Cum po╚Ťi s─â afli dac─â suferi de cancer tiroidian

Progresul medical continuu ╚Öi accesul din ce ├«n ce mai u╚Öor al pacien╚Ťilor la servicii medicale de calitate au dus la o cre╚Ötere semnificativ─â a ╚Öanselor de vindecare complet─â pentru afec╚Ťiuni complexe, precum cancerul glandei tiroide. ├Än cele mai multe cazuri, chiar ╚Öi atunci c├ónd diagnosticul este stabilit cu ├«nt├órziere, se poate ob╚Ťine o rat─â de vindecare foarte mare, cu ajutorul tratamentului chirurgical adecvat ╚Öi al terapiei cu iod radioactiv.

image

Tiroida este o gland─â endocrin─â situat─â la nivelul g├ótului, care produce hormonii tiroidieni ÔÇô triiodotironina (T3) ╚Öi tetraiodotironina (T4) ÔÇô ╚Öi ├«i secret─â ├«n circula╚Ťie pentru a ├«ndeplini o serie de roluri importante la nivelul organismului. Hormonii tiroidieni sunt responsabili pentru capacitatea de adaptare a corpului la mediul exterior ╚Öi regleaz─â eficient sistemul cardiovascular, nervos ╚Öi muscular. Calcitonina, un alt hormon produs de glanda tiroid─â, este implicat─â ├«n metabolismul calciului.

Diagnosticul cancerului tiroidian urmeaz─â c├óteva etape simple, prima dintre ele fiind efectuarea unui consult endocrinologic, ├«n cadrul c─âruia se realizeaz─â ╚Öi examinarea ecografic─â a glandei tiroide. Ecografia este investiga╚Ťia imagistic─â care permite medicului s─â observe m─ârimea, localizarea ╚Öi structura glandei tiroide, dar ╚Öi s─â diferen╚Ťieze leziunile benigne, inofensive, de unele cu risc crescut de malignitate.

Identificarea ecografic─â a unui nodul tiroidian cu caractere tipice canceroase ridic─â suspiciunea de malignitate ╚Öi este obligatoriu urmat─â de biopsie ╚Öi examen histopatologic, pentru diagnosticul de certitudine. Prin biopsie aspirativ─â cu ac sub╚Ťire se stabile╚Öte caracterul nodului tiroidian ╚Öi, dac─â este vorba de o malignitate, tipul histopatologic de cancer. Pe baza acestor informa╚Ťii, se traseaz─â conduita terapeutic─â.

Tratamentul de prim─â inten╚Ťie pentru cancerul tiroidian este chirurgia endocrin─â tiroidian─â. Tratamentul chirurgical const─â ├«n excizia complet─â a nodulilor sau chiar ├«n excizia integral─â a glandei tiroide ╚Öi a ganglionilor din vecin─âtate. Dac─â exist─â indica╚Ťii, dup─â interven╚Ťia chirurgical─â poate fi recomandat─â radioterapia cu iod.

Terapia cu iod radioactiv este indicat─â pacien╚Ťilor care sufer─â de cancer tiroidian diferen╚Ťiat (papilar sau folicular) ╚Öi este eficient─â ╚Öi ├«mpotriva unor eventuale metastazele ale acestor tipuri de cancer. Iodul radioactiv se administreaz─â sub supraveghere medical─â, cu scopul de a distruge selectiv toate celulele tiroidiene tumorale r─âmase ├«n organism dup─â opera╚Ťie. Terapia este sigur─â, deoarece izotopul I-131 se elimin─â complet din organism pe parcursul a c├ótorva zile, f─âr─â a cauza reac╚Ťii adverse notabile.

Cancerul tiroidian r─âm├óne un diagnostic grav, iar persoanele cu acest diagnostic se pot confrunta zi de zi cu numeroase provoc─âri, de la st─âri de anxietate ╚Öi dezn─âdejde la dificultatea alegerii unui centru de diagnostic ╚Öi tratament. Centrul Oncologic SANADOR asigur─â servicii medicale complete pentru pacien╚Ťii cu cancer tiroidian, cu investiga╚Ťii ╚Öi tratamente moderne. Cu ocazia Zilei Mondiale a Tiroidei, marcat─â la 25 mai, f─â-╚Ťi cadou un consult de endocrinologie la SANADOR!