Cele mai bune plante pentru băile de şezut. Ajută în hemoroizi şi infecţii intime

1 baie sezut jpg jpeg

Neplăcerile femeieşti precum infecţiile vaginale, dar şi boala hemoroidală pot fi ameliorate cu ajutorul băilor de şezut. Unele plante şi-au dovedit eficienţa în astfel de probleme, de aceea poţi apela la ele pentru alinarea simptomelor şi pentru grăbirea vindecării.

Băile de şezut nu înlocuiesc vizita la medic, dar pot aduce ameliorare în diverse probleme precum candidoza, hemoroizii şi leucoreea. Pentru băile de şezut, se foloseşte un lighean în care se stă cu partea posterioară sau se umple cada cu apă până în zona taliei. Apa poate fi fierbinte sau călduţă, suportabilă în funcţie de ce se tratează. Băile de şezut calde sunt benefice pentru tratarea durerilor sau inflamaţiilor organelor genitale sau ale regiunii pelviene. Cele la temperatura camerei sunt recomandate în hemoroizi, pentru descongestionarea zonei afectate. Băile calde pot dura 20 – 30 de minute, iar cele cu apa la temperatura camerei, un sfert de oră. 

Mărul-lupului şi lumânărica, utile în hemoroizi

Mărul-lupului este o plantă folosită în băile de şezut pentru hemoroizii externi şi pentru fisurile anale. Se prepară o infuzie din 5 linguri de plantă la 2 litri de apă clocotită, care se lasă să se răcească. Băile se fac seara, înainte culcare.  

Şi băile de şezut cu lumânărică dau rezultate în ameliorarea hemoroizilor. Se prepară o infuzie din 50 g de frunze de lumânărică la 1 litru de apă clocotită şi se aşteaptă până ce apa ajunge la o temperatură suportabilă. Sunt recomandate 2 astfel de băi, una dimineaţa şi una seara, înainte de culcare.

Citeşte şi: Hemoroizii: de la simptome la tratament

Muşeţelul calmează mucoasa anală şi vaginală

Despre muşeţel se ştie că este benefic pentru menţinerea sănătăţii stomacului, dar această plantă este excelentă şi pentru utilizările externe. Mai exact, reduce disconfortul care apare la nivelul venelor hemoroidale, mucoasei anale şi vaginale. Pentru băile de şezut, se prepară o infuzie din 6 linguri de muşeţel uscat la 1 litru de apă.

Gălbenelele se folosesc în leucoree şi candidoză

Plantă cu acţiune calmantă şi dezinfectantă, gălbenelele reduc disconfortul care apare la nivelul mucoasei anale şi vaginale. Băile de şezut cu gălbenele pot fi încercate în leucoree, candidoză sau alte micoze, precum şi în boala hemoroidală. Pentru băile de şezut se face un ceai din 2 linguri de gălbenele la 1 litru de apă. De asemenea, poate fi folosit un macerat obţinut din 100 g de plantă uscată, care se lasă în 4 litri de apă peste noapte. A doua zi, se fierbe, se strecoară şi se pune în baia de şezut.

Coada-şoricelului ameliorează bolile ginecologice

Datorită proprietăţilor antiinflamatoare, dezinfectante şi calmante, infuzia de coada-şoricelului este benefică atât pentru menţinerea igienei intime, cât şi pentru tratarea leucoreei, a infecţiilor vaginale sau a micozelor. Pentru băi de şezut, se folosesc 50 - 100 g de plantă la 1 litru de apă. Se lasă la macerat peste noapte, după care se fierbe şi se lasă să ajungă la temperatura camerei. Se pot face şi spălături locale cu infuzie de coada-şoricelului. În prolapsul uterin (coborârea organelor), băile de şezut se pot face pe perioade îndelungate.

Ce beneficii are coada-calului

Băile de şezut cu coada-calului pot aduce ameliorare în cistită. Pentru o astfel de baie se pun la macerat 100 g de coada-calului în 500 ml de apă rece, 12 ore. În ziua următoare se încălzeşte maceratul până la punctul de fierbere şi se toarnă în apa din cadă. Pentru scăderea disconfortului care apare la nivelul venelor hemoroidale şi mucoasei anale se pot face spălaturi locale sau băi de şezut de 3 ori pe zi cu infuzia sau cu maceratul obţinute din coada-calului.

Citeşte şi: Remedii naturiste pentru hemoroizi

INFO

Pentru combaterea secreţiilor vaginale, se pot face băi locale cu infuzie de pelin, obţinută din 4 linguriţe de plantă la 500 ml de apă fiartă.