Cum poți să afli dacă suferi de cancer tiroidian

Progresul medical continuu și accesul din ce în ce mai ușor al pacienților la servicii medicale de calitate au dus la o creștere semnificativă a șanselor de vindecare completă pentru afecțiuni complexe, precum cancerul glandei tiroide. În cele mai multe cazuri, chiar și atunci când diagnosticul este stabilit cu întârziere, se poate obține o rată de vindecare foarte mare, cu ajutorul tratamentului chirurgical adecvat și al terapiei cu iod radioactiv.

image

Tiroida este o glandă endocrină situată la nivelul gâtului, care produce hormonii tiroidieni – triiodotironina (T3) și tetraiodotironina (T4) – și îi secretă în circulație pentru a îndeplini o serie de roluri importante la nivelul organismului. Hormonii tiroidieni sunt responsabili pentru capacitatea de adaptare a corpului la mediul exterior și reglează eficient sistemul cardiovascular, nervos și muscular. Calcitonina, un alt hormon produs de glanda tiroidă, este implicată în metabolismul calciului.

Diagnosticul cancerului tiroidian urmează câteva etape simple, prima dintre ele fiind efectuarea unui consult endocrinologic, în cadrul căruia se realizează și examinarea ecografică a glandei tiroide. Ecografia este investigația imagistică care permite medicului să observe mărimea, localizarea și structura glandei tiroide, dar și să diferențieze leziunile benigne, inofensive, de unele cu risc crescut de malignitate.

Identificarea ecografică a unui nodul tiroidian cu caractere tipice canceroase ridică suspiciunea de malignitate și este obligatoriu urmată de biopsie și examen histopatologic, pentru diagnosticul de certitudine. Prin biopsie aspirativă cu ac subțire se stabilește caracterul nodului tiroidian și, dacă este vorba de o malignitate, tipul histopatologic de cancer. Pe baza acestor informații, se trasează conduita terapeutică.

Tratamentul de primă intenție pentru cancerul tiroidian este chirurgia endocrină tiroidiană. Tratamentul chirurgical constă în excizia completă a nodulilor sau chiar în excizia integrală a glandei tiroide și a ganglionilor din vecinătate. Dacă există indicații, după intervenția chirurgicală poate fi recomandată radioterapia cu iod.

Terapia cu iod radioactiv este indicată pacienților care suferă de cancer tiroidian diferențiat (papilar sau folicular) și este eficientă și împotriva unor eventuale metastazele ale acestor tipuri de cancer. Iodul radioactiv se administrează sub supraveghere medicală, cu scopul de a distruge selectiv toate celulele tiroidiene tumorale rămase în organism după operație. Terapia este sigură, deoarece izotopul I-131 se elimină complet din organism pe parcursul a câtorva zile, fără a cauza reacții adverse notabile.

Cancerul tiroidian rămâne un diagnostic grav, iar persoanele cu acest diagnostic se pot confrunta zi de zi cu numeroase provocări, de la stări de anxietate și deznădejde la dificultatea alegerii unui centru de diagnostic și tratament. Centrul Oncologic SANADOR asigură servicii medicale complete pentru pacienții cu cancer tiroidian, cu investigații și tratamente moderne. Cu ocazia Zilei Mondiale a Tiroidei, marcată la 25 mai, fă-ți cadou un consult de endocrinologie la SANADOR!