Prediabetul: ia măsuri până nu e prea târziu!

1 shutterstock 730277116 jpg jpeg

┼×tiai c─â po┼úi tr─âi mult timp cu prediabet f─âr─â s─â-┼úi dai seama? Din p─âcate, ├«n acest caz, riscul de a face diabet ├«n urm─âtorii ani este foarte mare. Nu ┼či dac─â-┼úi schimbi stilul de via┼ú─â.

├Än jum─âtate din cazurile de prediabet, se poate dezvolta diabet zaharat de tip 2 ├«n urm─âtorii 5-10 ani. Schimbarea stilului de via┼ú─â, adic─â mai mult─â mi┼čcare ┼či un regim alimentar echilibrat, reduce sim┼úitor probabilitatea de ├«mboln─âvire. Vorbim despre prediabet atunci c├ónd nivelul zah─ârului din s├ónge este mai mare dec├ót cel normal, dar mai mic pentru a putea fi pus diagnosticul de diabet zaharat. Exist─â dou─â forme ale prediabetului: una u┼čoar─â (glicemia ├á jeun alterat─â) ┼či una grav─â (toleran┼úa alterat─â la glucoz─â). ├Än acest ultim caz, riscul de a face diabet este foarte mare.

Cum se diagnosticheaz─â

Prediabetul poate fi diagnosticat cu ajutorul unor analize precum: glicemia ┼či testul oral de toleran┼ú─â la glucoz─â.

* ├Än cazul glicemiei ├á jeune (pe nem├óncate), valorile cuprinse ├«ntre 110 ┼či 125 mg/dl sunt sugestive pentru prediabet (glicemie ├á jeune alterat─â).

* Testul de toleran┼ú─â oral─â la glucoz─â. ├Än cadrul acestuia, se recolteaz─â glicemia pe nem├óncate, dup─â care se administreaz─â glucoz─â dizolvat─â ├«n ap─â. Dup─â dou─â ore, se recolteaz─â glicemia, iar dac─â valoarea acesteia este cuprins─â ├«ntre 140 ÔÇô 199 mg/dl, se pune diagnosticul de prediabet (toleran┼ú─â alterat─â la glucoz─â).

Care sunt factorii de risc

Prediabetul se dezvolt─â de-a lungul mai multor ani, f─âr─â simptome evidente. Factorii de risc care cresc probabilitatea de a face prediabet sunt: obezitatea, v├órsta peste 45 de ani, istoric familial de diabet, niveluri sc─âzute de colesterol bun, nivelul ridicat al trigliceridelor, hipertensiune, istoric de diabet gesta┼úional. ├Än cazul ├«n care ai cel pu┼úin unul din ace┼čti factori de risc, doctorul ├«┼úi poate recomanda analizele specifice.

Ce e de f─âcut

* Cel mai important lucru este s─â ai grij─â la greutatea corporal─â. Persoanele care iau ├«n greutate la maturitate au riscuri mai mari s─â dezvolte prediabet sau diabet. Oamenii de ┼čtiin┼ú─â de la Universitatea Harvard au descoperit c─â o femeie care s-a ├«ngr─â┼čat cu 4-7 kilograme de la v├órsta de 18 ani are risc dublu de a face diabet.

* Prediabetul sau diabetul pot fi prevenite ┼či dac─â vei include ├«n rutina ta zilnic─â sportul, mi┼čcarea ├«n aer liber sau c├óte o jum─âtate de or─â de mers pe jos.  

* Dac─â ai fost diagnosticat cu prediabet, este indicat s─â faci unele modific─âri ├«n diet─â. Secretul unei alimenta┼úii s─ân─âtoase st─â ├«n consumul ponderat de gr─âsimi, dar bogate ├«n fructe ┼či legume. Alimentele bogate ├«n fibre, cum sunt fructele, legumele, cerealele, nucile sunt ideale pentru consumul zilnic. Bea cu modera┼úie sau renun┼ú─â la b─âuturi care con┼úin alcool sau zah─âr. Renun┼ú─â la fumat, unul dintre principalii factori de risc pentru a face prediabet ┼či diabet.

Simptome alarmante ale prediabetului

  • Ai urin─âri dese, ┼úi-e foame ┼či sete mai tot timpul.
  • Ai pierdut ├«n greutate f─âr─â nici un fel de explica┼úie.
  • Faci deseori infec┼úii, ├«n special infec┼úii fungice ale pielii ┼či/sau vaginale.
  • Ai ame┼úeli, st─âri de oboseal─â sau de confuzie ├«n g├óndire.

Testează-ţi anual glicemia, mai ales dacă ai peste 40 de ani!

Valorile normale ale glicemiei

Tipul testului

Valori normale

Prediabet

Diabet zaharat

Glicemia ├á  jeun

70 - 100 mg/dl

110  -  125 mg/dl

Ôëą126 mg/dl

Test oral de toleranta la glucoz─â

<140 mg/dl

140  - 199 mg/dl

Ôëą200 mg/dl

4% dintre rom├óni au prediabet, potrivit ultimei eviden┼úe a Ministerului S─ân─ât─â┼úii.