Sânge în scaun? Iată despre ce poate fi vorba!

Prezenţa sângelui în scaun nu trebuie trecută cu vederea. În multe cazuri, poate fi vorba despre hemoroizi, dar pentru un diagnostic clar, este nevoie de un consult medical.

image

Sângerarea rectală se poate menifesta diferit, iar culoarea sângelui poate oferi date despre zona de origine a sângerării. De asemenea, culoarea sângelui este o modalitate de a restrânge posibilele cauze, fiind un indicator al timpului pe care fluidul sangvin l-a parcurs prin corp până la eliminare. Este nevoie de mai mult timp pentru ca sângele din esofag să treacă prin corp, decât în cazul sângelui dintr-o fisură anală. Pe durata acestui traseu petrecut prin corp, culoarea și consistența sângelui se schimbă. Cu cât sângele este mai roșu, cu atât punctul de origine va fi mai aproape de anus.

Posibile cauze, în funcţie de nuanţele sângelui

►Sângele roșu strălucitor provine din tractul digestiv inferior - colonul inferior, rect sau anus;

►Sângele roșu închis sau maro provine mai sus - colonul superior sau intestinul subțire;

►Sângele închis, de culoarea gudronului, ar putea să provină chiar din esofag.

Semn evident al hemoroizilor

Hemoroizii sunt cea mi frecventă cauză a sângerărilor rectale. Medici spun că în proporție de 98% din cazuri, hemoroizii și fisurile anale sunt responsabile de sângerarea rectală. Foarte multe persoane au hemoroizi în interiorul și în afara anusului și există mai multe motive pentru care aceștia produc iritare şi sângerare. Dacă apare sânge pe hârtia igienică sau în toaletă, factorii care pot indica hemoroizi includ: constipație, diaree, dieta saracă în fibre, exerciții cu greutăți sau efortul fizic care implică ridicare de greutăți, scaune tari, sedentarism, probleme ale circulației venoase.

Fisurile anale au aceleași cauze, iar rezultatul este sângerarea rectală proaspătă, apărută simultan cu durerea în timpul eliminării scaunului. Totuși, este important să afli cauza, pentru a exclude orice alte probleme.

Vezi şi: Hemoroizii: de la simptome la tratament

Alte cauze ale sângerărilor anale

Diverticuloza și diverticulita sunt probleme de sănătate care apar atunci când se formează „buzunare” minuscule sau diverticuli în mucoasa intestinului. Presiunea asupra punctelor slabe din peretele intestinal poate determina formarea acestor formaţiuni minuscule, cauza fiind constipația cronică. Diverticulita apare atunci când diverticulii se infectează și se umflă.

Hemoragia digestivă superioară poate avea printre simptome scaunul închis la culoare.

Boli inflamatorii intestinale. Afecțiuni precum colita ulceroasă și boala Crohn inflamează intestinele. Pierderea de sânge poate fi ușoară, dar poate fi și suficient de semnificativă pentru a provoca anemie.

Poate însoţi cancerul de colon

Într-un număr foarte mic de cazuri, sângerarea rectală este un semn al cancerului de colon. Este posibil să apară și alte simptome, cum ar fi scăderea inexplicabilă în greutate sau durerea în abdomen. Cancerul de colon se poate dezvolta din polipii din colon. Detectarea precoce este importantă. În timpul unei colonoscopii, medicul vizualizează aceşti polipi şi îi elimină.

Cu sau fără durere

Sângerarea rectală dureroasă nu este întotdeauna un semn că ceva nu este în regulă, dar depinde de severitatea disconfortului și de locul în care este resimţit. Durerea poate să apară în hemoroizi și fisuri anale. Sângerarea rectală nedureroasă nu este neapărat mai puțin severă decât cea însoţită de durere.

Când trebuie să mergi la medic

 Bine de știut este că, pentru o sângerare care durează mai mult de una sau două zile, dacă simptomele nu s-au îmbunătățit după remedii la domiciliu, este nevoie de investigații suplimentare. Controlul medical este cu atât mai important dacă există și alte simptome precum greaţa, vărsăturile, diareea, durerile abdominale sau crampele.

Ce mai poate colora scaunul

Există mai multe alimente și medicamente care pot duce la modifocarea culoarii scaunului. Sfecla, merişoarele, roșiile și produsele alimentare în care se care folosesc coloranții roșii au acest efect asupra fecalelor. Afinele, lemnul-dulce negru și medicamentele care conțin bismut pot înnegri scaunul.