Poţi avea variola maimuţei fără să ai simptome?

Până în prezent, aproape 20.000 de cazuri de variola maimuței au fost identificate oficial în întreaga lume. Infecția virală se răspândește într-un ritm mai rapid, datorită căruia Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat stare de urgență sanitară, în timp ce un fenomen interesant, prezența de focare în țări unde nu au fost antecedente de boala a ridicat experților întrebarea dacă vectorii de transmitere au fost persoane asimptomatice.

Variola maimutei FOTO Shutterstock

Asimptomaticii transmit boala. Foto: Shutterstock

Spre deosebire de alți distribuitori tăcuți ai bolilor, precum cei care nu se testează în mod intenționat deși prezintă simptome, cei asimptomatici nu știu faptul că poartă o încărcătură uriașă de virusul care i-a infectat și că sunt la fel de periculoși pentru sănătatea celorlalți precum o persoană infectată care are simptome. Specialiștii OMS spun că potențialul unui purtător asimptomatic de a-i infecta pe alții este aproape similar cu acela al unui individ infectat vizibil, iar variola maimuței poate să nu dea simtome!

Cazurile asimptomatice cu variola maimuță sunt o realitate, scrie ediția locală a Times din India. Acești pacienți pot fi asimptomatici în timpul perioadei de incubație, explică Dr. Monalisa Sahu, Consultant la Infectious Diseases, Yashoda Hospitals Hyderabad și adaugă că pot avea în foarte rare ocazii simptome minore care pot să nu fie evidente și pot să treacă neobservate. Atenție însă, în cele din urmă se ajunge la complicații precum encefalita; acest lucru ne atrage atenția asupra faptului că toate cazurile asimptomatice au un potențial egal ca și cazurile simptomatice, de răspândire a bolii.

Cu toate acestea, din cauza faptului că nu prezintă simptomele, este dificil să se pună un diagnostic. Un studiu recent a constatat că trei bărbați au fost testați pozitiv pentru variola maimuțelor fără a prezenta niciun simptom. „Toți cei trei bărbați au negat că au avut simptome în săptămânile de dinainte și de după recoltarea probei. Niciunul dintre ei nu a raportat expunere la un caz diagnosticat de variolă a maimuței și nici unul dintre contactele lor nu a dezvoltat variolă clinică”, spune studiul citat de Times India. Natura cazurilor asimptomatice și severitatea la care pot răspândi infecția este încă necunoscută.

Potrivit UNICEF, variola maimuței este o infecție provocată de un virus care aparține familiei poxvirusurilor. Acestea se transmit direct sau indirect de la animale la om, având un grad crescut de rezistență în mediul uscat sau la temperaturi ridicate, fiind astfel persistente pentru o perioadă mai lungă de timp pe suprafețele infectate.

Însă, în ciuda rezistenței virusului, variola maimuței nu este o boală foarte contagioasă, pentru că răspândirea virusului de la om la om necesită un contact direct prelungit.

Care sunt simptomele?

Variola maimuței se manifestă prin simptome ușoare, iar majoritatea pacienților infectați se recuperează în câteva săptămâni, fără să fie necesar un tratament.

Studiile au demonstrat că perioada de incubație a variolei maimuțelor este, în general, între 6 și 13 zile, iar simptomele care pot apărea sunt următoarele: erupții cutanate veziculoase, care pot provoca prurit (mâncărimi) sau leziuni pe orice parte a corpului (inclusiv în jurul organelor genitale și anusului), febră, durere în gât, ganglioni limfatici măriți în volum, durere de spate, durere musculare și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

În Regiunea Europeană a fost raportată varianta vest-africană a virusului, care până acum a fost fatală pentru aproximativ una din 100 de persoane infectate.

Boala poate fi mai severă în cazul copiilor de vârste mici, a femeilor însărcinate sau a persoanelor cu boli cronice, al căror organism nu produce o reacție imunitară adecvată.

Ce faci dacă te-ai îmbolnăvit?

Dacă o persoană suspectează că s-a infectat cu acest virus, având simptome specifice, ar trebui să se adreseze medicului și să ofere informații despre călătoriile recente și istoricul de vaccinare. Este indicat ca persoanele care călătoresc în țările în care virusul este endemic să evite contactul cu animalele bolnave și consumul vânatului.

Citește și Variola maimuței, în ce ordine apar simptomele