Cum pot fi afectate organele genitale de variola maimuţei

Recent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat variola maimuţei ca fiind problemă de sănătate globală. Zeci de ţări, multe din Europa, au raportat peste 16.000 de cazuri.

image

Variola maimuţei se poate manifesta şi prin umflături la nivelul penisului. Foto: Shutterstock

Pe fondul creşterii cazurilor de variola maimuţei, specialiştii urmăresc atât caracteristicile virsului care transmite boala, cât şi modul de manifestare şi semnele afecţiunii.

Citeşte şi: Variola maimuţei: în ce ordine apar simptomele

Două simptome noi, care apar la nivelul organelor genitale

Un studiu recent a descoperit două noi simptome ale infecției cu variola maimuței, care sunt diferite de cele raportate în mod obișnuit.

Julia Bilinska de la Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust din Londra, împreună cu echipa sa de cercetători, a analizat simptomele a 197 de bărbați, care au fost testați pozitiv pentru variola maimuțelor la un centru de boli infecțioase între mai și iulie 2022, informează timesofindia.indiatimes.com. Dintre aceşti pacienți, 86% au raportat simptome comune ale variolei maimuțelor, inclusiv febră (62%), ganglioni limfatici măriţi (58%) și dureri musculare (32%).

Au fost raportate şi două simptome noi. Astfel, dintre cei 197 de participanţi, 71 au declarat că au avut dureri anale, iar 31 au avut penisul umflat.

Dintre toţi pacienţii monitorizaţi, 20 au fost internaţi pentru gestionarea simptomelor, dintre care 8 pentru dureri anale sau rectale, iar 5 pentru umflătura la nivelul penisului.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) a atras atenţia asupra oricăror leziuni sau erupţii care pot apărea pe corp în cazul variolei maimuţei, inclusiv la nivelul gurii, organelor genitale (penis, testicule, vulva sau vagin) ori în regiunea anală.

Potrivit studiului, toţi participanţii au avut o formă de leziune pe piele sau pe mucoasele bucale ori pe cele genitale.

Vezi şi: Care sunt celelalte boli ale pacienţilor români cu variola maimuţei

Variola maimuţei are, în general, o perioadă de incubaţie cuprinsă între 6 şi 13 zile, iar principalele simptome sunt “erupțiile cutanate veziculoase, care pot provoca prurit (mâncărimi) sau leziuni pe orice parte a corpului (inclusiv în jurul organelor genitale și anusului), febra, durerea în gât, ganglionii limfatici măriți în volum, durerea de spate, dureri musculare și leziuni la nivelul gurii și ochilor”, potrivit unicef.org.