Operaţia care reduce riscul de cancer

Persoanele care au reușit să scape de obezitate și să ajungă la o greutate normală cu ajutorul chirurgie metabolice (ex: micșorare a stomacului), prezintă cu 32% mai puține riscuri de a dezvolta cancer decât cele care au rămas în aria obezității, arată un studiu recent dezvoltat în Statele Unite ale Americii, denumit ”Surgical Procedures and Long-term Effectiveness in Neoplastic Disease Incidence and Death”.

image

Medicul chirurg Mihai Ionescu, medic de excelență în chirurgia bariatrică, explică de ce reușita de a scăpa de kilogramele în plus aduce beneficii semnificative sănătății și reduce, de asemenea, și riscurile de deces.

”Obezitatea crește riscul de a dezvolta 13 tipuri de cancer, iar acesta este doar unul din motivele pentru care este bine ca pacienții să ia măsuri rapide și să ajungă la o greutate în limite normale, indiferent că pot realiza acest lucru prin dietă, sport ori intervenție chirurgicală bariatrică (gastric sleeve). Odată ce scăpăm de kilogramele în plus, reducem semnificativ pericolele de a dezvolta afecțiuni grave, de la diabet, boli cardiovasculare, până la cancer de diverse tipuri (endometrial, de sân, colon, ficat, pancreas, ovarian și tiroidian)”, spune medicul chirurg Mihai Ionescu.

Studiul efectuat în Statele Unite, de Cleveland Clinic, pe 30.000 de persoane, arată că în urma kilogramelor pierdute mulțumită operației bariatrice, a scăzut cu 32% riscul de a dezvolta cancer și cu 48% riscul de deces în urma acestei boli, comparat cu adulții cu obezitate care nu au efectuat acest tip de operație.

”După o operație de micsorare a stomacului se pierde, în medie, 60-70% din greutatea în exces inițială. De exemplu, un pacient care avea, înainte de operație, 130 de kilograme, va ajunge la 80 de kilograme în primul an după intervenție și este posibil să mai ia 10 kilograme în plus în al doilea an stabilizându-se astfel la 90 de kilograme. El a pierdut astfel la final două treimi (67%) din greutatea excedentară, adică 40 de kilograme”, explică medicul chirurg Mihai Ionescu.

Cât timp se mențin rezultatele

„Studiile pe termen lung arată că, la 10 ani după operație, se menține pierderea în greutate de 30-40 kg. Doar 3-4% dintre pacienți își recapătă greutatea pe care o aveau înainte de operație (sau mai mult). Restul se încadrează între aceste două extreme. Diferențele pornesc de la faptul că metabolismul și corpul fiecărui pacient reacționează diferit. Atât vârsta, cât și genele joacă un rol important”, spune medicul chirurg Mihai Ionescu.

Ce este obezitatea

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește obezitatea ca „o acumulare anormală sau excesivă de grăsime în țesutul adipos, în măsura în care sănătatea este afectată”.Criteriile acceptate în prezent pentru supraponderalitate sunt definite ca niveluri ale indicelui de masă corporală (IMC) mai mare de 25 kg / m2 și obezitatea ca IMC de 30 kg / m2. În afară de IMC, obezitatea este, de asemenea, asociată cu mai multe modificări ale stilului de viață, inclusiv un aport crescut de alimente bogate în grăsimi / energie și o activitate fizică redusă.

Obezitatea poate fi diminuată ori eliminată printr-un stil de viață sănătos, alimentație echilibrată și sport, și, de multe ori, pentru a putea ajunge la o greutate normală și a îndepărta riscurile majore de sănătate, se poate apela la chirurgia obezității. Sunt mai multe tipuri de intervenții chirurgicale în acest sens, două dintre acestea fiind cele de micșorare a stomacului și cea de montare a unui inel gastric.

Citeşte şi: Medic: După micşorarea stomacului, pacientul slăbeşte mai repede mâncând mai puţin