Hemoroizii trec de la sine sau este nevoie de tratament?
Hemoroizii pot trece de la sine, pot necesita tratament cu medicamente sau chirugie. Modificările dietetice pot ajuta la tratarea și prevenirea hemoroizilor, scrie HealthLine.
Ce sunt hemoroizii?
Hemoroizii sunt vene umflate din jurul anusului sau al rectului inferior și pot fi interni sau externi. Hemoroizii interni sunt în interiorul rectului. Hemoroizii externi sunt în afara deschiderii anale. Aceștia pot provoca durere sau mâncărimi. De asemenea, pot sângera în timpul mișcărilor intestinale.
Hemoroizii sunt foarte frecventi. Șaptezeci și cinci la sută dintre oameni vor avea hemoroizi la un moment dat. Foto: Shutterstock
Hemoroizii sunt mai frecventi la persoanele cu varste cuprinse intre 45 și 65 de ani.
Cât durează simptomele hemoroizilor?
Dacă hemoroizii sunt mici, simptomele se pot clarifica în câteva zile fără tratament. De asemenea, poat fi necesare modificări simple în dietă și stil de viață.
Unii hemoroizi interni devin atât de mari încât ies din anus. Aceștia se numesc hemoroizi prolapsați. Hemoroizii prolapsați se vindecă greu și pot necesita tratament medicamentos.
Unele femei vor dezvolta hemoroizi în timpul sarcinii. Acest lucru se datorează faptului că presiunea crescută în abdomen, în special în al treilea trimestru, poate face venele din rect și anus să fie mai mari.
De asemenea, hormonii de sarcină pot face mai probabil ca venele să se umfle. Dacă dezvolți hemoroizi în timpul sarcinii, simptomele pot dura până când naști.
Care sunt simptomele hemoroizilor
Este posibil să nu aveți simptome vizibile de la hemoroizii interni. Uneori, o mișcare intestinală poate irita un hemoroid intern și poate provoca sângerare.
Dacă hemoroidul intern este împins în afara orificiului anal, este posibil să aveți sângerări în timpul mișcărilor intestinale și simptome în zona anală care includ:
· mâncărime
· senzație de arsiră
· disconfort
· durere
· un nodul care devine dureros
Ce poți face?
Dacă ai hemoroizi, modificări ale stilului de viață te pot ajuta să se vindeci mai repede. O cauză a hemoroizilor este încordarea în timpul mișcărilor intestinale. Adăugarea mai multor alimente bogate în fibre în dieta, cum ar fi legumele, fructele și cerealele integrale, ajută să înmoaie scaunul și să-l facă mai ușor de evacuat.
De asemenea, ar trebui să bei multă apă pentru a ajuta la ameliorarea constipației și pentru a reduce efortul în timpul mișcărilor intestinale.
Iată câteva lucruri suplimentare care pot ajuta la ameliorarea simptomelor:
· Redu timpul petrecut pe toaletă.
· Când simți nevoia de defeca, mergi cât mai curând posibil la baie
· Pune-ți picioarele pe un scaun mic în timpul mișcărilor intestinale pentru a schimba poziția într-una favorabilă din punct de vedere anatomic.
· Dacă ești însărcinată, dormi pe o parte. Acest lucru va ajuta la ameliorarea presiunii din jurul anusului.
· Cere sfatul medicului pentru suplimente cu fibre, sau alte suplimente care ajută la înmuierea scaunului
· Păstrează zona anală curată
· Folosește o băile de șezut
· Încearcă medicamente topice fără prescripție medicală (OTC) pentru a ușura disconfortul, cum ar fi gelurile și cremele.
· Limitează utilizarea produselor care conțin steroizi, deoarece utilizarea pe termen lung poate provoca subțierea pielii din jurul anusului. Dacă medicamentele OTC nu ajută, caută la medic tratament suplimentar.
Care sunt variantele de tratament?
Hemoroizii mici dispar adesea fără tratament sau cu tratament la domiciliu și modificări ale stilului de viață.
Medicul dpoate exclude alte cauze de sângerare în timpul mișcărilor intestinale, cum ar fi cancerul de colon sau anal. Dacă simptomele devin severe, medicul poate recomanda proceduri medicale pentru a elimina sau micșora hemoroizii precum un tratament ambulatoriu minim invaziv.
Tratamentele în ambulatoriu sunt tratamente pe care medicul dumneavoastră le efectuează în cabinetul său. Unele tratamente includ următoarele:
Ligarea cu bandă de cauciuc este cel mai frecvent tratament nechirurgical și implică legarea unei benzi în jurul bazei hemoroizului pentru a întrerupe alimentarea cu sânge. Optzeci la sută dintre persoanele care primesc tratament pentru hemoroizi au acest tip de tratament.
Alte metode ar fi coagularea, când medicul folosește lumină infraroșie, căldură sau frig extrem pentru a micșora hemoroizii.
Scleroterapia este când medicul injectează o substanță chimică pentru a micșora hemoroizii.
Dacă hemoroizii nu răspund la tratamentele medicale pot fi îndepărtați chirurgical. S-a demonstrat că acest lucru oferă ameliorarea simptomelor și reduce viitoarele focare.
Care sunt factorii de risc pentru hemoroizi?
Factorii de risc pentru hemoroizi sunt în mare parte legați de creșterea presiunii asupra venelor anale și rectale. Un istoric familial de hemoroizi vă poate crește riscul. Factorii de risc includ:
· vârstă
· sarcina
· obezitatea
· actul sexual anal
· constipație sau diaree frecventă
· timp prea mult la toaletă
· deficit de fibre alimentare
· utilizarea excesivă a clismelor sau laxativelor
· încordare în timpul mișcărilor intestinale
Vor recidiva?
Odată ce ați avut hemoroizi, aceștia pot reveni. Schimbările în dietă și rutina zilnică pot ajuta la prevenirea revenirii hemoroizilor. Tratamentele la domiciliu pentru ameliorarea simptomelor hemoroizilor pot preveni, de asemenea, viitoare crize.
Consumă cantitatea recomandată de alimente bogate în fibre și bea multe lichide pentru ați menține scaunele moi și pentru a preveni efortul în timpul mișcărilor intestinale. De asemenea, poți discuta cu medicul despre crème și geluri locale. De asemenea, fă exerciții regulate, care ajută la menținerea mișcărilor intestinale și dacă ești supraponderal, pierde în greutate pentru a reduce presiunea asupra venelor anale și rectale.