Cum se formeaz─â cancerul ┼či ce rol are preven┼úia

Transformarea unei celule normale ├«ntr-una malign─â este un proces complex. Exist─â diver┼či factori care intervin ┼či genereaz─â muta┼úii la nivelul genelor. O mare parte dintre aceste cauze nu au fost identificate cu certitudine.

image

Cancerul este favorizat ┼či de factorii externi. Foto: Shutterstock

Unele muta┼úii care duc la apari┼úia cancerului pot avea leg─âtur─â cu diviziunile succesive ale celulelor sau cu predispozi┼úia genetic─â pe care o avem fa┼ú─â de anumite tipuri de cancer. Muta┼úiile care conduc la dezvoltarea bolii sunt ├«ns─â ┼či provocate sau favorizate de unii factori externi, care provin din mediu, din locuin┼ú─â sau de la locul de munc─â. Ace┼čti factori externi intervin ├«n propor┼úii variabile pentru fiecare tip de cancer, informeaz─â e-cancer.fr. Impactul acestor factori este cu at├ót mai mare cu c├ót expunerea este de mai lung─â durat─â sau se repet─â, de multe ori de-a lungul anilor. Totodat─â, factorii care au o influen┼ú─â redus─â ├«n apari┼úia bolii se pot asocia cu al┼úii. Este vorba despre a┼ča-numita poten┼úare a riscului de cancer. Adesea, se consider─â c─â aceast─â maladie este o interac┼úiune sau o combinare de mai mul┼úi factori.

Limitele prevenţiei

Chiar dacă o persoană respectă toate recomandările unui stil de viaţă sănătos, acest lucru nu este o garanţie sută la sută că va fi ferită de cancer. În primul rând, nu putem controla toţi factorii implicaţi în apariţia bolii. Apoi, pentru că, în ciuda progreselor medicale, o mare parte a cauzelor bolii nu sunt identificate cu certitudine. În multe situaţii, se presupune existenţa anumitor factori, fără a fi clar demonstrată.

În prezent, este posibil să limităm apariţia cancerului pulmonar sau a cancerului de piele, de exemplu, pentru că se cunosc cauzele importante care duc la apariţia lor - tutunul, respectiv expunerea excesivă la soare. Din punctul de vedere al unor cauze sau factori precum vârsta înaintată sau ereditatea, prevenţia poate avea un efect limitat.

Cite┼čte ┼či: Cancerul de col uterin: simptomele care trebuie s─â ne dea de g├óndit. Ce spune medicul

Care sunt testele care depisteaz─â boala

Pentru a pune diagnosticul de cancer, este nevoie de mai multe analize ┼či investiga┼úii medicale. Astfel, este nevoie de: analize de s├ónge (printre care hemoleucograma), explor─âri imagistice (tomografie, ecografie, mamografie, RMN etc.), examin─âri endoscopice (colonoscopie,cistoscopie), teste genetice ┼či de biopsie. Efectuate regulat, controalele medicale ajut─â la depistarea timpurie a bolii, c├ónd ┼čansele de vindecare sunt mai mari.