Variola maimuţei: în ce ordine apar simptomele

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat recent variola maimuţei urgenţă sanitară globală pe fondul creşterii de cazuri. În plus, boala a ajuns şi în Europa. 

2+variola jpg

Este cel mai înalt grad de alertă folosit de OMS. Până în prezent mai există doar două astfel de urgenţe - pandemia COVID-19 şi poliomielita.

Ordinea în care apar simptomele variolei maimuţei

Primele simtome ale variolei maimuţei sunt cele asemănătoare gripei - oboseală, tuse şi febră. De asemenea, în primă fază poate apărea mărirea ganglionilor limfatici, informează msn.com.

Apoi, apar erupţiile specifice variolei maimuţei, care sunt veziculoase şi provoacă prurit (mâncărime).

Contactele sexuale neprotejate cresc riscul de îmbolnăvire

Variola maimuţei este o infecţie virală care apare în special în ţările împădurite din Africa Centrală şi de Vest, în urma contactului cu rezervorul animal. Infecţia se poate transmite şi de la persoană la persoană. Este cauzată de virusul variolei maimuţei, care intră în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură ori prin fluidele corporale. Este nevoie de contact apropiat pentru ca acest virus să fie transmis. „Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat prelungit cu o persoană care are variola maimutei sau contact prelungit cu obiecte contaminate. Cu toate că variola maimuţei nu a fost documentată anterior ca o infecție cu transmitere sexuală, transmiterea în timpul contactului sexual este în concordanță cu modul în care acum virusul poate fi transmis de la o persoană la alta”, potrivit informaţiilor furnizate de Ministerul Sănătăţii.

Relaţiile sexuale neprotejate cu parteneri multipli cresc riscurile de contaminare. Acest lucru rezultă din faptul că unii dintre pacienţii români cu variola maimuţei aveau boli cu transmitere sexuală - HIV sau antecedente precum sifilis, gonoree saualte boli cu transmitere sexuală. "Până în momentul de faţă, în marea majoritate a cazurilor, a fost o boală cu transmitere sexuală", a declarat declarat Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

De asemenea, persoanele cu sistemul imunitar slăbit au o probabilitate mai mare de a contracta infecţia.

Citeşte şi: Boli cu transmitere sexuală care nu au simptome