Variola maimuţei: cum arată leziunile specifice infecţiei

Mai multe cazuri de variola maimu┼úei s-au r─âsp├óndit ├«n ┼ú─ârile europene la ├«nceputul lunii mai 2022. Este bine s─â ┼čtii care sunt simptomele bolii, inclusiv cum arat─â leziunile specifice acestei infec┼úii.

image

Variola maimu┼úei (monkeypox) este o infec┼úie viral─â rar─â, care apare de obicei ├«n ┼ú─ârile ├«mp─âdurite din Africa Central─â ┼či de Vest, ├«n urma contactului cu rezervorul animal. Infec┼úia se poate transmite ┼či de la persoan─â la persoan─â. Este cauzat─â de virusul variolei maimu┼úei, care apar╚Ťine familiei ortopoxvirusului. Acest virus intr─â ├«n organism prin piele lezat─â, tract respirator, ochi, nas sau gur─â ori prin fluidele corporale. Este nevoie de contact apropiat pentru ca acest virus s─â fie transmis. ÔÇ×Principalul mod ├«n care poate fi r─âsp├óndit este ├«n timpul contactului fizic apropiat prelungit cu o persoan─â care are variola maimutei sau contact prelungit cu obiecte contaminate. Cu toate c─â variola maimu┼úei nu a fost documentat─â anterior ca o infec╚Ťie cu transmitere sexual─â, transmiterea ├«n timpul contactului sexual este ├«n concordan╚Ť─â cu modul ├«n care acum virusul poate fi transmis de la o persoan─â la altaÔÇŁ, potrivit informa┼úiilor furnizate de Ministerul S─ân─ât─â┼úii.

Perioada de incubaţie a virusului este de 6 - 13 zile.

Care sunt simptomele ┼či cum arat─â leziunile

Primele simptome ale variolei maimuţei sunt febra, durerile de cap, umflăturile, durerile de spate, dureri musculare și apatia generală.

Dup─â ce febra a sc─âzut, se poate dezvolta o erup╚Ťie cutanat─â, care ├«ncepe adesea pe fa╚Ť─â ╚Öi apoi se r─âsp├ónde╚Öte ├«n alte p─âr╚Ťi ale corpului, cel mai frecvent ├«n palmele m├óinilor ╚Öi pe t─âlpi, informeaz─â BBC.

Erup╚Ťia cutanat─â, care poate fi extrem de iritant─â, se modific─â ╚Öi trece prin diferite etape ├«nainte de a forma o crust─â, care apoi cade. Leziunile pot provoca cicatrici. 

stanga
dreapta
variola maimutei jpg
variola maimutei 2 jpg
variola maimutei 3 jpg

De obicei, infec╚Ťia dispare de la sine ╚Öi dureaz─â ├«ntre 14 ╚Öi 21 de zile.

În majoritatea cazurilor, persoanele care au variola maimuţei se recuperează fără tratament.

Cine este mai expus infecţiei

Personalul medico-sanitar care intră în contact cu pacienţii infectaţi au un risc mai mare de a contracta infecţie. De altfel, oricine are contact apropiat cu o persoană care are variola maimuţei se poate infecta.

Vaccinul care oferă protecţie

A fost adoptat un vaccin pentru prevenirea variolei maimu┼úei, dar ┼či vaccinul tradi┼úional ├«mpotriva variolei ofer─â protec┼úie.

Cite┼čte ┼či: Ce boli putem preveni prin vaccinare