Cancerul de col uterin: simptomele care trebuie să ne dea de gândit. Ce spune medicul

simptome jpg

Cancerul poate  fi tratat dacă este descoperit într-un stadiu incipient. De aceea , dacă apare o sângerare anormală sau contactele sexuale devin dureroase, e  bine să nu întârziem vizita la medic.

"Cancerul de col uterin apare de la un virus numit HPV, care se găseşte în natură, pe corpul nostru sau pe mucoasele noastre. Acest virus are o mulţime de tulpini. Sunt tulpini care dau cancer de col uterin sau leziuni la nivelul tractului genital sau aşa numitele veruci, cele care dau leziuni pe tegumente.

Cele mai cunoscute sunt 16, 18, 31 şi 33. Acestea sunt cele considerate cu risc înalt. Mecanismele de apărare ale organismului sunt compromise, fie o altă afecţiune, fie o altă boală infecţioasă sau alţi factori care pot duce la scădrea imunităţii, precum fumatul", a spus medicul oncolog Dragoş Median la Antena 3.

Simptomele cancerului de col uterin

Acestă boală este relativ lentă și poate fi descoperită în stadii incipiente la un consult medical. “Când spun consult medical, nu mă refer doar la un simplu consult ginecologic, ci şi la un test Papanicolau şi tiparea HPV. Aceste teste pot să stabilească diagnosticul unei leziuni precursoare. 

În momentul în care apare simptomatologia, înseamnă că este vorba despre un cancer mult mai avansat. Cel mai adesea este remarcată o sângerare vaginală anormală, poate să apară după contactul sexual. Contactul sexual poate fi dureros”, a mai spus specialistul.

Vaccinul: cât este de indicat

Cancerul de cor uterin este singurul pentru care există profilaxie. “Putem face profilaxia acestui cancer printr-un vaccin anti-HPV. Vaccinarea aceasta poate să prevină acest tip de cancer şi are o eficienţă fantastică la apariţia unei leziuni premaligne sau unei leziuni maligne la nivelul colului uterin.

Acest vaccin îl pot face atât fetele, cât şi băieţii. Ideal ar fi să se facă înainte de începerea vieţii sexuale, dar nu este o vârstă minimă. Vaccinarea începe undeva de la 12 până la 25 de ani. 

Pentru fete, vaccinul este gratuit. Cel mai adesea, acest tip de cancer se transmite pe cale sexuală. Cel mai simplu mod de a ne proteja este folosirea prezervativului atunci când se întreţin relaţii intime”. 

Dacă este diagnosticată la momentul oportun, boala poate fi ținută sub control. “În stadii incipiente înseamnă că leziunea nu s-a extins spre uter sau spre vagin. În aceste situaţii intervenţia chirugicală are scop curativ. 

În stadiile avansate înseamnă că tumora a prins colul, dar şi corpul utern şi parametrele. Aici intervenţia nu îşi mai are rostul. Tratamentul în această situaţie este o combinaţie între radioterapie şi chimioterapie. Există şanse mari ca şi în această situaţie să se obţină o remisiune a bolii. 

Putem preveni, dar dacă nu am făcut lucrul acesta, putem depista această problemă în stadii precoce printr-un consult ginecologic, dublat de un test Papanicolau, iar de la o vârstă şi o testare HPV", a mai spus medicul.