Poate fi depistat cancerul de sânge prin analizele uzuale?

Pentru diagnosticarea cu certitudine a cancerului de orice tip este nevoie de analize specifice precum biopsia. Uneori, analizele medicale de rutină pot însă ridica suspiciuni, caz în care medicul va recomanda teste suplimentare.

image

Analizele de s├ónge sunt testele de prim─â inten╚Ťie c├ónd vine vorba de monitorizarea st─ârii generale de s─ân─âtate. Numeroase dezechilibre ├«n organism, anemia, infec╚Ťiile, inflama╚Ťiile, deshidratarea sunt c├óteva dintre problemele care sunt puse ├«n eviden╚Ť─â de testele sangvine.

Este ideal ca hemoleucograma complet─â s─â se fac─â anual, nu doar atunci c├ónd apar diverse simptome. De asemenea, este recomandat─â pentru monitorizarea unor tratamente ╚Öi ├«nainte de opera╚Ťie.

ÔÇ×Hemoleucograma este cel mai utilizat test de laborator recomandat de medicul de familie sau medicul de specialitate ├«n monitorizarea st─ârii de s─ân─âtate. Hemoleucograma m─âsoar─â urm─âtorii parametri: num─ârul de globule ro╚Öii din s├ónge ÔÇô eritrocite (RBC), num─ârul de globule albe din s├ónge sau leucocite (WBC), cantitatea total─â de hemoglobin─â (HGB), procentul de globule ro╚Öii (hematocrit, HCT), media volumului globulelor (MCV), m─ârimea globulelor ro╚Öii, media globular─â a hemoglobinei (MCH), concentra┼úia medie a hemoglobinei (MCHC), num─ârul de trombocite (PLT). Valorile hemoleucogramei difer─â ├«n func┼úie de sexul ╚Öi v├órsta pacientului, dar ╚Öi de anumite condi╚Ťii precum: stare de ╚Öoc, v─ârs─âturi, gradul de hidratare ╚Öi de anumite tratamente urmate de pacient. ├Än func╚Ťie de modific─ârile hemogramei, se stabile╚Öte diagnosticul pentru numeroase boli: anemii, alergii, boli maligne, infec╚Ťii acute sau croniceÔÇŁ, explic─â dr. Ramona Voicu, medic medicin─â general─â.

CE MODIFIC─éRI ALE HEMOLEUCOGRAMEI AR PUTEA FI SUGESTIVE PENTRU ACEAST─é BOAL─é?

Dr. Andreea Alexandru, medic primar, cu dublă specializare în medicină de familie și de laborator, ne explică mai multe legate de acest subiect:

ÔÇťHemoleucograma complet─â este un test medical de rutin─â, care are ca scop monitorizarea st─ârii generale de s─ân─âtate, dar este ╚Öi una dintre analizele esen╚Ťiale pentru stabilirea unui diagnostic, indiferent de tipul afec╚Ťiunii. Anumite modific─âri ap─ârute la nivelul parametrilor hemoleucogramei pot ridica suspiciunea unei neoplazii hematologice.

Modific─ârile la nivelul celulelor sanguine (eritrocite/hematii, leucocite, trombocite) pot fi sugestive pentru o neoplazie hematologic─â at├ót ├«n cazul cre╚Öterilor, c├ót ╚Öi ├«n cazul sc─âderilor acestora. Dar aceste modific─âri pot ap─ârea ╚Öi ├«n alte patologii non-neoplazice. Hemoleucograma complet─â ce evalueaz─â to╚Ťi parametrii, ├«mpreun─â cu examinarea unui frotiu de s├ónge periferic pentru morfologia celulelor sanguine, ridic─â anumite suspiciuni de diagnostic ╚Öi ajut─â rapid la orientarea pacientului c─âtre o specialitate medical─â ÔÇô ├«n cazul neoplaziilor hematologice, pacientul este direc╚Ťionat c─âtre Hematologie clinic─â, unde se continu─â investiga╚Ťiile pentru punerea unui diagnosticÔÇŁ, explic─â dr. Andreea Alexandru.

Cite┼čte ┼či: De ce nu avem to┼úi aceea┼či grup─â de s├ónge?