Băutură populară, asociată cu diabetul, hipertensiunea şi colesterolul mărit

Atât diabetul de tip 2, cât şi hipertensiunea arterială şi nivelul crescut al colesterolului pot scurta viaţa, fiind factori de risc pentru accidentul vascular cerebral şi infarct. O băutură populară printre români poate contribui la apariţia unor astfel de probleme de sănătate.

image

Foto: Shutterstock

Este vorba despre alcool, care contribuie la acumularea de kilograme sau obezitate. Alcoolul îngraşă, fiind bogat în calorii. Astfel, o halbă cu bere conține la fel de multe calorii precum o felie de tort de ciocolată. Este bine de știut că alcoolul este o sursă de calorii goale, adică, în afara faptului că furnizează energie, nu au nicio valoare nutritivă. În momentul în care bem alcool, corpul este „preocupat“ să elimine mai întâi alcoolul. Descompunerea celorlalți nutrimenți este amânată şi astfel este favorizată stocarea grăsimilor, mai ales la nivelul abdomenului. Aşa apare așa-numita burtă de bere.   

Află şi: Adevăratele motive pentru care nu reuşeşti să slăbeşti

Alcoolul, factor de risc pentru diabetul de tip 2

Persoanele cu exces de kilograme au un risc mai mare cu aproape 80% de a face diabet de tip 2. Studiile arată că grăsimea, în special cea stocată la nivelul abdomenului, induce un răspuns proinflamator, care induce rezistenţa la insulină, o caracteristică a diabetului de tip 2. Este indicat ca talia să nu fie mai mare de 88 cm (femei) – 102 cm (bărbaţi).

Citeşte şi: Cașcavalul şi telemeaua. Dr. Mihaela Bilic spune care îngraşă mai mult şi cum să le consumi corect

În exces, alcoolul creşte tensiunea

Persoanele care obişnuiesc să consume frecvent alcool au un risc mai mare de a face hipertensiune, informează express.co.uk.

Alcoolul este considerat toxic de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), trei milioane de decese la nivel mondial fiind asciate cu consumumul acestei băuturi.

Mai expuse sunt persoanele care consumă zilnic peste 3 pahare cu băuturi alcoolice. Este de preferat ca hipertensivii să nu consume mai mult de un pahar cu bere sau cu vin zilnic. Este bine de știut că renunțarea la alcool are ca efect scăderea progresivă a tensiunii arteriale.

Citeşte şi: La fiecare oră, 1 român moare din cauza acestei boli

Măreşte nivelul colesterolului şi al trigliceridelor

Este dovedit că prin consumul de alcool creşte şi nivelul colesterolului şi al trigliceridelor. Un nivel prea mare al trigliceridelor contribuie la apariţia bolii ficatului gras. În plus, trigliceridele peste limite împiedică ficatul să funcţioneze corespunzător, iar acest lucru afectează şi eliminarea colesterolului în exces din sânge.