervenţiei, care a fost un succes, chirurgul său s-a bucurat de renume, dar şi de numeroase privilegii, inclusiv financiare. Pentru reuşita de a-l fi operat cu succes pe rege, se spune că medicul ar fi fost răsplătit cu echivalentul a şase milioane de euro din zilele noastre.

Vezi şi: Ce obiceiuri alimentare neobișnuite are Prințul William