De ce apare prediabetul. Burta mare, factor de risc

Prediabetul este o condiţie precursoare a diabetului zaharat de tip 2. Totuşi, nu toate persoanele ajung să dezvolte boala, cu o condiţie: să îşi modifice stilul de viaţă.

image

Obezitatea este factor de risc pentru sănătate. Foto: Shutterstock

Prediabetul este o condiţie în care nivelul zahărului din sânge este mai mare decât cel normal, dar mai mic pentru a putea fi pus diagnosticul de diabet zaharat. Există două forme ale prediabetului: una uşoară (glicemia à jeun alterată) şi una gravă (toleranţa alterată la glucoză). În acest ultim caz, riscul de a face diabet este foarte mare.

Vezi şi: Iată care sunt semnele glicemiei crescute!

Prediabetul se diagnostichează cu ajutorul unor analize precum: glicemia şi testul oral de toleranţă la glucoză.

- În cazul glicemiei à jeune (pe nemâncate), valorile cuprinse între 110 şi 125 mg/dl sunt sugestive pentru prediabet (glicemie à jeune alterată).

- Testul de toleranţă orală la glucoză presupune recoltarea glicemiei pe nemâncate, după care se administrează glucoză dizolvată în apă. După două ore, se recoltează glicemia, iar dacă valoarea acesteia este cuprinsă între 140 – 199 mg/dl, se pune diagnosticul de prediabet (toleranţă alterată la glucoză).

Citeşte şi: Ce este indicele glicemic al alimentelor

5 factori de risc pentru prediabet

1. Lipsa somnului. Persoanele care au un program de somn dezechilibrat sau dorm mai puţin de 7 ore pe noapte au un rism mai mare de a face prediabet. Lipsa somnului creşte nivelul cortizolului, hormonul stresului, şi contribuie inclusiv la creşterea glicemiei, potrivit dr. Tony Hampton citat de medisite.fr. „Studiile au arătat că markerii rezistenței crescute la insulină apar după doar o noapte de privare parțială de somn. Simptomele prediabetului pot apărea încă de la cinci zile consecutive de probleme cu somnul. De asemenea, privarea de somn duce la creşterea tensiunii arteriale”, explică dr. Tony Hampton.

2. Grăsimea abdominală. Mai multe studii arată că grăsimea abdominală contribuie la creşterea riscului de a face diabet de tip 2. Este bine de ştiut că grăsimea abdominală este cea mai periculoasă pentru sănătate. Este vorba despre obezitate abdominală când circumferinţa taliei măsurată la nivelul bazinului este mai mare de 88 cm la femei şi peste 102 cm în cazul bărbaţilor.

3. Obezitatea. „Dacă ai prediabet şi eşti supraponderal, slăbitul şi mişcarea reduc probabilitatea de a face diabet de tip 2”, potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA (CDC). De exemplu, este recomandat ca o persoană cu 90 de kilograme să slăbească 4 - 6 kilograme.

4. Sedentarismul. „Mişcarea te face mai puternic şi mai sănătos”, a declarat pentru eatthis.com endocrinologul Douglas Zlock. Pentru un stil de viaţă sănătos, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă cel puţin 30 de minute de mişcare în fiecare zi.

Stresul influenţează inclusiv glicemia, contribuind la apariţia prediabetului. „Majoritatea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 cunosc importanța mişcării regulate, a unei alimentații sănătoase și a odihnei. Dar reducerea stresului este o parte esențială și adesea trecută cu vederea în ceea ce priveşte gestionarea diabetului. Fie că este vorba de un curs de yoga, de o plimbare sau de citirea unei cărți, găsirea unor modalități de a reduce nivelul de stres este importantă pentru sănătatea tuturor, în special pentru cei cu diabet de tip 2”, a declarat dr. Joshua J. Joseph, endocrinolog la Ohio State Wexner Medical Center.