Cum se formează cancerul şi ce rol are prevenţia

Transformarea unei celule normale într-una malignă este un proces complex. Există diverşi factori care intervin şi generează mutaţii la nivelul genelor. O mare parte dintre aceste cauze nu au fost identificate cu certitudine.

image

Cancerul este favorizat şi de factorii externi. Foto: Shutterstock

Unele mutaţii care duc la apariţia cancerului pot avea legătură cu diviziunile succesive ale celulelor sau cu predispoziţia genetică pe care o avem faţă de anumite tipuri de cancer. Mutaţiile care conduc la dezvoltarea bolii sunt însă şi provocate sau favorizate de unii factori externi, care provin din mediu, din locuinţă sau de la locul de muncă. Aceşti factori externi intervin în proporţii variabile pentru fiecare tip de cancer, informează e-cancer.fr. Impactul acestor factori este cu atât mai mare cu cât expunerea este de mai lungă durată sau se repetă, de multe ori de-a lungul anilor. Totodată, factorii care au o influenţă redusă în apariţia bolii se pot asocia cu alţii. Este vorba despre aşa-numita potenţare a riscului de cancer. Adesea, se consideră că această maladie este o interacţiune sau o combinare de mai mulţi factori.

Limitele prevenţiei

Chiar dacă o persoană respectă toate recomandările unui stil de viaţă sănătos, acest lucru nu este o garanţie sută la sută că va fi ferită de cancer. În primul rând, nu putem controla toţi factorii implicaţi în apariţia bolii. Apoi, pentru că, în ciuda progreselor medicale, o mare parte a cauzelor bolii nu sunt identificate cu certitudine. În multe situaţii, se presupune existenţa anumitor factori, fără a fi clar demonstrată.

În prezent, este posibil să limităm apariţia cancerului pulmonar sau a cancerului de piele, de exemplu, pentru că se cunosc cauzele importante care duc la apariţia lor - tutunul, respectiv expunerea excesivă la soare. Din punctul de vedere al unor cauze sau factori precum vârsta înaintată sau ereditatea, prevenţia poate avea un efect limitat.

Citeşte şi: Cancerul de col uterin: simptomele care trebuie să ne dea de gândit. Ce spune medicul

Care sunt testele care depistează boala

Pentru a pune diagnosticul de cancer, este nevoie de mai multe analize şi investigaţii medicale. Astfel, este nevoie de: analize de sânge (printre care hemoleucograma), explorări imagistice (tomografie, ecografie, mamografie, RMN etc.), examinări endoscopice (colonoscopie,cistoscopie), teste genetice şi de biopsie. Efectuate regulat, controalele medicale ajută la depistarea timpurie a bolii, când şansele de vindecare sunt mai mari.