╚śtii care sunt cele 10 porunci ale prevenirii cancerului?

Afl─â de la speciali╚Ötii Institutului Oncologic ÔÇ×Prof. Dr. Ion Chiricu╚Ť─âÔÇŁ, din Cluj-Napoca, cele 10 porunci ale prevenirii cancerului!

 1. Evit─â tutunul, inclusiv expunerea la fumatul pasiv.

image

C├óteva obiceiuri s─ân─âtoase pot ╚Ťine cancerul la distan╚Ť─â. Foto: Shutterstock. 

Fumatul este una din cauzele majore de imboln─âvire ╚Öi mortalitate ├«n intreaga lume, fiind ╚Ötiut c─â speran╚Ťa de via╚Ť─â a unui fumator este cu 5 ÔÇô 20 de ani mai mica dec├ót a celor care nu fumeaz─â.

2. Mâncă corect.

Reduce╚Ťi consumul de gr─âsimi saturate ╚Öi de carne ro╚Öie, care pot cre╚Öte riscul de cancer de colon ╚Öi la o form─â mai agresiv─â de cancer de prostat─â. Cre╚Öte╚Ťi consumul de fructe, legume ╚Öi cereale integrale.

3. F─â exerci╚Ťii fizice ├«n mod regulat.

Activitatea fizic─â a fost pus─â ├«n leg─âtur─â cu un risc redus de cancer de colon. De asemenea, exerci╚Ťiile fiziceajut─â la reducerea riscului apari╚Ťiei cancerului de s├ón. Exerci╚Ťiile fizice v─â vor ajuta s─â v─â proteja╚Ťi, chiar dac─â nu sl─âbi╚Ťi.

4. Fără kilograme în plus

Obezitatea cre╚Öte riscul multor forme de cancer. Caloriile conteaz─â; dac─â ave╚Ťi nevoie s─â sl─âbi╚Ťi, consuma╚Ťi mai pu╚Ťine calorii ╚Öi arde╚Ťi mai multe prin exerci╚Ťii fizice.

5. Nu alcoolului

Crește riscul de cancere ale gurii, laringelui (cutia vocală), esofagului (conducta alimentară), ficatului și colonului; de asemenea, crește riscul de cancer de sân la femei. Fumatul crește și mai mult riscul multor tumori maligne induse de alcool.

6. F─âr─â expunerea inutil─â la radia╚Ťii

Efectua╚Ťi investigatii de imagistic─â medical─â doar atunci c├ónd ave╚Ťi nevoie de ele. Verifica╚Ťi dac─â ├«n locuin╚Ťa dumneavoastr─â exist─â radon reziden╚Ťial, care cre╚Öte riscul de cancer pulmonar. Proteja╚Ťi-v─â de radia╚Ťiile ultraviolete din lumina soarelui, care cresc riscul de melanom ╚Öi alte tipuri de cancer de piele. Dar nu v─â ├«ngrijora╚Ťi de radia╚Ťiile electromagnetice de la liniile de ├«nalt─â tensiune sau de radia╚Ťiile de radiofrecven╚Ť─â de la microunde ╚Öi telefoane mobile. Acestea nu provoac─â cancer.

7. Evit─â expunerea la substan╚Ťe toxice

Industriale ╚Öi de mediu, substan╚Ťele toxice, cum ar fi fibrele de azbest, benzenul, aminele aromatice ╚Öi bifenilii policlorura╚Ťi (PCB) cresc riscul de cancere.

8. Ai grij─â s─â previi infec╚Ťiile care contribuie la apari╚Ťia cancerului

Virusurile hepatitei, HIV ╚Öi virusul papiloma uman, care se transmit de la o persoan─â la alta cresc riscul persoanei de a face cancer. 

9. F─â din somnul de calitate, o adev─ârat─â prioritate

Somnul insuficient este asociat cu creșterea în greutate, care este un factor de risc pentru cancer.

10. Lua╚Ťi suficient─â vitamina D

Mul╚Ťi exper╚Ťi recomand─â acum ├«ntre 800 ╚Öi 1.000 UI pe zi, un obiectiv aproape imposibil de atins f─âr─â a lua un supliment. Dovezile medicale sugereaz─â c─â vitamina D poate ajuta la reducerea riscului de cancer de prostat─â, cancer de colon ╚Öi alte tumori maligne.