5 situaţii care agravează hemoroizii

1 2 jpg jpeg

Dilatarea venelor de la nivel anal poate ├«mbr─âca forme mai u┼čoare sau mai complicate, ├«n func┼úie de stilul de via┼ú─â ┼či de gre┼čelile pe care le fac persoanele care sufer─â de hemoroizi. 5 situa┼úii cu poten┼úial periculos sunt eviden┼úiate de medicul primar chirurg Dan Andronesi.

1. Excesul de gr─âsimi ┼či proteine animale ┼či neglijarea introducerii fibrelor ├«n alimenta┼úie. Aceasta este o situa┼úie frecvent ├«nt├ólnit─â ├«n perioada de iarn─â, c├ónd mesele abund─â ├«n preparate hipercalorice, iar legumele ┼či fructele autohtone sunt ├«n cantitate mai mic─â pe pia┼ú─â.

ÔÇťFibrele alimentare sunt cele are stimuleaz─â peristaltica ┼či ne fac s─â avem un tranzit intestinal bun ┼či un scaun normal. Dac─â nu se consum─â fibrele alimentare, din legume, fructe ┼či cereale, nu se stimuleaz─â peristaltica colonic─â, iar scaunul nu este s─ân─âtos. Dac─â acesta se elimin─â cu greutate ┼či exist─â constipa┼úie pe termen lung, aceast─â situa┼úie poate duce la apari┼úia unor complica┼úii sau avansarea hemoroizilor. Complica┼úiile pot fi fisura anal─â sau tromboza hemoroidal─âÔÇŁ, avertizeaz─â medicul Dan Andronesi.

2. Neglijarea ├«ndelungat─â a simptomelor hemoroizilor, precum durerea, s├óngerarea, m├ónc─ârimile. ÔÇťPacien┼úii ajung de multe ori t├órziu la medic, iar motivele sunt multiple: mul┼úi pacien┼úii sunt de multe ori pudici, crez├ónd c─â sunt singurii cu astfel de probleme. ├Än plus, sper─â c─â este vorba despre probleme u┼čoare care se pot rezolva cu o crem─â. Hemoroizii ┼či alte probleme perianale se pot confunda cu boli grave, precum cancerul, afec┼úiunile ulcerohemoragice la nivelul rectului, abcesele dureroase (dac─â nu ac┼úion─âm ├«n timp util, pot da septicemie)ÔÇŁ, completeaz─â medicul.

3. Deshidratarea. Exist─â multe persoane care nu consum─â doi litri de lichide pe zi. Mai mult, exagereaz─â la capitolul ÔÇťsareÔÇŁ, iar consecin┼úele pot fi constipa┼úia prelungit─â ┼či, implicit, apari┼úia hemoroizilor.

ÔÇťHidratarea este foarte important─â pentru c─â apa este mediul ├«n care se desf─â┼čoar─â toate procesele din organism. Dac─â nu consum─âm suficiente lichide, vom avea o urin─â concentrat─â, vom avea un scaun tare, iar defeca┼úia va fi foarte grea ┼či ajungem la constipa┼úieÔÇŁ, descrie medicul Dan Andronesi impactul deshidrat─ârii asupra organismului.

4. Consumul de condimente iu┼úi ┼či folosirea laxativelor. M├ónc─ârurile picante sunt preferatele multor rom├óni, iar ardeiul iute nu lipse┼čte de l├óng─â ciorb─â. Pe termen lung, excesul de alimente iu┼úi poate genera apari┼úia hemoroizilor. ├Än plus, orice episod de constipa┼úie tratat cu laxative poate genera probleme anale.

ÔÇťConsumul excesiv ┼či pe termen lung, de condimente iu┼úi, precum ardeiul iute, duce la apari┼úia unor modific─âri importante la nivelul canalului anal, agraveaz─â ┼či stimuleaz─â evolu┼úia hemoroizilor, ajung├ónd ├«n stadii avansate sau inflameaz─â, cu apari┼úia de tromboflebite, tromboze ┼či alte afec┼úiuni. Laxativele ┼či purgativele sunt destul de periculoase: exist─â substan┼úe care produc u┼čor diaree ┼či mul┼úi pacien┼úi trec de la constipa┼úie la diaree. Aceste substan┼úe produc o irita┼úie la nivelul mucoasei colonului care este la fel de periculoas─â. Nici diareea nu este bun─â, pentru c─â aceste scaune sunt acide sau bazice ┼či irit─â anusul, cu modific─âri ale mucoasei anale. Pot ap─ârea fisuri, decompens─âri ale hemoroizilor prezen┼úi ┼či astfel, apar complica┼úiileÔÇŁ, spune doctorul.

5. Aplicarea cremelor ┼či unguentelor ├«n speran┼úa vindec─ârii hemoroizilor. Acesta este o situa┼úie frecvent ├«nt├ólnit─â de c─âtre medicii care sf─âtuiesc pacien┼úii s─â nu am├óne vzita la proctolog, cel care va stabili tratamentul personalizat pentru hemoroizi.

ÔÇťAplicarea cremelor f─âr─â ca pacientul s─â fie consultat de proctolog este periculoas─â. Nu exist─â p├ón─â la ora actual─â o substan┼ú─â activ─â care s─â fac─â s─â dispar─â ni┼čte vene dilatate a┼ča ├«nc├ót cremele nu au efectul pe care pacien┼úii ┼či l-ar dori. Cremele amelioreaz─â temporar simptomele, dar hemoroizii ajung la stadii din ce ├«n ce mai avansate ┼či necesit─â un tratament mai complicatÔÇŁ, spune medicul Dan Andronesi.