Variola maimuţei: în ce ordine apar simptomele

Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii (OMS) a declarat recent variola maimu┼úei urgen┼ú─â sanitar─â global─â pe fondul cre┼čterii de cazuri, ├«n Europa riscul de transmitere fiind ridicat.

2+variola jpg

Este cel mai ├«nalt grad de alert─â folosit de OMS. P├ón─â ├«n prezent mai exist─â doar dou─â astfel de urgen┼úe - pandemia COVID-19 ┼či poliomielita.

Ordinea în care apar simptomele variolei maimuţei

Primele simtome ale variolei maimu┼úei sunt cele asem─ân─âtoare gripei - oboseal─â, tuse ┼či febr─â. De asemenea, ├«n prim─â faz─â poate ap─ârea m─ârirea ganglionilor limfatici, informeaz─â msn.com.

Apoi, apar erup┼úiile specifice variolei maimu┼úei, care sunt veziculoase ┼či provoac─â prurit (m├ónc─ârime).

Contactele sexuale neprotejate cresc riscul de îmbolnăvire

Variola maimu┼úei este o infec┼úie viral─â care apare ├«n special ├«n ┼ú─ârile ├«mp─âdurite din Africa Central─â ┼či de Vest, ├«n urma contactului cu rezervorul animal. Infec┼úia se poate transmite ┼či de la persoan─â la persoan─â. Este cauzat─â de virusul variolei maimu┼úei, care intr─â ├«n organism prin piele lezat─â, tract respirator, ochi, nas sau gur─â ori prin fluidele corporale. Este nevoie de contact apropiat pentru ca acest virus s─â fie transmis. ÔÇ×Principalul mod ├«n care poate fi r─âsp├óndit este ├«n timpul contactului fizic apropiat prelungit cu o persoan─â care are variola maimutei sau contact prelungit cu obiecte contaminate. Cu toate c─â variola maimu┼úei nu a fost documentat─â anterior ca o infec╚Ťie cu transmitere sexual─â, transmiterea ├«n timpul contactului sexual este ├«n concordan╚Ť─â cu modul ├«n care acum virusul poate fi transmis de la o persoan─â la altaÔÇŁ, potrivit informa┼úiilor furnizate de Ministerul S─ân─ât─â┼úii.

Rela┼úiile sexuale neprotejate cu parteneri multipli cresc riscurile de contaminare. Acest lucru rezult─â din faptul c─â unii dintre pacien┼úii rom├óni cu variola maimu┼úei aveau boli cu transmitere sexual─â - HIV sau antecedente precum sifilis, gonoree saualte boli cu transmitere sexual─â. "P├ón─â ├«n momentul de fa┼ú─â, ├«n marea majoritate a cazurilor, a fost o boal─â cu transmitere sexual─â", a declarat declarat Ministrul S─ân─ât─â┼úii, Alexandru Rafila.

De asemenea, persoanele cu sistemul imunitar slăbit au o probabilitate mai mare de a contracta infecţia.

Cite┼čte ┼či: Boli cu transmitere sexual─â care nu au simptome