B─âutur─â popular─â, asociat─â cu diabetul, hipertensiunea ┼či colesterolul m─ârit

At├ót diabetul de tip 2, c├ót ┼či hipertensiunea arterial─â ┼či nivelul crescut al colesterolului pot scurta via┼úa, fiind factori de risc pentru accidentul vascular cerebral ┼či infarct. O b─âutur─â popular─â printre rom├óni poate contribui la apari┼úia unor astfel de probleme de s─ân─âtate.

image

Foto: Shutterstock

Este vorba despre alcool, care contribuie la acumularea de kilograme sau obezitate. Alcoolul ├«ngra┼č─â, fiind bogat ├«n calorii. Astfel, o halb─â cu bere con╚Ťine la fel de multe calorii precum o felie de tort de ciocolat─â. Este bine de ╚Ötiut c─â alcoolul este o surs─â de calorii goale, adic─â, ├«n afara faptului c─â furnizeaz─â energie, nu au nicio valoare nutritiv─â. ├Än momentul ├«n care bem alcool, corpul este ÔÇ×preocupatÔÇť s─â elimine mai ├«nt├ói alcoolul. Descompunerea celorlal╚Ťi nutrimen╚Ťi este am├ónat─â ┼či astfel este favorizat─â stocarea gr─âsimilor, mai ales la nivelul abdomenului. A┼ča apare a╚Öa-numita burt─â de bere.   

Afl─â ┼či: Adev─âratele motive pentru care nu reu┼če┼čti s─â sl─âbe┼čti

Alcoolul, factor de risc pentru diabetul de tip 2

Persoanele cu exces de kilograme au un risc mai mare cu aproape 80% de a face diabet de tip 2. Studiile arat─â c─â gr─âsimea, ├«n special cea stocat─â la nivelul abdomenului, induce un r─âspuns proinflamator, care induce rezisten┼úa la insulin─â, o caracteristic─â a diabetului de tip 2. Este indicat ca talia s─â nu fie mai mare de 88 cm (femei) ÔÇô 102 cm (b─ârba┼úi).

Cite┼čte ┼či: Ca╚Öcavalul ┼či telemeaua. Dr. Mihaela Bilic spune care ├«ngra┼č─â mai mult ┼či cum s─â le consumi corect

├Än exces, alcoolul cre┼čte tensiunea

Persoanele care obi┼čnuiesc s─â consume frecvent alcool au un risc mai mare de a face hipertensiune, informeaz─â express.co.uk.

Alcoolul este considerat toxic de Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii (OMS), trei milioane de decese la nivel mondial fiind asciate cu consumumul acestei b─âuturi.

Mai expuse sunt persoanele care consum─â zilnic peste 3 pahare cu b─âuturi alcoolice. Este de preferat ca hipertensivii s─â nu consume mai mult de un pahar cu bere sau cu vin zilnic. Este bine de ╚Ötiut c─â renun╚Ťarea la alcool are ca efect sc─âderea progresiv─â a tensiunii arteriale.

Cite┼čte ┼či: La fiecare or─â, 1 rom├ón moare din cauza acestei boli

M─âre┼čte nivelul colesterolului ┼či al trigliceridelor

Este dovedit c─â prin consumul de alcool cre┼čte ┼či nivelul colesterolului ┼či al trigliceridelor. Un nivel prea mare al trigliceridelor contribuie la apari┼úia bolii ficatului gras. ├Än plus, trigliceridele peste limite ├«mpiedic─â ficatul s─â func┼úioneze corespunz─âtor, iar acest lucru afecteaz─â ┼či eliminarea colesterolului ├«n exces din s├ónge.