Cum arată păduchii genitali. Se transmit prin contacte sexuale şi produc mâncărimi intense în zona intimă

Pediculoza pubiană este o infecţie produsă de o specie de păduchi (Phthirus pubis) care au o afinitate pentru zona pubiană. Aceştia sunt diferiţi de cei specifici scalpului prin aspectul lor lăţit sau turtit, asemănător crabilor. În limbajul popular, sunt numiţi şi păduchi laţi sau lăţei.

image

Mâncărimile intense în zona intimă sunt simptomul cel mai întâlnit al pediculozei genitale. Foto: Shutterstock

Păduchii genitali se transmit în timpul contactelor sexuale, iar mai rar pot fi contractaţi prin atingerea obiectelor contaminate precum scaunul de toaletă sau prosoape. În afara părului din zona genitală, păduchii laţi se pot ataşa şi de ale părţi ale corpului unde se află păr (barbă, mustaţă), dar nu şi pe scalp.

Practic, în timpul atingerilor fizice intime, păduchii laţi “sar din părul pubian al unei persoane la alta”, informează Cleveland Clinic. Acest lucru se poate întâmpla chiar şi în cazul în care nu există penetrare. De asemenea, păduchii laţi pot fi transmişi inclusiv când se foloseşte prezervativul. La 30% dintre cei cu pediculoză genitală există şi alte boli cu transmitere sexuală precum sifilisul, herpesul genital şi HIV.

Păduchii laţi nu se transmit prin strângeri de mână şi nici prin animalele de companie.

Păduchii genitali sunt destul de greu de observat, pentru că sunt mici - au dimensiuni milimetrice. Pot fi observaţi mai bine cu o lupă.

image

Păduchi laţi. Foto: Shutterstock

Lăţeii se hrănesc cu sângele uman şi, de obicei, rămân ataşaţi de firul de păr. Se înmulţesc prin ouă (lindini), care sunt depuse la baza firului de păr.

Păduchii laţi se ataşează de firul de păr. Foto: dermnetnz.org

Pediculoza pubiană nu este o afecţiune cauzată de igiena precară, ci este o boală cu transmitere sexuală. Cu cât numărul partenerilor este mai mare, cu atât cresc riscurile de contractare a păduchilor laţi.

Dau mâncărimi intense în zona intimă

Este bine de ştiut că pot trece şi câteva săptămâni de la momentul infecţiei şi până la apariţia manifestărilor specifice pediculozei pubiene.

Cel mai întâlnit simptom al infecţiei cu păduchi laţi este mâncărimea în zona genitală, care se poate intensifica pe parcursul nopţii.

Din cauza scărpinatului, mai pot să apară şi inflamaţii în regiunea intimă. Se mai pot observa şi puncte mici albe pe părul pubian, care sunt greu de îndepărtat.

Vezi şi: Boli cu transmitere sexuală care nu au simptome

Cum se tratează

Pediculoza pubiană nu este o afecţiune severă, dar este însoţită de disconfort. Din cauza scărpinatului excesiv poate să apară o infecţie bacteriană.

Ca tratament, medicul recomandă aplicarea locală a unor loţiuni cu permethrin 1% sau cu piretrină și piperonyl butoxide. Mai pot fi prescrise şi tratamente cu substanțe active precum malathion, lindane sau ivermectin.